FOTO-VIDEO 30 obljetnica 1. mehanizirane gardijske brigade “Tigrovi”.Podijeljenost hrvatskih institucija i političara nikad veća!

1. mehanizirana gardijska brigada “Tigrovi” bila je najelitnija i najbolje opremljena vojna jedinica Hrvatske vojske (HV). Istaknula se tijekom Domovinskog rata. Vojna baza i zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu

Prvotno je oformljena 5. studenog 1990. u vojnoj bazi Rakitje (Jedinica za posebne namjene Rakitje). Bila je formirana od dobrovoljaca i dijelova Hrvatske policije (koja je bila oslonac za novu Hrvatsku vojsku). Jezgru su predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik.[1] U početku, nedostatak opreme je značio da je jedinica bila potpuno Pješačka brigada, ali je ovo ubrzo ispravljeno i jedinica je postala Motorizirana Pješačka Brigada do rujna 1991, kada su veće vojne operacije počele.

Vukovar

Kada je rat počeo, Prva Brigada je bila upućena u Istočnu Slavoniju, koja je bila najteže napadnuta. Bitka za Vukovar, vitalna borba prve faze rata, je bilo gdje su elementi brigade prvi put doživjeli vatreno krštenje. Kako je grad bio pod teškim napadima od jakih tenkovskih i mehaniziranih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA), ubrzo je bio opkoljen i pod opsadom. Dijelovi Prve Gardijske Brigade su ostali unutar grada. Grad će pasti, ali su neki od opkoljenih vojnika uspjeli izvesti proboj i pobjeći prije pada grada.

U jesen 1991. godine sastavi brigade koji su dotada bili razbacani po mnogim bojištima konačno se sastavlja na novljanskom ratištu na kojemu preuzima inicijativu te tijekom studenog i prosinca 1991. počinje s potiskivanjem neprijateljskih snaga i oslobađanjem dotada okupiranih područja zapadne Slavonije.

Kako je bitka za vojarne uglavnom završila tijekom kasnog rujna, i Hrvati su zarobili dosta teške opreme iz vojarni JNA, Prva Gardijska Brigada je bila opremljena sa tenkovima i oklopnim vozilima i prvi tenkovski bataljun bio je oformljen. Do kraja 1992, Brigada je bila preuređena u Prvu Mehaniziranu Gardijsku Brigadu.

1992-1994

Sredinom 1992, brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika, što je uspješno završeno i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine.

Dijelovi brigade bili su uključeni u Operaciju Maslenica tijekom 1993.

Tijekom 1994, Hrvatska je vojska bila uglavnom neaktivna i period je proveden u treningu i opremanju.

Završne operacije

Status i oprema brigade značili su da je ona uvijek korištena u najgorim borbama. Kada je Hrvatska vojska krenula iz defenzivne u ofenzivnu strategiju tijekom 1993, vojna doktrina je bila bazirana na varijaciji blitzkrieg strategije u kojoj slabije jedinice drže front, a Gardijske brigade – poput Tigrova – bi bili korišteni za probijanje obrane, zatim izolaciju i uništenje neprijateljskih formacija. Ova je taktika bila korištena sa velikim uspjehom tijekom 1995.

U svibnju 1995, za vrijeme Operacije Bljesak, Prva Gardijska Brigada je vodila jedan od dva glavna napadna pravca koji su razdijelili i uništili Srpske snage u Zapadnoj Slavoniji.

Brigada je sudjelovala u Operaciji “Ljeto ’95” u Bosni i bila je instrumentalna u zauzimanju planinskog terena istočno od pobunjeničke Republike Srpske Krajine što će biti od vitalne važnosti za nadolazeću operaciju.

Za Operaciju Oluja, brigada je bila postavljena na zapadni sektor (sjeverno od Gospića) i bila je glavni udarni element odgovoran da dosegne granicu sa Bosnom i Hercegovinom na toj liniji. Brigada je oslobodila Plitvice (gdje je pala prva žrtva rata 1991 u Krvavom Uskrsu na Plitvicama) i dosegla je granicu, spojivši se sa elementima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) – jedan od ciljeva operacije bila je i deblokada Bihaćkog džepa gdje je bio opkoljen Peti Korpus ABiH. Nakon dosega granice, brigada je – zajedno sa snagama BiH – nastavila napredovati prema sjeveru.

Nakon Oluje, Hrvatske i Bosanske snage su bile u općoj protuofenzivi i Prva Gardijska Brigada je bila jedna od jedinica poslanih u Bosnu za tu svrhu, gdje je uspješno sudjelovala u oslobađanju zapadne Bosne, okupirane od pobunjenih Srba još od 1992. Kombinacija uspješne protuofenzive i NATO bombardiranja (Operacija Namjerna sila) je prisilila Srbe da pristanu na mirovne pregovore.

Poslije rata

Nakon Daytonskog sporazuma, Hrvatska je smanjila svoje vojne snage u skladu sa mirovnim sporazumom. Unatoč tome, i radi elitnog statusa brigade, ona je još uvijek najefektivniji element Hrvatskih oružanih snaga.

Bila je ujedno i prva Hrvatska brigada koja je reorganizirana prema NATO-vim standardima.

Njezini pripadnici uspješno su sudjelovali u nizu multilateralnih i bilateralnih vojnih vježbi, te su prva postrojba Hrvatske Vojske koja je sa pjesačkim snagama sudjelovala u misiji ISAF u Afganistanu.

Postrojba danas

U procesu preustroja OSRH, 1. gardijska brigada “Tigrovi”, ukomponirana je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade, zajedno sa 2. brigadom “Gromovi”, 4. brigadom “Pauci” i 9. brigadom “Vukovi”. Naziv i simbole Tigrova danas nosi 1. mehanizirana bojna “Tigrovi” Gardijske motorizirane brigade.

Izvor-wikipedia.org

1. GARDIJSKA BRIGADA

● 1. mehanizirana gardijska brigada “Tigrovi” bila je najelitnija i najbolje opremljena vojna jedinica Hrvatske vojske (HV). Istaknula se tijekom Domovinskog rata. Vojna baza i zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu.Kada je rat počeo, Prva Brigada je bila upućena u Istočnu Slavoniju, koja je bila najteže napadnuta. Bitka za Vukovar, vitalna borba prve faze rata, je bilo gdje su elementi brigade prvi put doživjeli vatreno krštenje.

● Za Operaciju Oluja, brigada je bila postavljena na zapadni sektor (sjeverno od Gospića) i bila je glavni udarni element odgovoran da dosegne granicu sa Bosnom i Hercegovinom na toj liniji. U procesu preustroja OSRH, 1. gardijska brigada “Tigrovi”, ukomponirana je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade, zajedno sa 2. brigadom “Gromovi”, 4. brigadom “Pauci” i 9. brigadom “Vukovi”. Naziv i simbole Tigrova danas nosi 1. mehanizirana bojna “Tigrovi” Gardijske motorizirane brigade.

Na današnji dan 1990. godine osnovani su “Tigrovi”. Najprije kao Jedinica za posebne namjene MUP-a RH “Rakitje”, a iduće 1991. godine iz te se postrojbe razvila 1. A brigada Zbora narodne garde, odnosno 1. gardijska brigada.

Danas su predstavnici hrvatskih institucija položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule, nestale i umrle pripadnike i pripadnice Tigrova. Održani su prigodni govori u kojima su govornici govorili sve najbolje o najelitnijoj ratnoj postrojbi Hrvatskih snaga, nabrajajući njene uspjehe diljem okupirane Hrvatske. Svi su redom govornici nastojali biti što hvalospjevniji, ali su svi oni redom zaboravili spomenuti protiv koga se borila ova , kao i mnoge druge ratne postrojbe HV-e…

Naime, svi se govori hrvatskih političara s odmakom vremena pretvaraju u eseje i recitacije, ali svima sve teže preko usana prelazi Srbija kao agresor, koja je na Hrvatsku izvršila brutalnu agresiju te su nam nanijeli užasavajuće žrtve iogromnu materijalnu ratnu štetu koja se ne spominje na ovako važnim obljetnicama…Tako je i u kurikulu hrvatske, a naročito ove novije povijesti, obrambeni Domovinski rat zapostavljen do te mjere da mladi naraštaji neće iza 20-ak godina znati što se to događalo na ovim prostorima samostalne, nezavisne i demokratske , na krvi hrvatskih branitelja stvorene Hrvatske države.

U zadnje se vrijeme vrlo često spominje podijeljenost hrvatskog naroda, a da se politikanti nikako ne bi sjetili one sigurne teze i istine kojoj svi svjedočimo, da je upravo u podijeljenosti hrvatskih institucija problem i da sve to utječe na hrvatski narod, a posebno na mlade kojim nam odlaze u treće zemlje trbuhom za kruhom , kao i nekad u ex jugi.

Neozbiljnost i podijeljenost hrvatskih institucija i političara je prevršila svaku mjeru!

Došlo je i do tog da se niti u ovako značajnim obljetnicama neki predstavnici važnih hrvatskih institucija nisu u stanju pogledati u oči i napokon zaključiti da su oni podijeljeni zaboravljajući da su isti birani od naroda, da taj narod i zastupaju, da mu budu servis, a ne sami sebi svoji bankomati raznih taština. Ne za to se nismo borili!

Pogledajte nekoliko fotografija sa 30 obljetnice elitne RATNE postroje Tigrovi…

T.H./M.M.