FOTO-VIDEO: OBILJEŽENA 31.OBLJETNICA OSLOBOĐENJA BUČJA – „Svi mi danas zajedno moramo svjedočiti istinu o obrambenom Domovinskom ratu kako nam se 31 godinu poslije ne bi događalo da se plasiraju različite drugačije teze”

U nekad zloglasnom četničkom uporištu Bučje jučer su se okupili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čelnici Požeško-slavonske županije, gradova i općine te vojske i policije kako bi obilježili 31.obljetnicu oslobađanja tog područja od strane Hrvatske vojske, te odala počast poginulim braniteljima. Skupu su prisustvovali i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić i u ime Ministarstva obrane državni tajnik Špiro Janović.


Nakon što su uz kapelicu sv.Antuna Pustinjaka položeni vijenci i zapaljene svijeće, u ime organizatora skupa HVIDRA-e PŽS-e prisutne je pozdravio njen predsjednik Stipan Grgić.


– Drago mi je što ste našli vremena da dođete i da odamo počast poginulim hrvatskim braniteljima, da se nađemo na ovom mjestu koje nam označava jedan najbolji, najvrjedniji božićni dar koji nam je omogućila naša hrvatska vojska. Na današnji dan, na sam Božić kad se prešlo ova brda, prošlo Bučje i krenulo prema Pakracu, Lipiku i dalje prema zapadu Slavonije, nad Pakracom se pojavilo sunce. Puno je stradalo naših kolega suboraca, puno ih je ostalo bez zdravlja ali smo zato mi tu koji se moramo sjećati, odavati im počast i gajiti ove vrijednosti koje sada imamo – rekao je S.Grgić.


U ime Grada Pakraca i tamošnjih braniteljskih udruga govorio je predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. Na početku govora je podsjetio kako je krajem 1991.godine u zapadnoj Slavoniji oslobođeno 2 300 kvadratnih kilometara što je najveća oslobođena površina, sve do „Oluje”.

– To je pokazalo da možemo osloboditi svoju domovinu. Ovdje na Bučju je prigoda reći da pojedinci i sad pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora. Pojedinci govore o zločinima hrvatske vojske, hrvatskih branitelja. Je, moramo priznati, bilo je pojedinačnih slučajeva zločina. Ali, to je postupak pojedinca. Pravi zločin i jedini koji se dogodio je zločin koji su počinili agresori a to je Republika Srbija, JNA i to su domaći četnici Oni su jedini učinili zločin, zločin koji je bio planiran i bio je dio njihove politike Kod nas zločin nije bio dio politike i nije bio planiran i dogodio se pojedinačno. Zato svi oni koji pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora, koji pokušavaju izjednačiti nas hrvatske branitelje i velikosrpsku politiku su podupiratelji toga – istakao je M.Ivančić.


Županica Antonija Jozić je podsjetila kako je krajem te 1991.godine oslobođeno područje bivše slavonskopožeške općine. Podsjetila je i kako je to bilo teško vrijeme za Hrvatsku jer se dogodio zločin u Vukovaru, Škabrnji…- Jedan na nebu bilo je oslobođenje Lipika 6.prosinca, nakon toga, sjajnim operacijama ovdje na području zapadne Slavonije oslobođeno je zloglasno četničko uporište Bučje. Time je hrvatskom narodu ulivena nada da će obrambeni Domovinski rat biti uspješan, da će se Hrvatska osloboditi, da će biti neovisna i suverena onako kako su sanjale generacije prije nas. Svi mi koji ovdje dolazimo dužni smo dolaziti svake godine, odati počast svima onima kojih danas nema, svim onim znanim i neznanim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i suverene Republike Hrvatske.

Ali, svi vi hrvatski branitelji, i svi mi danas zajedno, moramo svjedočiti istinu o obrambenom Domovinskom ratu kako nam se 31 godinu poslije Domovinskog rata ne bi događalo da se plasiraju različite drugačije teze u ovaj naš slobodni prostor, teze o Domovinskom ratu nekom drugačijem nego što ga mi znamo. Domovinski rat obrambeni je rat Republike Hrvatske, Hrvatska se branila nad napadima i pokušajima osvajanja nekih drugih i stoga tu istinu prenosimo dalje – kazala jue županica Jozić.


Državni tajnik Špiro Janović je ‘otišao’ malo dalje u povijest pa je podsjetio kako je krajem 80-ih godina u Beogradu Srpska akademija znanosti napravila plan, tzv.memorandun, kojim je Hrvatsku trebalo podijeliti na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. – I tada 90. – 91. godine srpski agresor, ne smijemo to nikad zaboraviti, krenuo je u realizaciju tog plana, uz podršku lokalnih Srba i jugoslavenske ‘narodne’ armije, ali, nažalost, ne našeg naroda. Vremena su tada bila vrlo crna za Hrvatsku. ..

Ovdje smo bili svjedoci prve sustavne akcije kojom je Hrvatska pokazala da su hrvatska vojska i policija u stanju izvršiti koordinirane ofenzivne, oslobodilačke akcije. Ne radi se samo o jednoj akciji i jednoj pobjedi, radi se pobjedi i oslobađanju niza uporišta neprijatelja, da su tada postavljeni temelji novih velikih pobjedničkih akcija, sve do Oluje. Zato se moramo podsjećati jer sve ovo nama nije poklonjeno nego je izboreno krvlju našeg naroda, suzama i patnjom obitelji poginulih i nestalih, zalaganjem i hrabrošću nas koji smo se ovdje okupili – kazao je Š. Janović.

Tekst i foto: V.Milković

VEZANE VIJESTI

ČESTITKA BRANITELJSKOG PORTALA: NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO! Očuvajmo našu Hrvatsku tradiciju Božića kroz čvrstu vjeru u Krista!