Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO Danas se s ponosom prisjećamo pripadnika 113. šibenske brigade Hrvatske vojske koja je osnovana na današnji dan 1991. godine…

Danas se s ponosom prisjećamo pripadnika 113. šibenske brigade Hrvatske vojske koja je osnovana na današnji dan 1991. godine. O njima najbolje govori ovaj mural koji stoji na Meterizama…

Polaganjem vijenaca i cvijeća te paljenjem svijeća  na Baldekinu kod spomenika poginulim braniteljima,  u Šibeniku je u petak, 19. lipnja, skromno, ali dostojanstveno obilježena 29. obljetnica osnivanja 113. brigade HV-a, legendarne šibenske.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu odali su pripadnici 113. brigade, obitelji poginulih branitelja, udruge proizišle iz Domovinskog rata te predstavnici državne, regionalne i lokalnih vlasti . Sveta misa zadušnica  služena je u kapelici sv. Mihovila u bivšoj vojarni Bribirskih knezova.

Ove godine zbog epidemioloških mjera uzrokovanih epidemijom koronavirusa uobičajenog druženja pripadnika 113. brigade HV-a i njihovih gostiju nije bilo, pa su se neki razišli a neki su ipak otišli na priređena im čašćenja, među kojima nije bilo istinskih pripadnika i branitelja ove legendarne brigade…Oni su otišli kod svog suborca usput kupivši nešto za prezalogajiti i popiti da bi se podružili i prisjetili se dana ponosa i slave. Među tim braniteljima je bila i pripadnica i izvidnica 113 brigade dr.sc. Liljana Zmijanović koju branitelji , pripadnici šibenske brigade izuzetno poštuju te joj ujedno daju i potporu na nadolazećim parlamentarnim izborima, gdje se ova iznimna ratnica i doktorica znanosti natječe na listi IX izborne jedinice na listi Domovinskog pokreta pod rednim brojem 5.

Pripadnici 113 brigade su se sastali kod svog suborca na njegovom imanju i tu su se družili uz skromnu marendu koju su sami priredili, ne zaboravivši pri tom i svoje najteže invalide koji nisu mogli doći na samu obljetnicu, ali su branitelji otišli po njih i dovezli ih da ponovo budu zajedno na svojoj obljetnici.Toga se notorni političari ne bi sjetili, ali su tu zato suborci koji se jednako kao i u danima rata brigaju jedni za druge.Tako je bilo i ovaj put na ovoj obljetnici.

Podsjetimo, na taj datum, 19. lipnja 1991. godine ustrojena je Brigada Narodne garde Šibenik, koja je 28. lipnja preimenovana u 113. brigadu ZNG-a Šibenik.

Prvi zapovjednik legendarne 113. šibenske brigade bio je Ante Ljubičić, a okosnicu brigade činili su pripadnici TO Šibenik i dragovoljci šibenskoga kraja u sklopu Policijske uprave Šibenik. Brigada je imala vrlo važnu ulogu u obrani Šibenika u Rujanskom ratu, a osim na bojištima na širem šibenskom području tijekom rata djelovali su i na području Južnog bojišta,  Stolova i Dubrovnika, od Maslenice na sjeveru do Prevlake na jugu, od Smokvice do Oštrelja iznad Drvara.

Kroz brigadu je prošlo oko 8000 vojnika, dočasnika i časnika te oko 18 000 ročnih vojnika. Život je izgubilo 72 pripadnika 113 brigade, a više od 400 pripadnika bilo je ranjenih. Brigada je s djelovanjem prestala 15.travnja 2000. godine, kada je vojarnu Bribirski knezovi preuzelo Obučno središte za izobrazbu pješaštva Sinj.

Skradinsko zaleđe 1993

Šibenska je brigada tada prerasla u legendu, a njezina velika i vrlo važna uloga u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i nezavisne države Hrvatske zauvijek će ostati zabilježena u najsvetijoj hrvatskoj povijesti, sviđalo se to nekom ili ne.

Brigada prve borbene zadaće izvršava u šibenskom zaleđu, a najveće iskušenje stiglo joj je u rujnu 1991. godine kada je u bitci za Šibenik obranila grad napadnut od strane 9. kninskog korpusa JNA predvođenog Ratkom Mladićem. Unatoč snažnim udarima s kopna, mora i iz zraka 113. brigada pobijedila je znatno nadmoćnijeg neprijatelja i upisala se zlatnim slovima u hrvatsku povijest. Ipak bio je to tek početak njezina ratnog puta obilježen uzvikom „Oba su pala!“. Uslijedile su borbe na području Dalmatinske zagore u čijem kamenu i kršu pripadnici 113. brigade polažu svoje živote.

Nakon što je početkom 1992. godine potpisano Sarajevsko primirje 113. brigada poslana je na Južno bojište gdje se osobito istaknula u bitci za Stolove iznad Neuma. U lipnju 1992. dijelovi brigade koji se nisu nalazili na bojišnici, zajedno sa 141. i 142. brigadom u operaciji „Miljevci“ sudjeluju u oslobađanju okupiranog Miljevačkog platoa u skradinskom zaleđu u kojoj je Vojska Republike Srpske Krajine doživjela velik poraz.

U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga Republike Hrvatske, za zapovjednika 113. brigade postavljen je Damir Krstičević, a ona postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika. U tom razdoblju uz to dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu, a u siječnju i veljači 1993. sudjeluje i u operaciji „Maslenica“ kao dio Taktičke grupe 113. U njoj je brigada odigrala značajnu ulogu, baš kao i u operaciji „Oluja“ u kolovozu 1995. kada je djelovala na pravcu Šibenik – Drniš – Knin.

U travnju 2000. godine 113. brigada Hrvatske vojske je rasformirana. Kroz brigadu je prošlo oko 8 tisuća ljudi i oko 33 naraštaja s preko 18 tisuća ročnih vojnika koji su u njoj stjecali specijalističku i završnu obuku. 72 pripadnika brigade su poginula, a ranjeno ih je više od 400.

Poslušajte himnu 113 šibenske brigade “Za dom spremni šibenčani”…

Da i šibenčani su bili Za dom spremni” kao i mnoge druge ratne brigade hrvatskih snaga koje su potukle srpskog, crnogorskog i JNA agresora do nogu i otjerale ga u srpski pašaluk!

T.H.

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...