FOTO-VIDEO Motociklistička karavana„Zajedno u ratu, zajedno u miru“ od Prevlake do Dunava…

U mjestima u kojima staju odaju počast žrtvi hrvatskih branitelja, a tradicionalno su zastali i u Petrinji...

Motociklistička karavana „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ i ove je godine, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, dvanaesti put zaredom, krenula na put od Prevlake do Dunava. U mjestima u kojima staju na tom putu odaju počast žrtvi hrvatskih branitelja, a tradicionalno su zastali i u Petrinji. Sudionici karavane su 15. studenog sa zamjenicom gradonačelnika Viktorijom Kaleb odali počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu paljenjem svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Na put dug 1200 kilometara, bajkeri su prvi put krenuli 2008. godine na inicijativu Moto kluba Korčula i Đanija Radovanovića.

„Dvanaestu godinu zaredom smo krenuli na moto hodočašće s Korčule na Prevlaku, da bismo s krajnjim ciljem Vukovarom, spojili cijelu Hrvatsku. Na motorima ima branitelja, ali i mlađih ljudi koji nisu sudjelovali u ratu. Tako mi stariji prenosimo na mlađe istinu o Domovinskom ratu. Idemo dati podršku Vukovaru i poručiti im da nisu zaboravljeni. Zastajemo na puno mjesta gdje palimo svijeće u spomen na naše branitelje, naše znane i neznane prijatelje. Veseli nas što nam se iz godine u godinu priključuje sve više mlađih sudionika na motorima. Zato vjerujemo da ćemo tu istinu uspjeti prenijeti na mlađe generacije“.

Zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb poželjela je motoristima dobrodošlicu u Petrinju te ugodan nastavak putovanja prema Vukovaru.

„Drago mi je da ponovno širite istinu o Domovinskom ratu što je u ovom trenutku naše povijesti, ovih posljednjih 20 godina i dostojno i pravedno. Drago mi je da povezujete ponovno Hrvatsku u jedno. Molim vas, ponesite iz Petrinje poruku da je Petrinja drugi grad po stradanju, odmah iza Vukovara, 598 je poginulih na petrinjskom području. Petrinja je grad velikih gubitaka, grad koji je dao ogroman doprinos i obol za nastanak Hrvatske, ali i grad hrvatske pobjede. Petrinja je jedno veliko hrvatsko srce, hrvatski diše, hrvatski misli i dan danas se svim srcem bori za Hrvatsku čuvajući one vrednote za koje ste se i vi borili, a to su vjera, dom i obitelj“.

Dodajmo kako je zajedničku molitvu kod spomenika predvodio don Branko Čagelj, vojni kapelan u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

A.G.