Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO-VIDEO) Poslušajte dojmljivu vojnu prisegu mladih hrvatskih kadeta!…U Kninu održana svečana prisega 17. naraštaja kadeta!

Uoči polaganja svečane prisege, u subotu, 21. rujna 2019. godine u jutarnjim satima na Kninskoj tvrđavi održana je svečana dodjela beretki kadetima 17. naraštaja.

Podizanje hrvatske zastave u čast kadetima na Kninskoj tvrđavi kao u VRO Oluja 1995. godine

Svečana ceremonija započela je postrojavanjem kadeta Hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi gdje je uz intoniranje himne podignuta na jarbol hrvatska zastava, točno u vrijeme kada je 1995. godine podignuta u pobjedničkoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja, a potom su kadetima uručene beretke te su uglas izgovorili kadetsku molitvu.

Beretke kadetima na Kninskoj tvrđavi uručili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, gradonačelnik Knina Marko Jelić, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinki” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša.

Kadetima 17. naraštaja na Kninskoj tvrđavi danas su uručene beretke na početku vojnog školovanja te su svečano izgovorili kadetsku molitvu…

U nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, roditelja, rodbine i prijatelja u subotu, 21. rujna 2019. u Kninu je održana svečana prisega 17. naraštaja kadeta Hrvatskoga vojnog učilišta “Dr Franjo Tuđman”.

U 17. naraštaju prisegu domovini položilo je 122 kadeta, od kojih je 86 kadeta 6. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 28 kadeta drugog naraštaja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te osam kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započelo je i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova te jedan kadet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

17. naraštaj kadeta položio svečanu prisegu u Kninu | Foto: MORH / M. Čobanović

Prisegu u Kninu uveličao prelet Pilatusa kadeta-vojnih pilota

Nakon ceremonije uručenja beretki na Kninskoj tvrđavi, kadeti su se svečano postrojili na kninskom stadionu Dinara, gdje ih je na davanje svečane prisege pozvao zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša. Prisegu je dodatno uveličao prelet nekoliko aviona Pilatus PC9 kojima su pilotirali upravo kadeti-piloti uz nadzor svojih instruktora.

Nakon 2010. godine, prisega kadeta se ponovno održava u Kninu

17. naraštaj kadeta položio svečanu prisegu u Kninu | Foto: MORH / M. Čobanović

Krstičević poručio kadetima: Knin je simbol pobjede i snage Hrvatske vojske

Čestitke kadetima na prisezi uputio je u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević ujedno zahvalivši kadetima iz partnerskih zemalja na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa.

“Knin je simbol naše pobjede u Domovinskom ratu i simbol snage pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je ministar izražavajući zadovoljstvo što je nakon devet godina prisega ponovo u tom gradu ali i podsjećajući kako je promocija u gradu heroju i simbolu stradanja u Domovinskom ratu -Vukovaru, a upravo su ova dva grada simboli na kojima je izgrađena moderna Hrvatska vojska.

17. naraštaj kadeta položio svečanu prisegu u Kninu | Foto: MORH / M. Čobanović

Znanje je ključ jačanja potencijala HV-a

Ministar je kadetima poručio kako vjeruje u njih te im poručio da budu ponosni na svoju odluku jer ovim činom postaju dio sustava u čijem središtu je prije svega čovjek. ” Sve svoje pobjede i prevladavanje izazova Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duguju svojim ljudima – njihovom domoljublju, volji, znanju i iskustvu. To je temelj na kojem se gradi svaki uspjeh i ostvaruje pobjeda. Uz sve ljudske vrline i kvalitete koje su temelj karaktera hrvatskog vojnika, uspješnost uvelike ovisi i o znanju. Znanje je ključ stalnog jačanja najvrjednijih potencijala svih grana Hrvatske vojske”, istaknuo je ministar.

Poruka ministra kadetima u Kninu: Voditi možete jedino osobnim primjerom

Hrvatska vojska bila je i ostala mjesto koje cijeni izvrsnost u svakom pogledu, poručio je kadetima ministar te ih pozvao na izvrsnost i hrabrost, da hrabro idu u susret izazovima i budu otvoreni za nove ideje te im poručio: “Voditi možete jedino osobnim primjerom! Na svom putu rasta, usavršavanja i razvoja nailazit ćete na poteškoće, ali zadržite pozitivan stav, sjetite se naših heroja, slijedite viziju koja vas je danas ovdje dovela i vjerujem kako ćete izaći kao pobjednici”.

Krstičević poručio kadetima: Knin je simbol pobjede i snage Hrvatske vojske

Čestitke kadetima na prisezi uputio je u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević ujedno zahvalivši kadetima iz partnerskih zemalja na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa.

“Knin je simbol naše pobjede u Domovinskom ratu i simbol snage pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je ministar izražavajući zadovoljstvo što je nakon devet godina prisega ponovo u tom gradu ali i podsjećajući kako je promocija u gradu heroju i simbolu stradanja u Domovinskom ratu -Vukovaru, a upravo su ova dva grada simboli na kojima je izgrađena moderna Hrvatska vojska, donosi MORH.Napomena; 2010 godine prisegu kadeta sa kninske tvrđave u živo (live stream) je prenosio jedino Braniteljski portal. Bilo je to onda kad su hrvatski portali i mediji koliko toliko normalno objavljivali vijesti o događanjima iz Hrvatske i jako često su mnogi od tih portala preuzimali i foto i video, jer nisu imali resurse kakve imaju danas- kad jako loše pišu i  vrlo malo pokazuju Hrvatsku i njene vrijednosti.

No Braniteljski portal je i dalje rame uz rame sa velikim dijelom portala koji imaju i tiskovine i novca koliko hoće, dok Braniteljski portal nakon niza hakiranja, prijetnji,progona, zatvaranja, pokušaja otimanja Braniteljskog portala, prijetnji onima koji pišu za Braniteljski portal, pokušajima nekakvih malodušnih osveta i podmetanja u obiteljima prijetnjama otkazima, upravo zbog pisanja istine od strane pojedinih novinara i kolumnista, a sve zbog istine koju Braniteljski portal jedino i objavljuje te će istu nastaviti i nadalje.

Naime, svi oni koji su se mnogo puta okomili  na Braniteljski portal često su znali raznim podmetanjima Braniteljski portal koji je za razliku od mnogih raspolagao isključivo sa dobro obučenim informatičarima, snimateljima i fotografima, novinarima, sve to uz projekte koje Udruga hrvatskih branitelja Tvrđava Knin isključivo pisala za očuvanje istine, zaštite dostojanstva obrambenog Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja. Bilježeći (FOTO-VIDEO)sve obljetnice diljem Lijepe Naše, Braniteljski portal jako je počeo smetati onim strukturama koje je samostalna, nezavisna i demokratska Hrvatska jako iznenadila te su isti uradili sve ne bi li se dokopali ovog portala, što im na njihovu žalost nije pošlo za rukom, čak i onda kad su na perfidan način sudski likvidirali osnivača i urednika Braniteljskog portala M.Miloševića.  Na tom putu istine Braniteljski portal i ekipa koja je predstavljala ovaj po svima respektabilan portal, prešla je u kilometrima između 750 i 800 tisuća km. Tako će nastaviti i dalje, smetalo to nekom ili ne. Važno je napomenuti da je na you tube kanalu bilo preko 600 videomaterijala snimanih u svim vremenskim uvjetima raznih događanja, od obljetnica iz Domovinskog rata, progona hrvatskih generala, kulturnih događanja i da je prijavama youtubeu od strane onih koji Hrvatsku ni danas ne doživljavaju kao svoju državu sa istog kanala pobrisano preko 450 video uradaka. No, arhiva od nekih 4500 snimljenih materijala, kazeta, DVD-ova, diskova- postoji i nalazi se na sigurnim mjestima.

M.M./G.S.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...