FOTO-VIDEO Služena sv. misa zadušnica za generala HV i HVO Slobodana Praljka u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

foto-1. Gardijska brigada HVO-a “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

Služena sv. misa zadušnica za generala HV i HVO Slobodana Praljka 29. studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi…

Misa zadušnica za Slobodana Praljka-foto-Braniteljski portal

Slobodan Praljak (2. siječnja 1945.) rođen je u Čapljini u Republici Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu, stekao je zvanje profesora filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te diplomirao kazališnu i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, Slobodan Praljak je dobrovoljno služio u Hrvatskoj vojsci (HV) i dostigao čin general-pukovnika.

1992. godine dobrovoljno odlazi u Bosnu i Hercegovinu te, tijekom 1993. godine, obnaša dužnost zapovjednika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Do 2017. godine napisao je brojne publikacije o ratu u BiH u kojima iznosi činjenice, dokumente, svjedočenja, karte i video materijale.

Petar Zelenika izjavio je 2017.godine,

Prvi zapovjednik obrane Mostara: ”Najrađe bi popio ono što i Praljak” 

”Što reći poslije presude najrađe bi i ja popio ono što i Praljak”, rekao je Petar Zelenika, prvi ratni zapovjednik obrane Mostara i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HRHB Petar Zelenika 2017 godine. ”

’92. godine u travnju kad je Mostar razaran ovdje je bio general Periić koji je zapovijedao bivšom JNA, jedini čovjek koji je došao preko ‘Puta spasa’, je Praljak, došao je pješice. On je čovjek koji je s nama cijelo vrijeme organizirao obranu, nikad nikome nije želio zlo, samo je branio sebe svoje ljude i svoj dom. A prema svim ljudima se ponašao kao čovjek, prvu zapovijed koju smo dobili kad smo krenuli u oslobađanje, Praljak je tražio da se zaštiti Stari most”, kazao je Zelenika.

Svi branitelji, su kako je rekao, tada dobili zapovijed da se ponašaju ljudski. ”Svi smo dobili zapovijed, u odnosu na ponašanje prema zarobljenima i spašavanju civila, da je nebitno koji je narod, da se svi spašavaju. Mi smo čak i onu kolonu što je Mišo Marić organizirao, pet naših vojnika je poginulo da bi izveli autobuse. Ja Haagu ne vjerujem od prvog dana koji je politički sud, koji sudi svima nama ovdje, ovo je poništavanje ljudskosti. Ovo što se događa u današnje vrijeme je već prije planirano. Ovo je politički sud i nema veze s pravdom”, rekao je Zelenika, dodajući da se nada da će doći razum među ljude u BiH. ”Nadam se da ćemo u BiH imati toliko mudrosti da stanemo, ali ovo je poražavajuće za sve ljude posebno za Hrvate u BIH”, rekao je Zelenika 2017 godine…

facebook

VEZANE VIJESTI

Godišnjica pokoja generala HV i HVO Slobodana Praljka…Poziv na Svetu misu zadušnicu 29, studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi.