(FOTO)TUŽNA 27. OBLJETNICA U ERVENIKU: SRPSKI MONSTRUMI SU NA SLOBODI-Masakr hrvatske obitelji Čengić: Oca i jedanaestogodišnjeg sina srbi su izrešetali, majku i četverogodišnjeg sina zaklali…

Stravičan srpski zločin, samo zato što su bili Hrvati...

POBIJENA OBITELJ ČENGIĆ

Izaslanstvo Grada Benkovca predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Bulićem i predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Ercegom, izaslanstvo Općine Ervenik te predstavnici braniteljskih udruga, u petak 18. siječnja 2019. godine sudjelovali su u obilježavanju 27. obljetnice stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika… 

Foto -Braniteljski portal-M.M.-Arhiva-Srpski zločinci koji su na najbrutalniji način pobili obitelj Čengić još su na slobodi.

Na obiteljskoj grobnici obitelji Čengić položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a također i na spomen obilježju kojeg su zajednički ispred obiteljske kuće Čengićevih, u kojoj je počinjen monstruozni zločin od strane velikosrpskih agresora, prije nekoliko godina podigli Grad Benkovac i Grad Knin…

Stravičan srpski zločin, samo zato što su bili Hrvati 

 Četveročlana obitelj Čengić mućki je ubijena 18. siječnja 1992. godine. Tada su pripadnici tzv. Krajinske milicije ni krive ni dužne, zvjerski u podrumu obiteljske kuće ubili i zapalili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovu dvojicu maloljetnih sinova, 11-godišnjeg Slobodana i 4-godišnjeg Gorana. 

Foto-Braniteljski portal-M.M.-aRHIVA-Ispred kuće brutalno likvidirane obitelji Čengić podignuto je i spomen obilježje pobijenoj obitelji.
DORH i MUP-RH do dana današnjeg nisu uspjeli privesti pravdi počinitelje ovog i još nekoliko stravičnih likvidacija i ratnih zločina sa tog područja. Priveden je samo jedan.

Za ovaj monstruozan zločin odgovarao je tek Damir Travica koji je na Županijskom sudu u Šibeniku pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog od svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. godine na kninskom području. Velika Britanija, u koju je pobjegao, izručila ga je Hrvatskoj u studenom 2008. godine. Preostalih sedam ‘krvnika’ koji su također s Damirom Travicom bili optuženi za ratni zločin još uvijek nisu dostupni hrvatskim vlastima…Svake godine na ovu stravičnu i tužnu obljetnicu, isključivo zaslugom i upornošću brata ubijenog Drage Čengića, dolaze se pokloniti i odati dužnu poštu predstavnici Benkovca, Knina i nekih braniteljskih udruga.

Podsjetimo;

Skandalozan propust Državnog odvjetništva u Šibeniku: zbog greške u optužnici četnike optužene za brutalan ratni zločin nad civilima pravomoćno oslobodili krivnje!Bivši pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine Nebojša Travica (54) i Željko Travica (51), zvani Žorž, pravomoćno su oslobođeni krivnje za sudjelovanje u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva na području Ervenika, i to zbog propusta šibenskog ŽDO-a koje, kako je to u svom rješenju naveo Vrhovni sud, nije u optužnici “naznačio koji bi propis međunarodnog prava bio prekršen u konkretnom slučaju”.Vrhovni sud odlučio je tako još u lipnju ove godine, a presuda je tek sad javno objavljena. Travice su 1993. godine bili pravomoćno osuđeni na po 15 godina svaki, i to zato jer su zajedno sa Slobodanom KovačevićemDamirom Travicom, Veljkom Travicom, Vujom Šašićem, Vojislavom Romićem i Boškom Kovačevićem 18. siječnja 1992. godine na najstravičniji način ubili Hrvate Dragu Čengića, njegovu suprugu Nevenku te njihove malodobne sinove Slobodana i Gorana, tada u dobi od jedanaest i pet godina.

-SRPSKI MONSTRUMI SU NA SLOBODI -Masakr hrvatske obitelji Čengić: Oca i jedanaestogodišnjeg sina izrešetali, majku i četverogodišnjeg sina zaklali…

Svima se sudilo u odsutnosti kako devedesetih, tako i nakon obnove postupka, a Nebojšu Travicu zastupao je odvjetnik Jadran Franceschi, dok je drugog Travicu branio Petar Bačić.

Jedini zločinac srbin “krajišnik” koji služi kaznu za ovaj stravičan zločin je Damir Travica,koji je uhićen u Velikoj Britaniji i izručen Hrvatskoj u studenome 2008. godine, a kako on nije tražio obnovu postupka, odmah je upućen na odsluženje kazne.

Što se tiče srba Nebojše i Željka Travice, u obnovljenom postupku više se nisu teretili za ubojstvo četveročlane obitelji, nego za maltretiranje, prijetnje, pljačku i zastrašivanje civila s područja Ervenika te uništavanje njihove imovine od svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. godine.

Splitski Županijski sud je 10. lipnja 2015. godine nepravomoćno stavio izvan snage osuđujuće presude iz devedesetih te ih je oslobodio krivnje. Naravno, ŽDO se žalio, no njihova je žalba odbijena.

“Nije u pravu žalitelj kada tvrdi da je prvostupanjski sud povrijedio kazneni zakon oslobodivši optuženike Nebojšu Travicu i Željka Travicu od optužbe za krivično djelo iz članka 120. stavka 1. OKZRH. Naime, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz ovog članka je krivično djelo blanketne prirode i obuhvaća razne modalitete izvršenja. Stoga, za opstojnost tog krivičnog djela nije dostatno da su počinjene radnje koje su sadržane u zakonskom opisu djela, jer to još uvijek ne znači da je počinjen ratni zločin, već je odlučno da su te radnje počinjene kršenjem pravila međunarodnog prava.

Stoga je u činjeničnom opisu krivičnog djela, kako to pravilno zaključuje i prvostupanjski sud, potrebno navesti koja su to pravila međunarodnog prava prekršena, jer se jedino na taj način može utvrditi jesu li ostvarena bitna obilježja krivičnog djela ratnog zločina”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda, u kojem se napominje i da “u optužnici nije naznačeno koji bi propis međunarodnog prava bio prekršen u konkretnom slučaju, pa su na takav način u činjeničnom opisu optužnice izostali bitni elementi zakonskog obilježja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

Ističe se i da zakonitost pobijane presude nije dovedena u pitanje time što činjenični opis pravomoćne presude (iz 1993. godine) nije sadržavao propise međunarodnog prava.

-SRPSKI MONSTRUMI SU NA SLOBODI -Masakr hrvatske obitelji Čengić: Oca i jedanaestogodišnjeg sina izrešetali, majku i četverogodišnjeg sina zaklali…

“Sud je u konkretnom slučaju vezan činjeničnim opisom krivičnog djela sadržanog u optužnici podignutoj nakon provedene istrage u obnovljenom postupku 30. travnja 2014. i izmijenjenoj na raspravi 8. lipnja 2015. godine”, zaključuje Vrhovni sud.

Srbi su zvjerski likvidirali cijelu hrvatsku obitelj Čengić…Foto-Braniteljski portal-Arhiva

M.M. Viribus unitis

Comments are closed.