(FOTO-VIDEO) Diljem svijeta prosvjedi za klimu: Traže se hitne mjere i djelovanje…’Šume se uništavaju, mi se gušimo u vlastitom smeću…’

Prosvjedi su održani i u hrvatskim gradovima...

Stotine tisuća učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika u petak je diljem svijeta izašlo na ulice kako bi od čelnika koji se idući tjedan okupljaju na summitu o klimatskim promjenama zatražili da poduzmu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu…

Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije, te u Europi, Africi i na Bliskom istoku.

Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, dok se u gradovima poput Hamburga ili Melbournea okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistica koja je inspirirala pokret, na svom je Twitter profilu objavila kako se “ogromna gomila” okuplja u Sydneyu i da je Australija time “postavila standard” za prosvjede kasnije tijekom dana u oko 150 država.

“Naša budućnost je na vašim ramenima”, napisali su studenti na jednom od natpisa u Berlinu.

“Naši oceani se dižu, pa i mi”, jedan je od popularnijih slogana, nošen i u Melbourneu i u Kalkutu.

Prosvjednici pozivaju vlade da poduzmu hitre mjere kako bi se ograničile štetne posljedice klimatskih promjena koje po njima uzrokuje čovjek.

Štrajk će kulminirati u New Yorku gdje će Thunberg, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi marš prema sjedištu Ujedinjenih naroda.

Na summitu u toj zgradi idući tjedan okupit će se svjetski čelnici kako bi razgovarali o strategiji borbe protiv klimatskih promjena poput prelaska na obnovljive izvore energije.

Skup u New Yorku smatra se nastavkom summita u Parizu iz 2016.

Na njemu će se od čelnika zatražiti da osnaže inicijative za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio im je da “dođu s idejama, ne s govorima”.

UN na svojim stranicama piše da posljednje analize pokazuju kako bi se brzim djelovanjem u idućih 12 godina mogle znatno smanjiti emisije štetnih plinova i održati rast prosječne temperature na ispod 2 stupnjeva Celzija.

UN poručuje i kako je Pariški sporazum nevažan bez ambicioznog djelovanja u skladu sa zacrtanim ciljem smanjenja emisija za 45 posto u idućem desetljeću i postizanja neutralnih emisija do 2050.

Prosvjedi su održani i u hrvatskim gradovima.

‘Šume se uništavaju, mi se gušimo u vlastitom smeću…’

Riječki srednjoškolci iz Inicijative mladih u petak su se pridružili Globalnom prosvjedu za klimu koji se isti dan održao i u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

– Nažalost, šume i dalje bivaju uništene, životinje gube svoje staništa, a mi se sve brže gušimo u vlastitome smeću. Stoga ponovno prosvjedujemo protiv onih koji i dalje ispred naše budućnosti stavljaju vlastitu zaradu, onih kojima nije bitno kako će društvo izgledati za 10 godina te isto uništavaju radi lakog profita. Prosvjedujemo jer želimo živjeti i doseći starost, a da naša djeca ne moraju za nama čistiti naše pogreške. Vrijeme je da se sadašnje generacije ujedine i bore za one buduće – poručili su organizatori.

Prosvjedi u Hrvatskoj dio su pokreta “Petkom za budućnost” kojemu je cilj podignuti svijest ljudi o problemu globalne klimatske krize, koja već sada predstavlja veliku opasnost, te potaknuti političare i Vladu RH da “izvadi glavu iz pijeska” i počne djelovati tj. rješavati probleme klimatskih promjena.

– Resursa poput čiste vode, zraka i hrane sve je manje, a nas je sve više. Sve vremenske katastrofe koje su se događale u protekloj godini nisu se dogodile slučajno, već su većinom rezultat našeg razornog djelovanja na prirodu. Stvari će biti samo još gore ako nastavimo ovako. Svaki pojedinac mora se mijenjati kako bismo ostvarili uspjeh i zaustavili brisanje čovječanstva s lica Zemlje. Cilj je da i vladajući to shvate te da poduzmu zakonske mjere koje će štititi ljude i Zemlju odnosno uvesti promjene koje će imati pozitivan učinak – poručuju organizatori ističući kako se klimatske promjene tiču svih, a ne samo mladih te da je vremena sve manje, a tim sve teže popraviti štetu.

G.S.