FOTO-VIDEO Održana komemorijacija za komodora Ivicu Tolića…Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je uslijedio novi rat – rat za istinu…

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i suborce, komemoraciji su nazočili visoki civilni i vojni dužnosnici...“Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je uslijedio novi rat – rat za istinu. Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja. I u tome je dao ogroman doprinos. I u tome je uspio!”...

Komemoracija za preminulog komodora Ivicu Tolića održana je u utorak, 3. rujna 2019. u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu…

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i suborce, komemoraciji su nazočili visoki civilni i vojni dužnosnici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te brojni generali i admirali Hrvatske vojske.

Krstičević: Nemjerljiv doprinos u stvaranju hrvatske pobjedničke vojske

Damir Krstičević - Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića
Ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / M. Čobanović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se komodora Tolića, koji je od prvih dana Domovinskog rata kao mlad čovjek preuzeo odgovornost te bez razmišljanja stao u obranu svoje Hrvatske. “Opraštamo se od čovjeka velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti. Te vrline profilirale su ga u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac”, istaknuo je Krstičević, podsjetivši: “Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je uslijedio novi rat – rat za istinu. Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja. I u tome je dao ogroman doprinos. I u tome je uspio!”

Ministar Krstičević naglasio je i velik doprinos komodora Tolića u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i razvoja sustava domovinske sigurnosti. Kazao je kako je komodor Tolić boje Hrvatske branio i poslije Domovinskog rata kada je nastavio promicati interese kao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu te sudjelovanjem u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i u izgradnji sustava domovinske sigurnosti. “Hvala mu na hrabrosti i profesionalnosti u našoj borbi za slobodu, na nemjerljivom doprinosu u stvaranju hrvatske pobjedničke vojske te na predanosti našoj jedinoj Hrvatskoj”, poručio je ministar, oprostivši se s komodorom.

Medved: Iza blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera

Tomo Medved - Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved | Foto: MORH / M. Čobanović

Riječima poštovanja te izrazima sućuti pridružio se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, podsjetivši kako je prerano preminuli komodor nakon rata nastavio pomagati svojim prijateljima kroz djelovanja u udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i osnivanjem Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. “Iza njegove blage naravi, skrivala se snaga čvrstog karaktera koja ga je usmjeravala na trnovit put – put iskrenosti i ljudskog poštenja”, zaključio je Medved.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov oprostio se od komodora Tolića u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, kazavši kako se Hrvatska vojska danas oprašta od uzornog vojnika i zapovjednika, čovjeka iznimne odanosti domovini i ljudske dobrote. “Hvala ti što si nas oplemenio svojim postojanjem i dotaknuo svojom dobrotom”, poručio je general Šundov.

Zdilar: Ponosan i odan domoljub, pošten i karakteran čovjek

General-bojnik Slaven Zdilar - Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića
General-bojnik Slaven Zdilar | Foto: MORH / M. Čobanović

Posljednji pozdrav komodoru Ivici Toliću uputio je i prvi ratni zapovjednik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade general-bojnik Slaven Zdilar: “Imotski krš, drača i vrisak iznjedrili su hrvatskog ratnika, ponosnog i odanog domoljuba, poštenog i karakternog čovjeka intelektualca. Dragi Ivica, hvala ti što si nas uvijek činio boljima!”

Na komemoraciji je svečanim izvedbama sudjelovala Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Posljednji ispraćaj komodora Tolića uz najviše vojne počasti održat će se u utorak, 3. rujna, na groblju Sv. Roka u Vinjanima u 17 sati, a misa zadušnica služit će se odmah nakon pogreba u crkvi. Sv.Roka

Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika Stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Medaljom “Oluja”.

Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Preminuo je nakon teške bolesti. Knjiga žalosti otvorena je u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu, donosi MORH…VIŠE FOTO-OVDJE

Foto: MORH / M. Čobanović

M.M./Braniteljski portal