FOTO Kongres izglasao opoziv Trumpa…ne znači da će biti smijenjen… Trump-Ovo je napad na Ameriku i napad na Republikansku stranku!!!!

Glasalo se o dvije točke opoziva optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zloporabi ovlasti i opstruiranju Kongresa...

Američki Zastupnički dom izglasao je opoziv Donalda Trumpa nakon maratonske rasprave o o dvije točke optužnice kojima se američkog predsjednika tereti za “zloupotrebu dužnosti i ometanje kongresne istrage”…

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrati i oni su glasali po stranačkoj liniji odnosno za opoziv republikanskog predsjednika, no to i dalje ne znači da će Trump biti smijenjen.

Glasalo se o dvije točke opoziva optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zloporabi ovlasti i opstruiranju Kongresa. 

230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

Nakon što je Zastupnički dom potvrdio optužbe, proces se nastavlja idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti smijenjen s dužnosti predsjednika SAD.

Trump će biti smijenjen s dužnostI tek, ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa – Senat. U njemu će se održati suđenje u kojem će svih 100 senatora biti porota, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts će biti sudac, a lideri Predstavničkog doma preuzet će ulogu tužiteljstva.

Vođa većine Mitch McConnell imat će glavnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Budući da Trumpovi republikanci u Senatu imaju većinu, a za potvrdu opoziva potrebna je ne obična, nego čak dvotrećinska većina, izgledi da Trump zaista bude smijenjen vrlo su mali, skoro nikakvi.

Podsjetimo; Ovo je bio treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti države.

Predsjednica zastupničkog doma kongresa Nancy Pelosi nazvala je Donalda Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji dok su duboko podijeljeni zastupnici raspravljali o opozivu prije povijesnog glasanja o dvije optužbe protiv Trumpa za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage.

“Danas smo ovdje da za narod obranimo demokraciju”, rekla je Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, i dobila pljesak demokratskih zastupnika.

“Ako ne bi djelovali sada, ne bi ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim. Nije nam dao izbor. Ono o čemu danas razgovaramo je notorna činjenica da je predsjednik prekršio ustav. Činjenica je da je predsjednik neprekidna prijetnja za našu nacionalnu sigurnost i za integritet naših izbora – temelja naše demokracije”, rekla je Pelosi.

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da ‘iskopa’ prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći.

Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Nijedan američki predsjednik do sada nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Donald Trump pak optužuje demokrate da žele preokrenuti ishod izbora iz 2016.godine na kojima je on pobijedio. Nakon što je jučer rekao da preuzima “nula” odgovornosti za ovu situaciju poslao je pismo predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, u kojem je naveo da “nanosi bol i patnju našoj republici zbog sebične osobne, političke i stranačke koristi”.

Trump je tijekom cijelog dana na Twitteru objavljivao ljutite poruke protiv demokrata, potpuno svjestan da će sigurno biti izglasan njegov opoziv.

Takve užasne laži radikalne ljevice i demokrata koji ne rade ništa. Ovo je napad na Ameriku i napad na Republikansku stranku!!!!” napisao je ljutito i velikim slovima u svom drugom twitu.

Javio se i zahvalio Michiganu , najavio i to da se vide uskoro.

T.H. /G.S.