FOTO-VIDEO Preko tisuću i pol srpskih, JNA i četničkih do zuba naoružanih agresora napali su Bogdanovce. Poubijali su i masakrirali 130 branitelja,civila, žena i djece te stare i nepokretne mještane koji su ostali u selu.

Koliko još vremena mora proći da se napokon snimaju filmovi, pišu i govore prave istine o stravičnom razaranju Bogdanovaca i Vukovara. Te istine znaju oni koji su osjetili ove strahote a da se njihova imena nigdje ne spominju...

Ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade RH sudjelovao je u utorak, 10. studenog 2020. godine na obilježavanju 29. obljetnice sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca…

Uz ministra Banožića, obilježavanju sjećanja na žrtve Bogdanovaca nazočili su izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH ujedno načelnik Obavještajne uprave GS OS RH brigadni general Željko Živanović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Obilježavanje sjećanja na žrtve Bogdanovaca započelo je svetom misom zadušnicom za sve poginule, ubijene i nestale mještane Bogdanovaca u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, nakon čega su na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca. Također, upriličen je i posjet Spomen domu Bogdanovci.

Tom prigodom, ministar obrane Mario Banožić se osvrnuo na noviju povijest istaknuvši kako hrvatski narod posebno pamti one slavne događaje i pobjede koji su bili presudni za konačno oslobođenje naše Domovine, kao i na dane tuge, jer niti jedna pobjeda u ratu nije moguća bez svih onih ljudi, pa tako i mještana Bogdanovaca, koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za konačnu pobjedu.

“Neka nas imena i žrtve poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i stanovnika Bogdanovaca uvijek podsjećaju kako je današnja sloboda skupo plaćena“, rekao je ministar, naglasivši kako je uvjeren da je mnogima teško s obzirom na činjenicu kako za ove strašne zločine u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao, ali kako svi zajedno moramo vjerovati u demokratske i neovisne državne institucije.

Također, naglasio je kako ova Vlada poduzima sve mjere kako bi pronašla zadnju nestalu osobu i u tome nikada neće posustati: “Da bi to postigli potrebna je dobra suradnja i otvoren dijalog s drugom stranom. Nećemo stati i u tome se nećemo umoriti”, poručio je ministar Banožić.

Izaslanik Predsjednika RH ujedno posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković podsjetio je na 89 poginulih mještana Bogdanovaca i 40 branitelja iz svih dijelova Hrvatske. “Ovo mjesto o čijoj se hrabrosti danas možda i premalo govori, postalo je početkom Domovinskog rata simbol otpora srpskom neprijatelju”, rekao je Mareković poručivši kako žrtva mještana i mjesto Bogdanovci nisu bili pad i poraz nego oaza i svjetionik, jedan od stupova Grada Vukovara i istoka Republike Hrvatske koji se ne smiju zaboraviti.

Podsjetivši na 1991. godinu i žrtvu mještana Bogdanovaca koji se okupili sa željom da pomognu obrani Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, istaknuo je kako smo upravo zbog njih dužni graditi i stvarati bolju Hrvatsku. “Zbog najvećih ljudi, hrabrih sinova Hrvatske, dužni smo čuvati uspomenu na poginule i ubijene hrvatske branitelje te prenositi sjećanja i na mlađe generacije”, poručio je zastupnik Šarić.

Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun zahvalio je mještanima Bogdanovaca koji su se uključili u obranu Domovine, a posebno svim poginulima i nestalima: “Njima dugujemo puno toga pa i priliku da se okupimo ovdje pod hrvatskim stijegom i podsjetimo na njihovu žrtvu. Tugu koju osjećaju njihovi roditelji, braće i sestre, niti jedno proljeće neće odnijeti, ali im poručujemo kako njihova žrtva nije uzaludna”, priopćio je MORH.

Zašto hrvatski političari , od prije nekoliko godina “ne smiju” spominjati srpskog, srbočetničkog, četničkog i JNA agresora na Hrvatsku?

Naime, u svim svojim govorima političari hrvatske više niti ne spominju tko je AGRESOR a tko je Žrtva!

Preko tisuću i pol srpskih, JNA i četničkih do zuba naoružanih agresora napali su Bogdanovce. Poubijali su i masakrirali 130 branitelja, civila, žena i djece te stare i nepokretne mještane koji su ostali u selu.

Potpuno su uništili sve obiteljske i sakralne objekte, pa je nekad lijepo Slavonsko selo poprimilo jeziv izgled.

Srpski, JNA četnički agresori do temelja su uništili selo Bogdanovce, koje danas neki nazivaju “Hrvatskim Alamom”.No, o američkom Alamu je snimljeno na desetke filmova, ali o Bogdanovcima i Vukovaru niti jedan pravi dugometražni film nije snimljen, a tko zna i kad će!

Nedostaje prave istine o teškom srpskom uništavanju Bogdanovaca i Vukovara!

Kao da velikosrpska ,srbočetnička i JNA agresija “ne smije” biti spomenuta u novijoj hrvatskoj povijesti, kada za sve to imamo jasne dokumente, videa, svjedočenja i još mnoge žive hrvatske branitelje, zapovjednike i mnoge druge. Ali se u Hrvatskoj, posebice o Vukovaru, najviše pričaju razne poluistine i laži, samo kako bi ne/ljudska licemjernost  pogazila hrvatski ponos, i dane ponosa i slave hrvatske pobjedničke vojske…Tako je i u kurikulu povijesti obrambenog Domovinskog rata. Sve ide ka relativiziranju žrtve i agresora , samo kako bi se zadovoljili apetiti onih koji nisu željeli samostalnu , nezavisnu i demokratsku Hrvatsku, onih koji su hrvatskoj udarili embargo na uvoz naoružanja da bi se onako nenaoružana, mogla braniti od srpskog agresora. Njihov je plan sa Hrvatskom bio posve drugačiji.

No, želje im se na svu sreću za hrvatski narod nisu ostvarile!

Nadajući se kako se to neće dogoditi , ponovo prilažem video koji jasno pokazuje sve što se u selu Bogdanovcima događalo i tko je za sve to kriv. Ovdje je potpuno jasno tko je AGRESOR A TKO JE ŽRTVA!!

Koliko još vremena mora proći da se napokon snimaju filmovi, pišu i govore prave istine o stravičnom razaranju Bogdanovaca i Vukovara. Te istine znaju oni koji su osjetili ove strahote a da se njihova imena nigdje ne spominju, tako da se pišući i govoreći o strahotama u Vukovaru ističe tek nekoliko istih, koji se stalno vrte u krug, a da se oni pravi i istinski branitelji, heroji i zapovjednici, ne spominju nigdje.

Nažalost su neki izgradili i političke, vojne i ostale karijere na Vukovaru, upravo na tim njihovim poluistinama ili lažima a da se istinski heroji nigdje ne spominju, čak ih se uporno marginalizira, jer je izgleda priča o Vukovaru i strahotama ovog Grada postala i dio materijalne koristi za neke,(čast iznimkama!) što im nikako ne služi na čast, upravo zbog svih poginulih, likvidiranih, zaklanih, silovanih žena i muškaraca u srpskim koncentracijskim logorima. Ne, to nije ljudski niti pošteno, to je kokošarenje i igra sa pravom i istinskom povijesti iz obrambenog Domovinskog rata! To je neljudski odnos prema onima koji su poginuli, likvidirani i nestali! To je nepošteno prema Vukovaru!

U novije vrijeme Vukovar je postao , kao i Knin, mjesto i obljetnica na kojoj dolazi do velikih razilaženja, kako političkih poslušnika tako i onih koji niti ne žele da se ove velike hrvatske obljetnice obilježavaju. Sramotna i degutantna prepucavanja sežu sve do vrha hrvatske politike kojoj svjedočimo i danas. To nikako nije dobro niti pošteno prema stravično pobijenim i likvidiranim Vukovarcima i Vukovarkama. To nije pošteno prema svim hrvatskim braniteljima koji su osjetili miris smrti na svim hrvatskim ratištima. To se na ove dane MORA promijeniti. Ne smije biti razmimoilaženja i raznih političkih i politikantskih podmetanja, jer to nije iskreno niti ljudski prema strahovitoj žrtvi Vukovaraca, jednoj od najvećih u Hrvatskoj i Eu.

Razum i poštovanje moraju nadvladati ega!

POGLEDAJTE VIDEO

M.M. Viribus unitisVIDEO Na današnji dan 1991. poginuo heroj Domovinskog rata, dragovoljac HOS-a – Žarko Manjkas Crvenkapa!Tko je “JAMIO” 6 milijuna kuna za izgradnju Doma ratnika u Bogdanovcima?