FOTO-VIDEO ONI SU HEROJI! 30 Obljetnica herojske 106 brigade HVO ! U borbi za slobodu posavskog čovjeka život je dao 271 branitelj, dok je više od tisuću ranjeno…

Pripadnici brigade preko noći su postali ratnici, mnogi prvi put s puškom u ruci, a vjera u opstanak na svojim stoljetnim ognjištima, zajedništvo, hrabrost i istinsko domoljublje, kojim su bili vođeni, obranila je ovaj prostor. Iako ljudski i vojno tehnički znatno slabija od neprijatelja, brigada je bila respektabilna vojna formacija koju agresor nikada i ničim nije mogao poraziti...

Herojska 106. brigada HVO-a Orašje danas je obilježila 30. obljetnicu osnutka, a prigodni sadržaji bili su posvećeni sjećanju na poginule heroje, kako s područja Posavine, tako i iz RH…

Legendarna brigada, opjevana u mnogim pjesmama i stihovima, dala je ogroman doprinos današnjoj slobodi kroz obrani ovoga kraja u posljednjem ratu. Od početka svibnja 1992.g. počele su pripreme za utvrđivanje crte obrane na području Općine Orašje, a 15.svibnja osnovana je 106. HVO brigada Orašje.

Pripadnici brigade preko noći su postali ratnici, mnogi prvi put s puškom u ruci, a vjera u opstanak na svojim stoljetnim ognjištima, zajedništvo, hrabrost i istinsko domoljublje, kojim su bili vođeni, obranila je ovaj prostor. Iako ljudski i vojno tehnički znatno slabija od neprijatelja, brigada je bila respektabilna vojna formacija koju agresor nikada i ničim nije mogao poraziti.

Brigada je brojala blizu 5500 pripadnika, a u borbi za slobodu posavskog čovjeka život je dao 271 branitelj, dok je više od tisuću ranjeno. Njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, naglašeno je svečanoj sjednici održanoj u kino dvorani. Kada je bilo najteže i kada su ostajali bez svojih kolega, oraški vitezovi nisu pokleknuli i u njima je proradio još veći posavski inat kako bi obranili svaki pedalj svoje djedovine. Zato su nakon svih godina emocije, posebno kod bivših pripadnika, pomiješane ponosom i srećom s jedne, a tugom i žalom za poginulima s druge strane.

Vijence su na današnjoj 30 obljetnici položila mnoga izaslanstva i udruge. Među izaslanstvima je bio i predstavnik Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija na kojoj su se mnogi prisutni prisjetili ove herojske brigade i žestoke bitke protiv srpskog agresora i velike žrtve hrvatskih sinova i kćeri za Posavinu.

Središnja proslava obilježavanja 30.rođendana 106. HVO brigade Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kraj Spomen obilježja za poginule branitelje iz RH. Vijence položili i svijeće zapalili udruge proistekle iz domovinskoga rata RH. i BiH veterani postrojbi koje su se borile na tom području i čiji su pripadnici poginuli na posavskim poljima.

Potom je služena Sveta misa zadušnica u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju, nakon koje je uslijedio mimohod počasnog postroja pripadnika 106.HVO brigade Orašje, od crkve do gradskog parka. Brojna izaslanstva položila su vijence kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju, a potom je održana svečana akademija u dvorani Ivo Gregurević na kojoj je prezentiran ratni putu 106.brigade…

Sveta misa zadušnica održana je za poginule branitelje 106 HVO Brigade Orašje

Ratni zapovjednici 106 brigade položili su vijenacv i zapalili svijeće
Izaslanstvo Vlade RH polaže vijenac u Orašju

Sveta misa zadušnica održana je za poginule branitelje 106 HVO Brigade Orašje

Sveta Misa za poginule branitelje 106 HVO Brigade Orašje
Sveta Misa za poginule branitelje 106 HVO Brigade Orašje
Izaslanstvo HNS-a s Draganom čovićem položilo je vijenac i zaoalilo sviječe

VIDEO-OVDJE-https://web.facebook.com/hvidra.ravnebrcko/videos/525102572423629

Danas se suborci i štovatelji 106 brigade sa ponosom prisjećaju svoje poginule ratne braće…

Uredio /M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal