(FOTO-VIDEO) O ovoj brigadi se malo piše a dali su ogroman doprinos- Prije 31 godinu u Splitu osnovana je 141. brigada HV-a…Na ratnom putu 141. brigade život je izgubilo 60 njenih pripadnika…

141. brigada HV formirana je Odlukom Predsjednika RH i Vrhovnog Zapovjednika OS RH od 12. studenog 1991. godine, koja je nastala od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne, što su ustrojene iz sastava organiziranih dragovoljačkih Odreda narodne zaštite pri mjesnim zajednicama s područja gradova Splita i Kaštela te drugih organiziranih postrojbi i skupina, koje su tijekom 1991. godine bile angažirane na zaštiti važnijih objekata, na blokadi i oslobađanju vojarni, kao i na pripremama i uvježbavanju za odlazak na bojišnicu i to:

– Prvi splitski samostalni dragovoljački bataljun, sastavljen od dragovoljaca iz tadašnjih mjesnih zajednica, a koji postaje 1. bojna 141. brigade,

– Dragovoljci s područja Grada Kaštela organizirani u dragovoljački bataljun, od kojega nastaje 2. bojna 141. brigade, koja se još nazivala i Kaštelanska bojna.

Foto-Ratni arhiv 141 brigade

Sredinom prosinca 1991. godine brigada se upućuje na drnišku bojišnicu, gdje se u cijelosti popunjava (ustrojava se 3. i 4. bojna), te na toj bojišnici ostaje do konca jula 1992. godine, djelujući na području Moseća – Svilaje, a dio postrojbe sudjeluje i u operaciji Miljevci.

Nakon razvojačenja dijela pripadnika, brigada se ponovno upućuje na izvršenje zadaća na Južnom bojištu, gdje je bila angažirana do sredine listopada 1993. godine.

Jedna borbena skupina postrojbe sudjeluje u operaciji Peruča, a od veljače 1993. godine 1. bojna je ponovno na drniškoj bojišnici, a početkom ožujka iste godine 1. i 2. bojna sa zapovjedništvom brigade i podstožernim postrojbama odlaze na bojišnicu u zadarsko zaleđe, a njima se u listopadu 1993. godine po povratku s Južnog bojišta pridružuju i ostale postrojbe brigade.

U ovom razdoblju brigada je, djelujući na dva različita bojišta, uspješno izvršavala složene i zahtjevne zadaće. Zbog uspješnog izvršavanja svih postavljenih zadaća na zadarskoj bojišnici brigadu je pohvalio Načelnik GS OSRH Janko Bobetko, te istaknuo kao jednu od najboljih pričuvnih postrojbi HV-a.

Krajem travnja 1994. godine brigada odlazi u pričuvu, da bi se ponovno mobilizirala u punom sastavu u sklopu priprema za provedbu operacije Oluja. I toj operaciji postrojba je dala znakovit obol i zajedno s drugim postrojbama sudjelovala u oslobađanju okupiranih hrvatskih prostora, a bila je angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestral i Južni potez.

Koncem 1995. godine dolazi do razvojačenja najvećeg dijela pripadnika postrojbe.

U sklopu preustrojavanja oružanih snaga Republike Hrvatske 2000. godine, 141. brigada je integrirana zajedno sa 114. brigadom i 6. domobranskom pukovnijom u novoustrojenu 625. pješačku brigadu Hrvatske vojske, a kojoj je u sklopu posljednjeg preustroja OSRH ukinut mobilizacijski razvoj.

Najteži trenuci 13. kolovoza 1995. godine U toj operaciji Brigada je dala znakovit obol u sprječavanju neprijatelja da povrati oslobođeni prostor. Naime, 13. kolovoza 1995. godine 141. brigada proživljava najteže trenutke na svom ratnom putu. Toga je dana izvršen jaki neprijateljski kontraudar, na položaje koje je držala ova postrojbe. U žestokom pješačkom okršaju, 141. brigada trpi velike gubitke u ljudstvu, imala je 15 poginulih i 43 ranjena pripadnika.

Foto-Ratni arhiv 141 brigade

Na ratnom putu 141. brigade život je izgubilo 60 njenih pripadnika.

Foto-Ratni arhiv 141 brigade
Foto-Ratni arhiv 141 brigade

Odlukom Vrhovnika OSRH 141. brigada HV-a za doprinos u Domovinskom ratu odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

POVJESNICA I RATNI PUT 141 BRIGADE-OVDJE

Uredio/ M.M. /Viribus unitis

VEZANE VIJESTI

Istražili smo! Ovo je poraz! – Domovinski rat: što uče drugdje u EU. Iznenadit ćete se jako!