(FOTO-VIDEO)POGLEDAJTE DOMOLJUBNI HIT O HRABRIM LJUDIMA KOJI SU RUŠILI TITA I JUGOSLAVIJU!

Slava Bugojanskoj skupini! Slava hrvatskim braniteljima!...

Foto -screenshot-youtube-Croatica

Slava Bugojanskoj skupini! Slava hrvatskim braniteljima!

Draga braćo i sestre

Ponosno vam predstavljamo našu novu pjesmu i spot “Fenix 72”. Puno je truda, znoja, ali i suza utkano u ovaj uradak. Hvala svima koji su nam bili podrška; molitvom i djelom.
A najveće Hvala Svevišnjem! Velik si!, navode na facebooku 

Slava Bugojanskoj skupini! Slava hrvatskim braniteljima!

Splitski band Croatica predstavio je novu pjesmu i spot “Fenix 72”.

“Puno je truda, znoja, ali i suza utkano u ovaj uradak”, kaže autor pjesme a ujedno i njezin izvođač Pere Eranović.

Pere, koji je pjesmu i uglazbio, zahvalio se svima koji su pomogli da “Fenix 72” u ovako kratkom roku postane pravi, pravcati domoljubni hit.

Pere Eranović sin je poginulog hrvatskog branitelja, no to, kako kaže, nisu jedini motivi za uglazbljivanje ovakvim tema…

Foto-screenshot-youtube-Croatica

“Svi bi mi htjeli hrabrost kakvu su imali dečki iz Bugojanske skupine”
“Meni je intrigantno kako ta jedna hrvatska misao nikada nije iščezavala, nego je vremenom samo mijenjala formu i oblik. Zanimljivo je da sada kada konačno imamo svoju državu, živimo u stvarnosti u kojoj je letargija uzela maha. A tu je i taj jedan klasičan, muški motiv… Svi bi mi htjeli biti hrabri kao što su bili dečki iz Bugojanske skupine za koje volim reći da su bili ‘branitelji prije branitelja’”.

-FOTO-VIDEO U Ogorju Gornjem održana sveta misa i komemoracija za članove grupe Feniks…

Eranović navodi kako se nada da ovakvim pjesmama barem malo doprinosi zdravoj stvarnosti i simbolično ispravlja nepravdu prema zaslužnim ljudima iz hrvatske prošlosti koji su težili hrvatskoj samostalnosti..

Također je ponosan na uistinu vrlo dobro odrađen posao produkcije koji je rezultirao vrhunskim spotom…

Zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos da se ova pjesma realizira

Zahvale: UUHBDR Split, SDŽ, PP Sinj, Općina Otok, Mladen Todorić, Specijalna policija BATT, Branka Pleština Stanić, Maja Andrijolić, Diana Kurobasa, Lovre Gujinović, Andro Banovac, Josip Kovač, Stana Kovač, Tomislav Kovač, Kotar Kamen, Petar Varvodić, Davor Kamenjarin, Ivan Turudić, Hari Ninčević, Tomislav Lonić, Renco Posinković, Mladen Škare, Stipe Jerončić, Rabbit Rock, APstudio.

Hvala našim obiteljima i nadasve dragome Bogu. Velik si!

Slava Bugojanskoj skupini! Slava hrvatskim braniteljima!, objavili su u facebook grupi Croatica

Više o Bugojanskoj skupini Fenix 72…

Fotografija prikazuje jedinu zajedničku snimku 19 pripadnika HRB-a koji su ostali zapamćeni kao Bugojanska skupina ili skupina Feniks 72.

Dana 20. lipnja 1972. godine, u Jugoslaviju je, na području Dravograda u Sloveniji, ilegalno ušlo 19 dobro naoružanih ljudi. Oni su bili pripadnici HRB-a ( Hrvatskog Revolucionarnog Bratstva ) i u Jugoslaviju su ušli samo s jednim ciljem – srušiti ju.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB;Hrvatske oružane postrojbe “Planinske lisice

Skupina se je ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA, i Teritorijalnom obranom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE, tek 24. srpnja 1972.

Desetorica pripadnika Bugojanske skupine izgubila su živote na različitim mjestima u BiH tijekom sukoba, a devetorica su bila zarobljena i pogubljena. Strijeljanje je izvršeno u Rakovici blizu Sarajeva.

Upad Bugojanske skupine uzdrmao je partijske, vojne i policijske krugove, što je priznao i sam predsjednik tadašnji predsjednik ex jugoslavije Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB:

U Jugoslaviju su ušli pripadnici HRB-a i to ovim redoslijedom ( uz imena su njihovi pseudonimi korišteni da prikriju djelovanje zbog nadzora zloglasne titove UDB-e )

1. Adolf Andrić – Bošnjak, vođa grupe
2. Ambroz Andrić – Domagoj
3. Viktor Kancijanić – Veli Jože
4. Pavao Vegar – Skorzeni
5. Ilija Glavaš – Alija
6. Đuro Horvat – Jasenko
7. Vejsil Keškić – Krajišnik
8. Petar Bakula – Uskok
9. Ludvig Pavlović – Dido
10. Mirko Vlasnović – Vlas
11. Ilija Lovrić – Ramac
12. Stipe Ljubas – Stiv
13. Filip Bešlić – Zmaj
14. Vili Eršeg – Bili Kid
15. Vlado Miletić – Kopitović
16. Vinko Knez – Bufalo
17. Nikola Antunac – Tesla
18. Vidak Buntić – Roćko
19. Ivan Prlić – Bekijac

foto-screenshot-youtube

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

VIDEO Bugojanska skupina Feniks 1972. godine. Kako 19 ljudi može uzdrmati jednu tako staloženu i čvrstu državu kao što je bila ex SFRJ?