FOTO U Trogiru svečano proslavljena svetkovina Gospe od Anđela

Tijekom slavlja posluživali su brojni ministranti, a mješoviti župni zbor predvodio je liturgijsko pjevanje...

FOTO: TUSMN // PROSLAVA SVETKOVINE GOSPE OD ANĐELA U TROGIRU

U trogirskoj Župi Gospe od Anđela euharistijskim slavljem u utorak 2. kolovoza svečano je proslavljena svetkovina njezine nebeske zaštitnice.

Misu je predvodio ministra Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović, a koncelebrirali su brojni svećenici, među kojima župnik don Stipan Bodrožić te pastoralni pomoćnik u župi don Josip Dukić.

U homiliji je provincijal podsjetio da je sv. Franjo boravio na tim prostorima te da on od vjernika očekuje da uđu u Porcijunkulu, crkvicu Gospe od Anđela i zastanu pred svojim Bogom te ga još više otkriju u svome životu jer jedino On daje pravo svjetlo u životu i jedino On spašava.

„Riječ Božja koju smo čuli, draga braćo i sestre, upravo nam to poručuje. Ona nam poručuje kako je Bog blizak i kako nas pohađa, što Bog očekuje od nas, što nam nudi i na što nas poziva“, rekao je predslavitelj.

Nadalje, pozivajući se na pozdrav koji je arkanđeo Gabriel uputio Mariji prilikom navještenja, pitao se koliko je u životu kršćana danas radost vidljiva i važna dimenzija. Istaknuo je da su opterećeni zemaljskim te stoga ne vide da su na sakramentu krštenja besplatno primili Božju milost. Nabrajajući mnoštvo milosti koje su kršćani od Boga primili, propovjednik je zaključio da je milost sve ono što je primljeno nezasluženo, a ako se promotri vlastite živote uvidjet će se da je toga mnogo.

Gospa uči da se riječ Božja prihvaća srcem, a ne riječju te pokazuje kako se treba odnositi prema svojim bližnjima u anđeoskoj vjeri i ljubavi. Roditelji su pozvani biti anđeli svojoj djeci i prenijeti im ono što je važno za spasenje njihove duše, a djeca su pozvana svojim roditeljima, djedovima i bakama biti anđeli u starosti i otkrivati da ih Bog voli i želi i da nisu problem nego dar.

„Sve to možemo ostvariti jedino ako dopustimo da se Riječ Božja nastani u našem srcu, kao što se nastanila u Gospinu srcu. Molimo Gospu od Anđela da nam udijeli snagu vjere, ljubavi, otvorenosti za ono što je Božje i da nas prati u svim našim potrebama da budemo uistinu radosna djeca Božja koja će pokazivati Božju dobrotu i ljubav onima s kojima žive“, zaključio je provincijal.

Na kraju slavlja prisutnima se obratio župnik Bodrožić koji je zahvalio provincijalu za predvođenje slavlja, svećenicima koji su koncelebrirali, ali i onima koji su ispovijedali, zboru i ministrantima te svim prisutnim vjernicima za dostojanstveno sudjelovanje. Zatim je udijeljen blagoslov bolesnicima nakon čega je kip Gospe od Anđela u procesiji vraćen u novu crkvu sv. Ivana Pavla II., gdje je postavljen na trajno štovanje.

Tijekom slavlja posluživali su brojni ministranti, a mješoviti župni zbor predvodio je liturgijsko pjevanje.