FOTO-VIDEO Nenad Piskač: Nebeska Srbija u Hrvatskoj i Neoproštena pobjeda…

Od projekta Velike Srbije do politike neoproštene nam pobjede...

Ovih je dana izašla knjiga s filmom Nebeska Srbija u Hrvatskoj, ponovljeno izdanje iz 2005. godine, s dokumentarnim filmom Neoproštena pobjeda (2019.). Težište je knjige stavljeno na izvorne dokumente Republike srpske Krajine, koje su do 2005. godine hrvatskoj javnosti bili potpuno nepoznati, ali su i onda i danas potpuno prešućivani. Iz tih dokumenta razvidna je svjetonazorska, politička, normativna i organizacijska strukturiranost velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Uvidom u iznesene dokumente mogu se rekonstruirati ciljevi i kronologija ustrojavanja srpskih okupacijskih vlasti na hrvatskom teritoriju. Iz njih proizlazi da agresor nije prihvaćao nikakvu hrvatsku državu…

Nebeska Srbija u Hrvatskoj je dokazala da je čista laž ondašnja (2005.) međunarodna optužba o tome da je Hrvatska izvršila zajednički zločinački pothvat protjerivanja Srba iz Hrvatske. Dokumenti agresorske strane sami opovrgavaju takvu optužbu. Projekt Velike Srbije bio je temeljito planiran imperijalni cilj. Vođen je iz Srbije. Piskač je u knjizi naglasio koncepcijsku, metodološku i terminološku istovjetnost velikosrpskog projekta od 19. do 21. stoljeća. On objektivno prikazuje model velikosrpske osvajačke agresivnosti na hrvatski teritorij. Razlikuje žrtvu od agresora i pokazuje pravnu i političku neodrživost konstrukcija o „građanskom ratu“ i „ravnoteži krivnje“.

Skoro petnaest godina poslije prvoga izdanja Nebesku Srbiju u Hrvatskoj ponovo objavljuje, ali sa zanimljivim dodatkom. Zanimalo nas je zašto ponovljeno izdanje i zašto film?

Nenad Piskač za naš portal o tome kaže: „Zato što su sve teze iznesene u knjizi iz godine 2005. danas postale stvarnost. Primjerice, ponovo su u javnom, medijskom i političkom prostoru obnovljeni velikosrpski mitovi koji su i doveli do velikosrpske agresije. Drugo, već tada sam ukazivao na to da oprost agresoru vodi u novu agresiju, a da politika hrvatske šutnje nije hrvatska politika, kamoli Tuđmanova. Ukazivao sam na programirani zaborav, koji potiče obnovu mitova. Sada s ponovljenim izdanjem izlazim pred publiku. Ništa nisam dodavao prvom izdanju“.

Nešto ste ipak dodali, objasnite nam o čemu se radi?

„Umjesto nastavka pisanja Nebeske Srbije u Hrvatskoj II, odlučio sam u knjigu ugraditi dokumentarni film. Hvala Bogu, uspio sam u naumu da kroz film obradim i politiku neoproštene pobjede, koja od godine 2000. Hrvatsku drži u stavu glavu dolje, ruke na leđa, baš onako kako to poraženim snagama u Domovinskom ratu i odgovara. Dakle, izlazim pred publiku vedra čela i čistih ruku s paketom u kojemu se nalazi knjiga od 280 stranica, šivana, s tvrdim koricama. U njoj je i 60 minuta filma. Pritom sam vodio računa o socijalnoj osjetljivosti hrvatskoga čovjeka, pa taj paket nudim po cijeni od 100 kuna, iako bih najradije cijelu nakladu podijelio kad bih bio siguran da će tim činom biti pobijeđena politika neoproštene pobjede. Drugim riječima, film je dar svakom kupcu knjige. Posvetio sam ga uspomeni preminulom bratu, dvadesetoj obljetnici smrti predsjednika Tuđmana i dvadeset i petoj obljetnici akcija Bljesak i Oluja. Radeći ga držao sam se dva načela: Prvo, u ratu znoj štedi krv. Drugo, u miru informacija sprječava manipulaciju. Film nadopunjuje knjigu, a knjiga pridonosi razumijevanju filma“ – objasnio nam je autor, scenarist i redatelj.

Nenad Piskač je dosad objavio 17 naslova iz područja književnosti i publicistike. Napisao je scenarije za dokumentarne filmove „Svetac, zločinac i dvorske lude“ i „Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj“. Tijekom 2019. godine režirao je i napisao scenarije za dokumentarne filmove „Tak je to bile“ i „Neoproštena pobjeda“. Hrvatski je branitelj, odlikovan Spomenicom Domovinskoga rata i medaljama Bljesak i Oluja. Danas je u invalidskoj mirovini. Piše kolumnu „Brisani prostor“ na portalu hkv.hr.

M.M. / Viribus Unitis-Braniteljski portal4