(FOTO-VIDEO)Tužnog 16. listopada 1991. poginuli su Blago Zadro i Alfred Hill – dvije smrti dvojice junaka za slobodu Hrvatske!

Dva Hrvata, dva zapovjednika u Vukovaru, dva junaka… jedan rođen na kršu našeg juga Hrvatske Domovine, a drugi rođen u ravnicama na blagim obalama Dunava koji oplakuje Vukovar. Dva junaka, sa juga i sjevera Lijepe naše, slika su jedne hrvatske duše, jedne borbe za svoj narod, jedne hrabrosti, jedne ljubavi i dvije smrti koje su postale znak – jedne i velike slobode!…

Dana 16. listopada 1991. bio je koban za dva hrvatska junaka: Blagu Zadru i Alfreda Hilla. Svega dan nakon što je Vukovar pao u potpuno okruženje razularenog srpskog agresora potpomognutog jugofašističkom jna i domaćim četnicima i nakon što više nisu postojali ni kukuruzni putovi poginula su dvojica omiljenih zapovjednika i junaka obrane grada kojeg su srbi u svojim neljudskim naletima sravnili sa zemljim, tako da mu ni Hirošima nije bila ravna.

Nema onog tko u Vukovaru tih dana nije zaplakao nad smrću ove dvojice zapovjednika, čije je ime znalo svako dijete u Vukovaru.

O Blagi Zadri se gotovo sve zna i teško je napisati riječ koja bi opisala hrabrost i nesebičnost vukovarskog junaka. Alfred Hill poginuo je u 35 godini života u rodnom gradu, a od prvog dana zajedno je sa Zadrom bio u organiziranju obrane grada i spriječio da grad bez borbe padne u ruke Srba. “Zadro i Hill, zajedno su sa skupinom domoljuba i branitelja, koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske braniti Vukovar, organizirali obranu grada koji je silom prilika postao nesalomljivi zid za srbe preko Dunava i četnike koji su nadirali iz okolnih srpskih sela…

-(VIDEO) IVICA ARBANAS:Nisam kao zapovjednik obrane Vukovara imao vremena čekati telefonski odgovor iz Zagreba! Zapovjedio sam Luki da ruši agresorske JNA avione!Luka je opalio i jedan je odmah pao…

Obrana Vukovara organizirana je već prije samog početka borbi i rata 10. svibnja 1991. Krajem rujna zapovjednik obrane grada Mile Dedaković imenovao je Hilla zapovjednikom Vojne policije koja je bila jedna od najvažnijih postrojbi u obrani grada, te je sudjelovala u svim bitkama za grad.

Hill je poginuo braneći Sajmište, a njegov suborac Josip Belobrajdić Brzi svjedoči: „Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. listopada krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”

I pronašli su ga, kako leži smrskan od minobacačke granate:

„Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica. Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje. Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka“.

Grobovi hrvatskih junaka Blage Zadre i Alfreda Hilla u Vukovaru:

Slikovni rezultat za blago zadro grob

*Alfred Hill-Atila (borbeni nadimak): sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Posthumno mu je, 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista 30. ožujka 1999. godine. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 30. rujna 1998., a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

Ulica na Sajmištu u Vukovaru je nazvana prema Alfredu Hillu.

*Blago Zadro: ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegovoga poprsja nalazi se u Vukovaru, a izvornik se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

BLAGO ZADRO

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih legendi hrvatskog rata za neovisnost Hrvatske države, o čemu se nažalost jako malo danas uči u školskim knjigama iz povijesti.

Godine 2011. godine posmrtno je nagrađen nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara 1991. godine.

Pravo je čudo da Vukovar nema još nekoliko generala koji su bili najistaknutiji zapovjednici najteže bojišnice u napadnutoj Hrvatskoj a koji su odoljevali velikosrpskoj agresiji na načine kako to mogu samo hrabri, pametni i veliki ratnici bez neke vojne izobrazbe. Naime, postojali su ljudi koji su vrhunski zapovijedali Vukovarskom bojišnicom a da nisu bili nikakvi prebjezi iz jugofašističke jna, već su se stavili na raspolaganje u obrani Vukovara i Hrvatske i tu se pokazali, ne samo iznimno hrabri, već i vojnički mudri i zreli za najveće vojne podvige.

T.H.

 


Vezane vijesti;

-(FOTO-VIDEO) VUKOVAR-ZAPOVJEDNIK IVICA ARBANAS -LIPI JE VIKNUO-“LUKA OPALI” OPALIO JE I OBA SU PALA Luka Andrijanić , srušio je prve zrakoplove JNA u Domovinskom ratu…