Franjevci protiv gradnje plinske termoelektrane na jezeru Peruća, apeliraju na Hrvatski sabor, Vladu, ministarstva i predsjednicu Republike

"Ovdje će se ljudski život strahovito opteretiti i netko prijeti da stavi svoju vlasničku ruku na vodu koja pripada svima," upozorio je Vučković...

Jezero Peruća, 7.9.2017 - Franjevački institutu za kulturu mira iz Splita i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u četvrtak su objavili zajedničku izjavu kojom izražavaju protivljenje zamislima o izgradnji plinske termoelektrane na jezeru Peruća te su pozvali Hrvatski sabor, Vladu, predsjednicu Republike i ovlaštena ministarstva da se, kako su naveli, "temeljito upoznaju s dalekosežnim štetnim posljedicama" tog projekta. foto HINA

Franjevački institut za kulturu mira iz Splita i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u četvrtak su objavili zajedničku izjavu kojom se protive zamislima o izgradnji plinske termoelektrane na jezeru Peruća te su pozvali Hrvatski sabor, Vladu, predsjednicu Republike i ovlaštena ministarstva da se “temeljito upoznaju s dalekosežnim štetnim posljedicama” tog projekta.

“Kombi kongregacijska plinska elektrana (KKPE) Peruća ekološka je opasnost najvećem bazenu pitke vode u Hrvatskoj (jezero Peruća), a time i izravna opasnost za postojeća 4 vodocrpilišta iz kojih se opskrbljuje 500.000 ljudi,” navodi se i izjavi koju je na brani akumulacijskog jezera Peruća pročitao fra Božo Vuleta u nazočnosti 22 franjevca.
Franjevci ističu kako voda kao egzistencijska nužda ne može biti pod izravnom ingerencijom ili neizravnim utjecajem privatnih koncesionara već mora ostati u javnoj upravi, jer je pravo na vodu „temeljno i sveopće ljudsko pravo“ i „uvjet za ostvarivanje ostalih ljudskih prava

“KkPE Peruća je strateško energetski neprihvatljiva, a ekonomski neisplativa. Zbog neisplativosti plinskih elektrana u 2014. i 2015. godini zatvoreno ih je 30 u osam zemalja EU, a planira ih se zatvoriti još 20,” naglašava se u izjavi franjevaca.

Franjevci upozoravaju kako je cijena plina u stalnom porastu, a struje u padu, te da se hrvatskim građanima nameće skuplje plaćanje struje zbog toga što se model tržišnih premija u Hrvatskoj neopravdano primjenjuje na ovakve elektrane.   Podsjećaju i kako je plin fosilno gorivo i ne spada u obnovljive izvore energije.

Franjevci protiv gradnje plinske termoelektrane na jezeru Peruća

“KKPE Peruća ne spada u visokoučinkovitu kogeneraciju (tj. istovremenu koristivu proizvodnju električne i toplinske energije) jer nema gdje koristiti toplinu i njome će zagrijavati jezero i uništiti floru i faunu. Pritom je neshvatljivo zapostavljanje ulaganja u solarne elektrane u Hrvatskoj dok se one širom svijeta pokazuju sve isplativijima, a ekološka čistoća im je neupitna,” ističe se u Izjavi. Franjevci poručuju kako zbog tih i inih razloga neprihvatljivom smatraju izgradnju KKPE bilo gdje drugdje.

Franjevci apeliraju na Sabor, Vladu, ministarstva…

Franjevci apeliraju na Hrvatski sabor, Vladu, ministarstva i predsjednicu Republike da se temeljito upoznaju s dalekosežnim štetnim posljedicama KKPE Peruća te da preispitaju postojeću legislativu koja otvara vrata takvim projektima na štetu općega dobra. “Ujedno ih pozivamo da što prije izrade energetsku strategiju Hrvatske. Stavljamo im na srce imperativ pape Franje: ‘Politika ne smije biti podređena ekonomiji,’“ navodi se u zajedničkoj izjavi Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.
Pozivaju i akademsku stručnu javnost i građanske udruge da udruže svoj glas s jecajima “sestre majke Zemlje” da osnaže svoja protivljenja trovanju Cetine i nametanju nesnošljivoga tereta njezinoj djeci.

“Apeliramo na cjelokupnu javnost da budemo svjesni da će sve što se dogodi našoj „sestri Vodi“ (sv. Franjo Asiški) dogoditi njezinoj djeci, nama i generacijama poslije nas, te stoga pozivamo da se zauzimamo, ljubimo i branimo našu prirodu i vodu, u Cetini i svakom drugom toku,” stoji u izjavi franjevaca.

Predstavljanje projekta, kako se navodi u izjavi, od početka je popraćeno burnim protivljenjima mjesnoga stanovništva, a nezadovoljni građani organizirali su i potpisivanje peticije „Ne daj se, Cetino“,koja je poslana predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s više od 15.000 potpisa.

“U međuvremenu primjećujemo posvemašnju šutnju akademske zajednice, resornih državnih ustanova i dužnosnika kao i medijsku marginalizaciju ovoga problema. Iznimku čine pojedinci na čelu s Mislavom Cvitkovićem, magistrom fizike, čiji je glas znanstveno čist poput vode u sadašnjoj Cetini i proročki snažan poput vapijućega u pustinji,” ističu franjevci.
Franjevački institut za kulturu mira poručuje da ne želi sudjelovati u “grijehu šutnje” i podleći kritici „slabosti protivljenja“.

Zašto šute sveučilišni profesori?

Predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Ante Vučković naglasio je kako franjevci ovom izjavom ne stoje uz bilo koju političku opciju niti bilo kojeg interesa.
“Mi stojimo u ime onoga što jesmo kao franjevci koji su povezani, s jadne strane s Bogom, a s druge  s prirodom i narodom koji ovdje živi. To je jedini interes koji nas motivira. Razumijemo kako postoje politički interesi koji idu u jednom i drugom smjeru ali to nije moje područje i to nas nemojte pitati,” kazao je Vučković novinarima okupljenim na brani akumulacijskog jezera Peruća.

Upozorio je kako je ovaj projekt došao “pet do dvanaest” te da mu je “teško znati” zbog čega sveučilišni profesori šute o tom projektu.

“Očito je kako postoji neka vrsta nevidljivog ali prilično jasnog pritiska na ljude da ne kažu u javnosti to što znaju i što misle. Ono što mi znamo iz osobnih kontakata je da nam ljudi izravno kažu da se ne slažu s ovim projektom, da vide poteškoće, ali da iz nekog razloga ne žele izlaziti u javnost,” rekao je Vučković.

“Ovdje će se ljudski život strahovito opteretiti i netko prijeti da stavi svoju vlasničku ruku na vodu koja pripada svima,” upozorio je Vučković.

Tvrtka MCC je u listopadu 2016. godine izvjestila kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori-plinske elektrane Peruće koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju,  reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske objavljenih na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici hrvatske Vlade 28. rujna 2016. godine.

Autor/Hina