Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO Predsjednik Vlade Plenković po mraku stigao u Škabrnju sa SDSS-ovom Šimpragom: Mještani i branitelji okrenuli im leđa – “Sramite se!”

Foto-screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Škabrnji stigao u poslijepodnevnim satima po mraku… Prilikom polaganja vijenaca mještani i branitelji okrenuli su mu leđa zbog dolaska Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade iz redova SDSS-a.

Škabrnjani okrenuli leđa predstavnicima Vlade RH-foto-screenshot

Nakon polaganja vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen-obilježja masovne grobnice dogodio se incident u kojem su mještani i branitelji okrenuli leđa Vladinu izaslanstvu, prosvjedujući tako zbog dolaska Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke, piše dnevnik.hr.

Škabrnjani u znak protesta okrenuli leđa-Predsjedniku Vlade, Anji Šimpragi i onima koji su sa njima došli u Škabrnju položiti vijenac

Plenković je je za dnevnik rekao da je čuo i vidio reakciju mještana. “Ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a sudjeluju u Danu sjećanja u svojstvu članova hrvatske Vlade. Potpredsjednica Vlade ovdje je da bi odala počast i poslala poruku mira i pomirenja.

Predstavnici Vlade Rh u Škabrnji u večernjim satima došli položiti vijence i zapaliti svijeće za žrtve Škabrnje

“Ona je došla u dobroj vjeri da se pokloni žrtvama i pokaže pijetet”. Ja razumijem teške traume obitelji onih koji su stradali, ali isto tako mi se moramo kretati kao društvo prema međusobnom povjerenju i pomirbi i dolazak potpredsjednice Šimprage nije ništa što bi odudaralo od te ideje. To je jedini put prema naprijed, suživot i pomirba”, rekao je Plenković.

“Nema dogovora”, odgovorio je na pitanje je li možda bio plan da se izbjegne susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je danas u Vukovaru, dok će Plenković biti u petak. “Mi smo organizirali svoje obveze najbolje što smo mogli. U Vukovaru su ministri Medved i Banožić”, rekao je kratko.

Anja Šimpraga kazala je kako je došla iskreno i čista srca i nada se da će biti zajedno sa svima i otići na misu i pokloniti se. “Nije jednostavno, no ja sam došla čista srca i znam da sam na pravom putu i nadam se da će doći jednom vrijeme da se izmirimo i nastavimo dalje i da živimo život, a ne suživot”, komentirala je negodovanje domaćina na njezin dolazak u Škabrnju.

-Škabrnja-Hrvatska braniteljica Danka Dražina:Na sastanku protokola u Općini Škabrnja, Anja Šimpraga je nepoželjna i nepotrebna… Članovi SDSS-a i njihovi simpatizeri nisu dobrodošli!…

Novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Škabrnji je potražila odgovore od mještana o tome zašto je došlo do takve reakcije.

Jedna od onih koja je okrenula leđa predstavnicima Vlade bila je gospođa Rada Ivković, supruga prvoga poginulog branitelja iz Škabrnje. “Ovo nije incident, bilo je spontano, mislim da nije ni vrijeme. Ovih dana Škabrnja je puna tuge i boli, ima dana, mogla se pokloniti 365 dana, danas nikako.”

Škabrnja se prisjeća strašnih dana iz Domovinskog rata i velikog pokolja mještana i branitelja od strane srpskog agresora

Škabrnja je ovih dana obavijena velom tuge.

“Nema kuće koja nije izgubila svoje voljene tog jutra”, rekla je Dinka Bilaver iz Škabrnje.

O tom jutru, 18. studenoga 1991., rijetki imaju volje govoriti. Jer i toliko godina poslije emocije su jake.

“Težak osjećaj. Već to od večeras počinje i do 19., kad se sjetiš sve što su radili. Već su navečer počeli, tenkovi, granate bacali”, kaže Zoran Ražov, zvonar mjesne crkve.

To lijepo i mirno ravnokotarsko mjesto u jednom je danu ostalo bez 63 osobe, večinom pobijenih civila. Danas Škabrnja ima nešto više od 1700 stanovnika. Načelnik kaže: prošlost nikada zaboraviti neće, ali gledati u budućnost moraju.

“Ima dosta mladih, ljudi se sve više okreću ruralnom turizmu, OPG-ove povezuju s turizmom, zadovoljni smo time kako Škabrnja napreduje”, optimističan je Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja.

Bolje sutra Škabrnje su djeca, koja učiteljičine riječi upijaju kao spužve. Zahvaljujući terenskoj nastavi znaju za što su i za koga ginuli njihovi djedovi, hrvatski branitelji

“Događalo se to da je ovdje bio rat i poginulo je mnogo žrtava”, kaže Leo, a nadovezuje se Šime: “Jako smo ponosni što su dali život za nas, da bismo mi mogli ovdje danas živjeti.”

Za branitelje imaju samo jednu poruku: “Hvala vam za našu domovinu.”

Hvala braniteljima sutra će reći mnogi, u koloni sjećanja.

Sloga – najčešće je to izgovarana riječ kad se spomene Domovinski rat. Međutim, sloge i dalje nema između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Razjedinjeni su oko dolazaka u Vukovar i Škabrnju. Premijer Plenković danas posjećuje Škabrnju, a predsjednik Milanović to će učiniti sutra.

I to će biti prvi put da je jedan predsjednik u koloni sjećanja u Škabrnji, odakle stiže apel državnom vrhu.

“Pa da bar na ove dane budu dostojanstveni, za sve naše pale branitelje i civile”, poručuje načelnik Škara.

Za Škabrnju su strašni zločini u ratu i dalje rana koja ne zacjeljuje.

Arhivska snimka

foto-facebook

Program u petak u Škabrnji počinje u 9 sati, a dolazak predsjednika Milanovića najavljen je u podne, piše dnevnik.hr.VIDEO-OVDJE.

VEZANE VIJESTI

Škabrnja-Hrvatska braniteljica Danka Dražina:Na sastanku protokola u Općini Škabrnja, Anja Šimpraga je nepoželjna i nepotrebna… Članovi SDSS-a i njihovi simpatizeri nisu dobrodošli!

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...