Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) PALEŽ I UDARANJA Francuzi se masovno odazvali štrajku protiv planirane mirovinske reforme

STOTINE tisuća ljudi diljem Francuske odazvali su se u četvrtak štrajku protiv mirovinske reforme, jednog od ključnih obećanja petogodišnjeg mandata predsjednika Emmanula Macrona…

Čitavi sektori radili su usporenim ritmom, a posebno je pogođen bio javni prijevoz. U Parizu je bilo zatvoreno deset od 14 linija podzemne željeznice, a sindikati su najavili da će akcija trajati „sve do ponedjeljka”.

Nacionalne željeznice SNCF objavile su da je u četvrtak bio otkazan promet 90 posto vlakova velikih brzina, odnosno 50 posto vlakova na liniji Eurostar.

Gotovo posvuda u Francuskoj u vrijeme kada su uobičajeno najveće gužve, željeznički kolodvori zjapili su prazni.

Osim zaposlenih u sektoru prometa štrajku se se odazvali i nastavnici, liječnici hitne službe, a riječ je o jednom od najvećih štrajkova u javnom sektoru zadnjih desetljeća kojima zaposlenici nastoje odvratiti Macrona da reforme inače velikodušnog mirovinskog sustava, piše agencija Reuters.

Oko podneva više od 180.000 prosvjednika bilo je na ulicama dvadesetak gradova, objavila je policija, a prenosi agencija France presse.

U Parizu je velik prosvjed predviđen poslije podne. Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner upozorio je na prisutnost radikalnih elemenata kao što su „radikalni žuti prsluci” i „crni blokovi”.

Sindikati su pozvali na štrajk protiv budućeg „univerzalnog bodovnog mirovinskog sustava”, koji bi trebao zamijeniti postojećih 42 režima mirovina (za dužnosnike, djelatnike privatnog sektora, djelatnike posebnih režima itd.)

Vlada obećava da će uvesti sustav koji će biti „čitkiji” i „pravedniji”, no protivnici reforme ne misle tako i očekuju da će sustav voditi „prekarnosti” umirovljenika.

Najžešći protivnici reforme nadaju se da će štrajk paralizirati zemlju kao što se to dogodilo u prosincu 1995. tadašnjem predsjedniku Jacquesu Chiracu. Tadašnja mobilizacija protiv mirovinske reforme i sustava socijalne sigurnosti tri tjedna paralizirala je javni promet i primorala tadašnju vladu da odustane od izmjena.

Francuska vlada izložena je pritisku dulje od godinu dana nezapamćenim društvenim pokretom „žutih prsluka”, ali nezadovoljstvo je opće u bolnicama, među studentima, na željeznicama, među vatrogascima, nastavnicima, poljoprivrednicima.

Emmanuel Macron „miran je i odlučan, prati poštivanje javnog reda”, objavilo je u četvrtak predsjedništvo i dodalo da premijer Edouard Philippe treba „sredinom idućeg tjedna objaviti opću skicu reforme”.

Nekoliko nedavno provedenih anketa pokazalo je da većina Francuza podupire štrajk.

Škole su zatvorene

„Mirovinska reforma, trenutak istine za Macrona”, udarni je naslov na stranici dnevnika Le Monde.

„Bodovna mirovina rad, bez kraja i konca”, ili “bodovni sustav, bacanje pijeska u oči”, bile su neke od poruka transparenata koje su nosili prosvjednici.

U Montepellieru, gradu na jugu Francuske na ulice je izašlo 20.000 ljudi, prema policijskoj procjeni, a sudjelovali su i odvjetnici u togama i medicinsko osoblje u bijelim kutama.

U Lyonu je bilo kratkih sukoba između snaga reda i mladih zamaskiranih skupina te „žutih prsluka”.

Sedam od osam francuskih rafinerija štrajkalo je, no to se nije odrazilo na rad benzinskih postaja.

Brojne su škole bile zatvorene. Smatra se da se štrajku odazvalo 51,15 posto nastavnika u osnovnim te 42,32 posto u srednjim školama. Sindikati tvrde da je odziv iznosio 70 posto.H

D.K.

Najnovije

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...