Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Francuski biskupi o potpomognutom samoubojstvu: Otvorena Pandorina kutija

Foto:Pixabay

 

Francuski biskupi poručili su kako se ozakonjenjem potpomognutog samoubojstva u toj zemlji potvrđuju njihova strahovanja, a zamjenik predsjednika Francuske biskupske konferencije tourški nadbiskup Vincent Jordy rekao je kako je time otvorena Pandorina kutija. Nadbiskup Jordy to je izjavio novinarima u Rimu, prenose u četvrtak 23. svibnja list La Croix i KNA.

Nadležni odbor francuskog parlamenta tijekom vikenda je prihvatio zakonski prijedlog o aktivnom potpomognutom samoubojstvu i podupro liberalniju verziju teksta. Ranije se se obećavalo „da je riječ o uravnoteženom projektu koji daje prostora palijativnoj skrbi“, rekao je nadbiskup. On sada strahuje da bi taj zakon mogao utjecati na već oslabljeni zdravstveni sustav i moguće zaoštravanje problema nedostatka osoblja. Nitko se ne želi „baviti pozivom koji ubija ljude“, rekao je nadbiskup Jordy.

Čelništvo Francuske biskupske konferencije prenijelo je tu zabrinutost i papi Franji, izjavio je njezin predsjednik reimski nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort, dodavši kako Papa to pitanje shvaća vrlo ozbiljno.

Razmatra se „više inicijativa“ protiv donošenja toga zakona, ali kad je riječ o mogućim pozivima na prosvjede, biskupi nisu u poziciji sile, pojasnio je nadbiskup.

Sukladno predviđenim zakonskim propisima, aktivno potpomognuto samoubojstvo u Francuskoj bi u budućnosti bilo dopušteno u određenim okolnostima. Vlada je predložila da se odraslim osobama s najtežim bolestima dopusti uzimanje smrtonosnih preparata. Ukoliko tjelesno stanje osobe ne omogućuje samostalno uzimanje preparata, moći će odabrati drugu osobu, liječnika ili nekog od medicinskog osoblja tko će joj u tome pomoći.

Zakonskoj proceduri prethodio je dugi proces uz sudjelovanje građana. Građansko vijeće većinski je preporučilo omogućavanje aktivnog potpomognutog samoubojstva. I francusko Etičko vijeće izjavilo je da je moguće ograničeno potpomognuto samoubojstvo pod određenim strogim uvjetima.

Prema zakonskom prijedlogu, najteži bolesnici mogu podnijeti zahtjev za smrtonosni preparat. Liječnici moraju potvrditi da osoba boluje od teške, neizlječive i bolne bolesti i da dragovoljno želi okončati život. Odredba se ne bi odnosila na pacijente s teškim psihičkim oboljenjima ili neurodegenerativnim smetnjama poput Alzheimerove bolesti.

Nakon odobrenja, liječnici mogu izdati recept koji vrijedi tri mjeseca. Osobe mogu same odlučiti hoće li preparat uzeti kod kuće, u domu za osobe kojima je potrebna njega ili u zdravstvenoj ustanovi. U tom slučaju pravno gledano riječ je o potpomognutom samoubojstvu. Ukoliko smrtonosni preparat daje druga osoba, riječ je o aktivnoj pomoći pri samoubojstvu.

IKA

Najnovije

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...

Biblijska poruka 24.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ime je program – rođenje Ivana Krstitelja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1, 57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno...

Njemačka želi zabraniti AfD

Foto:Pixabay   Alternativa za Njemačku (AfD), sada druga najpopularnija stranka u zemlji, približava se zabrani. Zastupnik demokršćana (CDU) Marko Vanderwitz kaže da ima dovoljno zastupnika na...

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...