FOTO-VIDEO: 22. siječnja 1993. Maslenica – podravski specijalci na Velebitu u ekstremnim uvjetima porazili srpsku vojsku…

Podravski specijalci u akciji Maslenica...

U akciji Maslenica sudjelovali su i pripadnici specijalne policije “Omega” s  područja SJP Omega Bjelovar, poznati kao Podravski vod.

U samoj akciji SJP Omega Bjelovar probila se do prijevoja Mali Alan (Velebit) gdje je u višednevnim sukobima osvojila nekoliko značajnih kota i spriječila povezivanje srpskih snaga iz Like sa snagama koje su se nalazile u Obrovcu, piše drava.info

Vojno-redarstvena akcija Maslenica, prva velika oslobodilačka operacija hrvatske vojske i policije, počela je 22. siječnja 1993. godine. U njoj su sudjelovali i pripadnici specijalne policije s našeg područja koji su radili u SJP Omega Bjelovar, poznati kao Podravski vod. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela te Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Također, ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i hidrocentrala i brana Peruča. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a 70 ih je ranjeno.

Posebno teško bilo je pripadnicima Specijalne policije na Velebitu koji su napadna djelovanja izvodili u nepovoljnim klimatskim i terenskim uvjetima, po izuzetnoj hladnoći na snijegom i ledom prekrivenim strminama, a sve praćeno hladnim zimskim vjetrovima. U samoj akciji SJP Omega Bjelovar probila se do prijevoja Mali Alan gdje je u višednevnim sukobima osvojila nekoliko značajnih kota i spriječila povezivanje srpskih snaga iz Like sa snagama koje su se nalazile u Obrovcu. Koliko je taj dio dio bojišta bio zahtjevan govori i to da su tih nekoliko kilometara od prijevoja Tulove grede do Malog Alana osvojili pripadnici Specijalne policije. Prvog dana operacije specijalne postrojbe MUP-a presjekle su komunikaciju Obrovac-Gračac preko Velebita. U borbi s hrvatskim specijalcima poginula su 22 pripadnika tzv. VRSK. Iznenađenje je bilo potpuno, ovaj udar specijalne policije ozbiljno je poljuljao moral srpske vojske. Na Velebitu je specijalna policija preuzela nadzor na širem području Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana s kojih su se mogli kontrolirati Gračac i Obrovac te ga držali do akcije Oluja.

Značaj ove operacije očitovao se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i moć hrvatskih oružanih snaga. Operacija Maslenica je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogla u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja.

Bila je to prva velika pobjeda Hrvatske vojske kojom je omogućeno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske te je oslobođen značaj prostor i niz mjesta u zadarskom zaleđu, a bojišnica je pomaknuta s rubnih dijelova Zadra. Operacija Maslenica će ostati trajno zabilježena u hrvatskoj povijesti, jer je u svega nekoliko dana Hrvatska vojska u cijelosti uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage.

Tom su akcijom stvoreni uvjeti za pripremu najvažnije oslobodilačke akcije – Oluje, čime je akcija Maslenica utjecala na uspješan završetak Domovinskog rata. U samoj akciji i nakon nje, u borbama za pojedine položaje, do stabilizacije bojišnice, poginulo je 127 hrvatskih branitelja, dok je srpska strana, po vlastitom priznanju, izgubila 490 vojnika.

Svake se godine u spomen na tu važnu akciju organizira i mimohod postrojbi sudionica operacije Maslenica u Zadru te u danima obilježavanja Akcije na nekoliko mjesta na nekadašnjoj bojišnici bit će položeni vijenci za poginule branitelje u Zadarskoj županiji.

Foto-Omege u Akciji Maslenica, 1993.

Koliko je taj dio bojišta bio zahtjevan govori i to da su tih nekoliko kilometara od prijevoja Tulove grede do Malog Alana osvojili pripadnici Specijalne policije. Prvog dana operacije specijalne postrojbe MUP-a presjekle su komunikaciju Obrovac-Gračac preko Velebita. u borbi s hrvatskim specijalcima poginula su 22 pripadnika tzv. VRSK. Iznenađenje je bilo potpuno, ovaj udar specijalne policije ozbiljno je poljuljao moral srpske vojske. Na Velebitu je specijalna policija preuzela nadzor na širem području Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana s kojih su se mogli kontrolirati Gračac i Obrovac te ga držali do akcije Oluja.

Podravski specijalci -Omege-u akciji Maslenica

U akciji Maslenica sudjelovali su i pripadnici specijalne policije “Omega” s ovog područja koji su radili SJP Omega Bjelovar, poznati kao Podravski vod! U samoj akciji SJP Omega Bjelovar probila se do prijevoja Mali Alan gdje je u višednevnim sukobima osvojila nekoliko značajnih kota i spriječila povezivanje srpskih snaga iz Like sa snagama koje su se nalazile u Obrovcu.

Zadaća nam je bila izvršiti smjenu SJP “RIS” Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan. Krenuli smo pješice iz Starigrada Paklenice sa opremom koju smo mogli ponijeti. Većina od nas se prvi puta susrela s tako teškim vremenskim uvjetima, snijeg, bura. Uz nekoliko sati odmora tijekom kretanja po noći i odmora koji je bio minimalan nastavili smo prema zadanom cilju. Nakon gotovo 20-tak sati pješačenja preuzeli smo položaje od specijalaca iz Kutine.

Tijekom preuzimanja položaja u vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima neprijatelj je borbeno djelovao duž cijele linije obrane VBR-ima i topništvom. Nakon dolaska dodatno smo utvrdili dostignute položaje. Tijekom dana neprijatelj je pripremao napad na naše položaje i proboj cestom Mali Alan – Obrovac te su u kasnim popodnevnim satima na prijevoj dovezli dva tenka T-55.

Zbog takvog razvoja situacije zatražili smo od stožera pomoć i tijekom noći skupina specijalaca krenula je po pomoć koja je krenula prema nama. Zbog lošeg vremena helikopteri nisu mogli letjeti te nam je pomoć poslana na konjima. Nakon određenog vremena sreli smo ekipu iz Svetog Roka koja nam je dostavila na konjima protuoklopna sredstava i streljivo. Iznenađenje je bilo potpuno jer smo očekivali nekoliko desetaka branitelja, a dobili smo bestrzajni top i desetak granata. Izbora nismo imali osim organizacije obrane sa sredstvima i ljudstvom koje smo imali. Sljedećeg jutra, nakon topničkog napada odbijen je neprijateljski pješački protunapad te su mu naneseni znatni gubitci. Pogođen je i jedan tenk koji je krenuo cestom u napad.

Srpski agresorski neprijatelj je doživio težak poraz i narednih dana osim napada topništvom nije se više usudio kretati u pješadijske napade.

Piše- Mirko Hanžeković-B.P.