Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO-VIDEO) Cijela koncepcija projekta Rijeka europska prijestolnica kulture perfidan je udar na kulturni identitet hrvatskog naroda…

Rijeka, europska prijestolnica kulture – svečano otvaranje

“Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture.

U 2020. godini Rijeka nosi ovu prestižnu titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta.”

“Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Kao građani Hrvatske postajemo vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti.” Tako piše na stranici grada Rijeke.

Međutim program i koncept zamišljen je predstaviti grad Rijeku , ali ne kao hrvatski grad, sa svojom bogatom hrvatskom kulturnom baštinom, nego kao grad neprepoznatljiva identiteta neke  progresivne, urbane, radničke i lučke subkulture.

Iako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tvrdi da ” se stvori i promovira pozitivne slike o Hrvatskoj u europskim okvirima, ali i predstavi pogata kulturna baština i suvremena umjetnost” nije se vidjelo da se promovira bogata hrvatska kulturna baština.

U kazalištu Ivan Zajc na svečanom otvaranju jedino što je predstavljalo  Hrvatsku je skupina Putokazi, koje je stvarno lijepo otpjevale hrvatsku himnu “Lijepa naša domovino”

Međutim i tu je uslijedilo šok ! Nakon što su otpjevale hrvatsku himnu , kada su se okrenule na leđima je natpis NEMA NAS!

A prepuno kazalište Ivan pl.Zajc gleda i plješće!

NEMA NAS, kako to protumačiti ? NEMA NAS Hrvata!

Zar organizatori misle da smo mi Hrvati kockoglavi ognjištari, neuki i nazadni desničari, pa da ne možemo povezati njihove nazovi ljevičarske i napredne poruke i protumačiti ih? Sasvim sam dobro uočila i razumjela da NEMA NAS znači da nema Hrvata! Voljeli bi oni da nas nema, ali ima nas ” Još nas ima, još Hrvata!”  i neće im njihove maliciozne i manipulativne poruke samo tako proći nezapaženo!

Ministrica Obuljen očito uživa u uspješnom otvorenju Rijeka europska prijestolnica kulture sa tako bogatim, bezočnim i beskrupuloznim  podvalama hrvatskom narodu, sve pod njenim geslom umjetničke slobode.

Po količini umjetničkih sloboda u vidu zvijezde petokrake , yugo zastave,  pjevača sa cijevčicom za vodu, mjenjanju teksta operne arije, voditelju koji predstavlja transrodnu ideologiju,  u samoj koncepciji programa ,  još samo nedostaje organiziranje  trčanje štafete u čast riječkog gradonačelnika Obersnela, koji je inicijator obnove Galeba i to oko stoga sijena na riječkom Trgu 128.brigade. I  takav  bi koncept potpuno odgovarao organizatorima, ministrici Obuljen i Premijeru Plenkoviću! Pa da mogli bi malo trčati štafetu, što da ne, baš bi ih bilo lijepo vidjeti!

Takva slika o hrvatskoj kulturi odaslana je u svijet, ali to nije hrvatska kultura. To je kultura globalističkog  imperijalizma , transrodne ideologije i kultura prošlosti i to komunističke prošlosti uz pjesmu Bella ciao.

Cijenim kulturu i umjetnost svakog  naroda, međutim, ovo što je predstavljeno javnosti,  jeli to umjetnost nisam kompetentna ocjenjivati. Mogu samo reći da ne predstavlja hrvatsku kulturu i nije odraz hrvatskog nacionalnog identiteta

Niti jedan performans na temu hrvatske domovine nema! Niti jedan događaj koji bi spominjao Domovinski rat! Nigdje hrvatske zastave na riječkom Korzu! Nema niti jedne! Izgubila se negdje usput, jer nije u skladu sa bolesnim umovima i mentalnim sklopovima EU birokrata i soroševih globalista!

Nikada oni nisu planirali  samostalnu državu Hrvatsku , negiraju Domovinski rat, jer u Europi po njima nije bilo rata 75 godina, pa kako onda uopće i očekivati da bi u programu bilo nešto što stvarno predstavlja kulturu hrvatskog naroda?

NEMA NAS

Poznata arija iz Opere Ivana pl.Zajca Nikola Šubić Zrinski “U boj, u boj”  koja simbolizira borbu hrvatskog naroda za slobodu, besramno je izmjenjena  sa namjerom omalovažavanja te borbe za slobodu,  u “Za mir, za mir”  kao da hrvatski narod  borbom za slobodu nije želio mir!

To me podsjetilo na izmjenu teksta hrvatske himne koje su objavile SDSS -ove Pupovčeve Novosti, ” Lijepa naša haubico” koju je preradio Nikola Bajto i koja je sudski tretirana kao satira!

u boj , u boj

U svakoj prigodi, u svakom programu perfidno i morbidno se provlači komunističko naslijeđe sa zvijezdom petokrakom i nit poništavanja Domovinskog rata ,a samim time i hrvatske države. Hrvatska himna morala se otpjevati, jer bi bilo preočito ponižavanje da se nije otpjevala.

Međutim ubrzo je uslijedilo izvođenje arije promjenjenog teksta, kao hladan tuš mnogim gledateljima, koji su odmah svojim upisima na društvenim mrežama izražavali svoje ogorčenje tim činom.

A tek voditelji? Voditeljica i voditelj ONO! A Premijer Plenković uporno i dalje tvrdi da Istanbulska konvencija nije donijela rodnu ideologiju. Evo zoran dokaz pred svijetskim auditorijem! Mora se pokazati pred svijetom da  interpretativna izjava služi samo za internu upotrebu, za zavaravanje hrvatskih naivaca, a pred svijetom dokazati svoju privrženost Globalizaciji i Novom svijetskom poretku.

-Hrvatska šaptom pada, a branitelji,saborski zastupnici, intelektualne i političke elite šute…

VODITELJI

Rijeka je dala veliki doprinos  u Domovinskom ratu!  U Rijeci su bile dvije brigada HV-a, 111 brigada  i 118 brigada , iz kojih je preko 230 branitelja dalo život u obrani domovine od velikosrpske agresije. Da bi im danas organizatori postavili na Trg 128.brigade HV-a stog sijena i podijelili oko 3 000 zvončića , kao ovcama! To je njihov odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima.

Autor /Lili Benčik

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...