FOTO: Uručene beretke pripadnicima 3. mehanizirane bojne Bojne Pauci

General- pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je ovo prigoda da se svi zajedno prisjetimo svih poginulih nestalih i stradalih hrvatskih branitelja te im izrazimo zahvalnost, a obiteljima poštovanje...

Povodom polaganja svečane prisege 33 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u srijedu, 6. ožujka 2019. godine u bivšoj vojarni Dračevac u Splitu, održana je svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci…

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj uz ostale predstavnike braniteljskih udruga i civilnih vlasti.

U toj prigodi, ministar Krstičević čestitao je novim pripadnicima 3. mb Pauci te se prisjetio 1993. godine i prvog ustroja crvenih beretki, te svih njezinih junaka koji su položili svoj život za domovinu.

“Svaki pripadnik 4. gardijske brigade dolazio je ovdje i polagao istu ovu prisegu koju ste vi danas položili na vjernost domovini, nemojmo ih nikada iznevjeriti”. Ministar obrane istaknuo je kako su crvene beretke oduvijek donosile mir i slobodu te kako je put crvenih beretki put vitešva, junaštva i časti.

“Crvena beretka simbol je snage, hrabrosti, ponosa, časti i ona sjedinjuje ljubav za domovinu, spremnost na žrtvu i pobjedu”, rekao je Krstičević.
Također, ministar obrane izrazio je zadovoljstvo rezultatima nedavnog istraživanja koje je pokazalo kako mladi u Hrvatskoj, najviše povjerenja imaju u Hrvatsku vojsku. “To je dokaz kako je Hrvatska vojska danas uistinu  jamac mira i sigurnosti”, rekao je ministar i istaknuo kako je zadaća svih nas da kroz rad i trud, i dalje činimo Hrvatsku vojsku moćnom i respektabilnom.

“Temelj naše vojske ste upravo vi, ljudi su naša najveća vrijednost i zato dragi moji Pauci nosite ovu beretku časno i dostojanstveno”, rekao je Krstičević i zaključio kako su svi zajedno, vratili sjaj i ponos Hrvatskoj vojsci te najavio ponovno ustrojavanje Središta za razvoj vođa, kao još jednog od  koraka u jačanju Oružanih snaga Republike Hrvatske.

General- pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je ovo prigoda da se svi zajedno prisjetimo svih poginulih nestalih i stradalih hrvatskih branitelja te im izrazimo zahvalnost, a obiteljima poštovanje. 

Također, čestitao je svim polaznicima specijalističke vojne obuke na uspješno završenoj obuci te ih podsjetio da nastave i dalje njegovati pobjednički duh hrvatskih branitelja.

“Poštovani pripadnici 3. mehanizirane brigade Pauci, ratni put vaše postrojbe slijed je osvjedočenog domoljublja i nesebičnog darivanja. Ne zaboravite da ste vi nasljednici legendarne 4. gardijske brigade čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata neustrašivo stajali na braniku domovine i odlučno se suprotstavljali nadmoćnijem agresoru”, poručio je general Matanović.

Gradonačelnik Opara podsjetio je na vrijednosti i značaj crvene beretke.
“Dostojanstvo, čast i hrabrost  pokazali ste svojom odlukom da budete pripadnici Hrvatske vojske i da služite svojoj domovini”.

Prisutne je pozdravio predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić- Vurilj.
“Neka vam današnji dan bude početak služenje  domovini Hrvatskoj i neka vam crvena beretka bude znak vodilja i uspomena na one koji su je slavno nosili prije vas.”

Povodom svečanosti održano je misno slavlje koje je ispred kapelice “Sveti Križ” Dračevac predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić, priopćio je MORH

M.M.

Comments are closed.