Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu…

U nove pobjede i u 2020. godinu ćete nas uvesti vi – PAUCI, istaknuo je ministar Krstičević…

U kninskoj vojarni „4. Gardijske brigade“ održan je u ponedjeljak, 30.prosinca 2019. godine ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi vojni i civilni uzvanici.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća i pokazati sve ono što vas čini Paucima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević na početku je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kininu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te u svoje osobno ime.

“Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanje, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svijetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebno se zahvalivši obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju pri obnašanju časnog vojničkog poziva.

“Rad u međunarodnom okruženju bit će vam ogromno iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina”, rekao je istaknuvši kako je 2019. godina bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, osvrnuvši se na brojne projekte realizirane u 2019. godini, od nabave helikoptera Black Hawk, vozila Bradley, ustrojavanje novih zapovjedništava među kojima Središte za borbenog vođu „Marko Babić“ i razvoja novih sposobnosti.

Krstičević: Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku

U tom kontekstu ministar Krstičević je istaknuo: „2019. godinu ćemo pamtiti po brojnim izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata.“ Ministar je posebno istaknuo kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je ovom prigodom: “Svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice saveza općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu savez braneći teritorij saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika”, napomenuvši kako se dosadašnje sudjelovanje u ovoj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, ali i prigoda za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda Hrvatske obrambene industrije.

“Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”,kazala je veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene zahvalivši se u ime svog naroda hrvatskim pripadnicima na važnom doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Zapovjednik 2. HRVCON-a: Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu vrhunsku Hrvatsku vojsku

Zapovjednik 2. HRVCON-a natporučnik Robert Bajan rekao je kako svi pripadnici izrazito motivirani, obučeni, i spremni za sve zadaće koje ih očekuju: “Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu Hrvatsku vojsku kao vrhunsku, odlično opremljenu i obučenu vojsku.”

Ovim povodom, u Crkvi „Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ za pripadnike kontingenta služena je sveta misa.

Ispraćaj 2. HRVCON-a u Litvu i dodjela stanova pripadnicima HV-a | Foto: MORH / J. Kopi

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, uz Oružane snage RH u Borbenoj skupini pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participiraju i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Pripadnici OS RH sudjelovat će u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama. Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji, donosi MORH…VIŠE-FOTO-OVDJE

M.M.

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...