Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Francuska podiže upozorenje na terorističke napade na najvišu razinu

Foto:Pixabay

 

Francuska vlada podiže upozorenje na terorističke napade na najvišu razinu nakon pucnjave u Moskvi, rekao je u nedjelju premijer Gabriel Attal nakon sastanka s visokim sigurnosnim i obrambenim dužnosnicima s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Attal je u objavi na X rekao da je odluka, koja dolazi nekoliko mjeseci prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara, donesena “u svjetlu preuzimanja odgovornosti za napad (u Moskvi) od strane Islamske države i prijetnji koje opterećuju našu zemlju.”

Francuski sustav terorističkih uzbuna ima tri razine, a najviša se razina aktivira nakon napada u Francuskoj ili inozemstvu ili kada se smatra da je prijetnja od napada neizbježna.

Omogućuje iznimne sigurnosne mjere kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke postaje, zračne luke i vjerska mjesta, prenosi HRT pisanje Hine.

Održava se sastanak sigurnosnih službi

Četrdeset osam sati nakon napada u Moskvi u petak, čiji je bilans zasad još privremen, 137 mrtvih, državni je vrh pokušao odvagnuti geopolitičke reperkusije napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država i njegovih posljedica na francuskom tlu.

“Vigipirate” plan je u siječnju smanjen na razinu 2 (“pojačana sigurnost – rizik od napada”), međutim sada je ponovo aktiviran najviši stupanj uzbune.

– Tvrdnja za napad na Moskvu dolazi od Islamske države u Khorasanu. Međutim, ova organizacija prijeti Francuskoj i bila je uključena u nekoliko nedavnih osujećenih planova napada u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, dodaje se.

U ponedjeljak bi se trebao održati sastanak svih sigurnosnih službi, a policija će izvršiti dodatni pregled osoba koje su identificirane kao “rizični profili” na tom području.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna.

Najnovije

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...