Fra Mario Knezović o imigrantima: “Isus je učenike slao svijetom da šire mir, migranti danas ponajčešće ne nose mir nego siju nasilje

Po čemu smo to mi opaki? Srce nam je okorjelo, udaljilo se od Gospodina i nije sposobno čitati znakove vremena. Zbog grijeha nam se pobrkali jezici, kompromitirali smo savjest i nastao je kaos.

MIGRANTI: Bibliju trebamo tumačiti i razumijevati cjelovito. Kad govorimo o migrantskim gibanjima i tim procesima čujemo najčešće onaj dio psalma 146 koji kaže: „Gospodin štiti pridošlice, sirote i udovice podupire…“ ili se citiraju slična mjesta tomu.

A zašto i ovo ne kažemo kako je Isus Krist svoje učenike slao u svijet i druge krajeve. Isus je govorio da nose mir i govore mir kući toj i toj. Napomenuo je i jedite što vam pruže. Još je dodao ako vas ne prime otresite prašinu s nogu i idite dalje.

Vidite braćo ljubljena. Nažalost oni koji k nama dolaze u migrantskim valovima ponajčešće ne nose mir, nisu opremljeni ljubavlju nego, nažalost, siju nasilje, stvaraju razdor i ozračje straha. Kao što svom ljubavlju moramo imati razumijevanje za patnje djece u bilo kojem dijelu svijeta (Bliski Istok), tako isto tražimo da se poštuju djeca ovoga našega podneblja.

Isus onima koji u njegovo ime odlaze u tuđe krajeve kaže blagujte sa stola koji vam ponude. No, sad vidimo drugačije procese. Naše kršćanske vrijednosti se ne cijene, ne poštuju običaji, kultura i tradicija niti se priznaju i vrednuju priznaju kršćanski korijeni Europe. Sve se nasilno želi iščupati u ime lažne ljubavi, lažne sućuti, lažne tolerancije, lažnoga globalizma.
Dužni smo svakome, ali u iskrenoj ljubavi, ponuditi Isusa Krista i pozvati na obraćenje. Nažalost u ime licemjerne tolerancije se ostaje nijemo u navještaju.

RADNICI I RADNIČKA PRAVA: S bolom mi jučer jedan čovjek poduzetnik iz Hercegovine priča kao se planira dovoditi radnike koji nisu Božjega roda. Pitam: Kako ćemo biti Gospini svjedoci ako nam po pansionima, hotelima, trgovinama, tvornicama i drugdje počnu raditi oni koji ne svjedoče hodočasnicima i ne poštuju našu vjeru, baštinu i kulturu? Ako kod uposlenja pitamo razne pojedinosti oko stručnosti i kompetencijama je li zabranjeno tražiti one radnike u našu Hercegovinu (a posebno Međugorje) koji su sljedbenici nauka Isusa Krista ili one koji će barem to istinski poštivati i neće biti sablazan? To nam je obveza i na to poziva i Gospa da nosimo taj križ i budemo svjedoci.

PODUZETNICI STRPITE SE: Materijalizam koji nema morala i koji nije uronjen u duhovnost završava u razvratnome kaosu i donosi propast poroda i naraštaja. Znajući i duboko poštujući što su poduzetnici učinili za ljude, ipak, pozivam u ime Boga ljubavi: Strpite se poduzetnici i dajte našem čovjeku iz ove napaćene zemlje veća primanja i poštujte prava radnika jer je to želja Božja i put pravde. Dužni smo ovaj edenski vrt očuvati od sjemena podvale. Gospina poruke od 5. travnja 1985. kaže: “Vi župljani imate veliki i težak križ, ali nemojte se plašiti nositi ga. Tu je moj Sin koji će vam pomoći.”

Filipljanima kaže: „Tako, ljubljeni moji sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja!
Sveti Bernard nas opetovano potiče: ”Nitko neka ne laska opačini i neka se ne pretvara da ne vidi grijeha.

Fra Mario Knezović