FOTO-VIDEO- Srpska pravoslavna crkva (SPC) odlikovala ratnog zločinca i četničkog radikala Vojislava Šešelja… “Ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman kaže da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin”.

Grlić Radman ne zna što ovo odličje osuđenom srpskom radikalu i četničkom vojvodi koji je izravan sudionik srpske agresije na Hrvatsku znači...

foto-screenshot

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodijelila je odličje Svetog vladike Mardarija četničkom vojvodi i vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, priopćila je Srpska radikalna stranka.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, rekao da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime cijenjenog vladike Longina uruči ovo divno odličje u ime divnog Božjeg tješitelja, sveca, našeg gotovo suvremenika, Svetog brata Mardarija”

Četnik Šešelj se skoro rasplakao od “sreće”

“Šešelj je šmrcajući i ljubeći srpske popove uspio reći, kako mu je zadovoljstvo i čast kao nedostojan primiti ovo visoko crkveno odlikovanje”.

Vođa ekstremnih četničkih srpskih radikala dodao je kako je, dok je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao Srbe tamo “podijeljene, zavađene krvlju i nožem”.

“Pokušao sam, na svakom mjestu gdje sam ostao, prevladati ovaj rascjep, “ujediniti crkvu” i “imao sam dosta uspjeha”. Prvi put su dolazili jedni drugima u crkvene domove, crkve, samostane, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla uvelike otvorio put da se to doista postigne”, rekao je osuđeni srpski zločinac Šešelj.

Pojedine vojvođanske stranke, oporbeni političari kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocijenili su u ponedjeljak odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim.

foto-facebook-Šešelj u Haškom sudu

Podsjećamo, Vojislav Šešelj je 2018. osuđen na deset godina zatvora od strane Haškog suda zbog ratnog zločina poticanja na progon, deportaciju i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine. Osuđeni ratni zločinac Šešelj “nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima”, no sve to nije spriječilo SPC da mu dodijeli odlikovanje koje samo po sebi govori da SPC nikad ne odustaje od tzv velike srbije i svetosavlja koje je poganost za tu crkvu a koja je duboko i u porama Hrvatske države. Ovim činom SPC bi se morali zamisliti svi hrvatski političari i HBK i reagirati na razini Hrvatske koju predstavljaju, a ne nikako mlakim i šturim “dodvorantskim” priopćenjima koja ne znače ništa.

Tako je ministar u Vladi Andreja Plenkovića koji je ujedno i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman reagirao na dosta mlak i nedržavotvoran način u stilu savjetnika Srba , što bi oni kao trebali uraditi, umjesto da se ovdje oglase i predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Hrvatske Milanović da bi sve to imalo državnički kontekst i Srbiji i SPC te jasno svi skupa dati do znanja da ovakvim odličjima četničkom radikalu Šešelju oni sami odobravaju srpsku agresiju na Hrvatsku, relativiziraju i daju potporu srpskom radikalizmu kao što su to radili i u srpskoj agresiji na Hrvatsku devedesetih.

Grlić Radman ne zna što ovo odličje osuđenom srpskom radikalu i četničkom vojvodi koji je izravan sudionik srpske agresije na Hrvatsku znači, umjesto da se Srbiji odmah blokiraju sva poglavlja za navodni ulazak u EU koja po poglavlju 23 nikada ne bi mogla ni smjela nikada niti primirisati EU.

Grlić Radman je na Zrinjevcu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin.

Grlić Radman je istaknuo da je odlikovanje osuđenog ratnog zločinca “pitanje koje treba zabrinuti sve nas ovdje”.

Pogledajte video dodijele odličja ratnom zločincu od strane SPC

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se “aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na europskom putu. I da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša”.

foto-screenshot

Crnogorski ministar vanjskih poslova Krivokapić

“To nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno. Ovo je očigledna podrška počinjenih zločina, legitimizacija politike zločina, a kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno – političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori”, rekao je šef crnogorske diplomacije Ranko Krivokapić.

Upozorio je da se koncept nekoć znan kao “velika Srbija”, danas zove “srpski svijet”.

Foto-screenshot

foto-screenshot

VEZANE VIJESTI

JAVLJA LI SE PONOVNO MILITANTNO SVETOSAVLJE?…