FOTO- VOJNA AKCIJA JAGUAR 1992.: ARHIVSKO, MEDIJSKO I MEMOARSKO GLEDIŠTE…

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice vojne akcije Jaguar '92...

foto-screenshot

30. obljetnica vojne akcije Jaguar ’92.

IZAŠLA IZ TISKA KNJIGA „VOJNA AKCIJA JAGUAR 1992.: ARHIVSKO, MEDIJSKO I MEMOARSKO GLEDIŠTE“

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice vojne akcije Jaguar ’92. otiskana je knjiga naslova „Vojna akcija Jaguar 1992.: arhivsko, medijsko i memoarsko gledište“. Prvi primjerci knjige uručeni su u utorak na brdu Križ, Ivanu Vitanoviću, ratnom zapovjedniku 2. bojne 159. brigade, Vinku Šimuniću Bubnju, ratnom zapovjedniku 3. satnije Bibinje i Vitomiru Burčulu, zapovjedniku protuoklopnog voda. Knjige im je uručio dr. sc. Josip Čerina kao jedan od suautora, u znak zahvalnosti za stručnu pomoć i prikupljanje arhivskog gradiva.

Ivan Vitanović koji je bio zapovjednik akcije Jaguar, sa zahvalnošću je primio knjigu, međutim nije mogao skriti emocije koje su ga preplavile na brdu Križ jer se prisjetio ratnih događaja s početka Domovinskog rata koji su prethodili akciji Jaguar i borbama tijekom njenog trajanja, ističući hrabrost sudionika akcije. Posebno je istaknuo silnu želju za oslobađanjem brda Križ s kojeg su srpske snage sijale smrtnu opasnost po gradu Zadru i okolnim naseljima.

Vinko Šimunić Bubanj izrazio je veliko zadovoljstvo što je o vojnoj akciji Jaguar napisana ova knjige u spomen na njene sudionike. Za nas Bibinjce brdo križ je bilo simbol velikog zla, opasnost za hrvatske branitelje i civile. Bibinjska satnija je od samog početka Domovinskog rata vršila upornu obranu naselja Bibinje, a u akciji Jaguar njeni pripadnici su uspješno blokirali južnu i jugozapadnu brda Križ, djelujući gotovo danonoćno po srpskim sangama do njihove predaje.

Vitomir Burčul srdačno se zahvalio autorima što su o vojnoj akciji Jaguar ’92. napisali znanstveno-stručnu knjigu, koja je treća knjiga koju je Udruga HVIDR-a Donat Zadar objavila u sunakladništvu s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata Zagreb. Predstavljanje knjige biti će 19. svibnja 2022. godine u Kneževoj palači u Zadru s početkom u 19 sati u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice vojne akcije Jaguar ’92. Planira se svečana dodjela knjiga sudioninicima akcije Jaguar koji su dali iskaze za potrebe izrade knjige i donatorima koji su pomogli tisak knjige.

Dr. sc. Josip Čerina je istaknuo da su autori bili motivirani pisati ovu knjigu jer se doista radi o jedinstvenoj vojnoj akciji po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja, u području odgovornosti 159. brigade HV-a kojom je zapovijedao brigadir Frane Šarić. Nastojali smo objektivno prikazati vojnu akciju Jaguar ’92. te time dati doprinos čuvanju istine i sjećanja na hrabre hrvatske branitelje, ali i da se cjelokupnoj javnosti omogući uvid u ovaj izuzetno važan ratni događaj na zadarskoj bojišnici.

Autori knjige: dr. sc. Josip Čerina, dr. sc. Roman Domović i Tomislav Šulj, mag. hist.

Knjiga „Vojna akcija Jaguar 1992.: arhivsko, medijsko i memoarsko gledište“ kroz tri različita pristupa i perspektive donosi detaljan prikaz tijeka akcije Jaguar, te posljedica i značaja akcije na zadarskom području. Prvi dio knjige sadrži detaljnu raščlambu događaja koji su neposredno prethodili akciji Jaguar kao i provedbe akcije koju su autori pisali, koristeći arhivsko gradivo. U drugom dijelu knjige, autori su na temelju objava u dnevnim novinama koje su izvještavale sa zadarskoga područja analizirali medijsku sliku akcije Jaguar. Treći dio knjige donosi iskaze 33 sudionika akcije Jaguar, koje predstavljaju vrijedno memoarsko gradivo popraćeno brojnim ratnim fotografijama.

Program obilježavanja 30 obljetnice vojne akcije Jaguar 1992.

Četvrtak, 19. svibnja 2022. godine

18.00 sati Crkva Svetog Šime
Sveta misa za hrvatske branitelje
19.00 sati Kneževa palača
Predstavljanje knjige Vojna akcija Jaguar 1992.
(arhivsko, medijsko i memoarsko gledište)
Petak, 20. svibnja 2022. godine

10.00 sati Gradsko groblje Zadar, Središnji križ
Odavanje počasti poginulim hrvatskim
braniteljima Domovinskog rata
11.00 sati Brdo Križ
Svečana akademija „Vojna akcija Jaguar 1992.“

Tekst : Marko Ledenko-Mane

Braniteljski portal