FOTO-VIDEO: Svečano obilježena deseta obljetnica ulaska Hrvatske u NATO…

Središnja proslava obilježavanja desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO savez održana je u petak, 29. ožujka 2019., a tim su se povodom u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu okupili najviši državni dužnosnici i brojni uzvanici...

Središnja proslava obilježavanja desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO savez održana je u petak, 29. ožujka 2019., a tim su se povodom u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu okupili najviši državni dužnosnici i brojni uzvanici…

Domaćini svečanosti bili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a proslavi jubileja nazočili su potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael R.Turner, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom MORH-a i OSRH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i predstavnici vojno-diplomatskog zbora u RH te članovi Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravio voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, koji je istaknuo zadovoljstvo i ponos radi svih dosadašnjih uspjeha Republike Hrvatske u NATO-u.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju naglasila kako je  Hrvatska u proteklom deseteljeću članstva bila nova i dodana vrijednost NATO saveza, prinoseći novom poretku i odlučnosti u promicanju ideala koji zajednički euroatlanski prostor vode u bolju budućnost. Podsjetila je kako se danas potrebno prisjetiti svih hrvatskih branitelja koji su svojom hrabrošću, srčanošću i profesionalnošću postavili temelje modernih Oružanih snaga RH. Zahvalila se i svim pripadnicima Oružanih snaga koji spremno obavljaju svoje zadaće u Hrvatskoj i inozemstvu. “Zajedno s našim saveznicima nastavljamo ispunjavati ideal cjelovite i slobodne Europe, Europe koja živi u miru“, poručila je predsjednica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako se Hrvatska u deset godina članstva dokazala kao pouzdana i solidarna članica ne samo među saveznicima, već i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluju u misijama. „Naša dodana vrijednost je izalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje na područje jugoistočne Europe, kako bi i ono postalo područje mira, sigurnosti, stabilnosti“, istaknuo je Jandroković, podsjetivši kako je Hrvatska među prvima ratificirala prisutpne prigovore za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako se Hrvatska pokazala kao pouzdan saveznik i najavio da će nastaviti s tom politikom. “To je dobro za našu sigurnost i naš doprinos sigurnosti ovoga područja i globalno”, zaključio je Plenković.

Potpredsjednik parlamentarne skupštine NATO-a Michael R.Turner kazao je kako je hrvatsko članstvo i iskustvo u NATO savezu pozitivan primjer svim budućim članicama Saveza.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je ulogu hrvatskih vojnika u misijama NATO-a. “Hrvatski je vojnik cijenjen i poštovan. Mi smo ambasardori i jamac mira i sigurnosti Hrvatske”, zaključio  je.

Ovom prigodom predstavljena je i poštanska marka koju je izdala Hrvatska pošta povodom 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO te je prikazan film Ministarstva obrane „Deset godina Republike Hrvatske u NATO savezu“, a u skopu prigodnog programa nastupila je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i Jazz orkestar Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

M.M./Braniteljski portal

Comments are closed.