FOTO U Vinkovcima svečano obilježena 27. obljetnica 5. gardijske brigade Sokolovi!…

27. obljetnica 5. gardijske brigade "Sokolovi"...

U Vinkovcima je u petak, 4.listopada 2019. svečano obilježena 27. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi…

Tim povodom u vinkovačkoj vojarni 5. gbr „Slavonski sokolovi“ polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade počast su odala brojna izaslanstva, među kojima izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, izaslanstva gradova Vinkovaca i Zagreba te općine Babina Greda, kao i predstavnici braniteljskih udruga.

Potom je uslijedio mimohod pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterana 5. gbr u pratnji uzvanika do crkve Sv. Euzebija i Poliona, gdje je služena sveta misa, nakon čega su se u središtu Vinkovaca postrojili pripadnici 1. mb Sokolovi i veterani 5. gbr.

U prigodnom obraćanju izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur istaknuo je da su Sokolovi veterani graditelji hrvatske domovine, a pripadnici Bojne Sokolovi snaga ovoga vremena.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković osvrnuo se na ratni put 5. gbr, čiji su pripadnici prošli sva ratišta od istočne do južne bojišnice, te je poručio pripadnicima Bojne Sokolovi da je njihova stalna zadaća izgradnja moderne Hrvatske okrenute budućnosti koja se temelji na snazi i sposobnostima te umijeću svakog pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik 1. mb Sokolovi pukovnik Robert Poljak poručio je da pripadnici bojne koja nosi to slavno ime kao čuvari tradicije i nasljedstva neće dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gbr, kao ni njezini pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje 5. gbr.

Veteranima i mladim pripadnicima Sokolova čestitao je i predsjednik Udruge veterana 5. gbr. Zoran Marunček, a tim su povodom uručene nagrade i pohvale pripadnicima 1. mb Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, donosi MORH.

M.M.