Otišlo već nekoliko liječnika: Gasi li se kninska bolnica “Hrvatski ponos” zbog ogromnih nagomilanih dugova koji su u samo godinu dana porasli šest puta!?

GASI LI SE I VETERANSKA BOLNICA U KNINU...Po riječima HDZ-ova Roberta Marića, kninska bolnica je prije tri godine bila među najboljima hrvatskim bolnicama po poslovanju i podmirenju svojih obveza...

Gradsko vijeće Grada Knina održalo je tematsku sjednicu o stanju u Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” Knin. Naime, zbog nagomilanih dugova, koji su, po riječima gradskih vijećnika, u samo godinu dana za vladavine novog kninskog gradonačelnika Marka Jelića porasli šest puta, strahuje se da će se ova ustanova ugasiti…

-Hrvatski branitelj napustio liječenje u veteranskoj bolnici u Kninu…

Koliki su dugovi bolnice, gradski vijećnici nisu dobili pravu informaciju jer se nitko od mjerodavnih, ni ravnateljica, ni članovi Upravnog vijeća, nisu odazvali pozivu. Izazvalo je to oštre reakcije Marinka Tokmakdžije, predsjednika kluba vijećnika HDZ-a, koji je i inicirao sjednicu.

Tokmakčija: Ovo je nekulturan i nemoralan odnos odgovornih; Jučer su nam otišla tri liječnika, a dva planiraju otići, naglasio je.

Gradsko vijeće-Knin-Foto-HRT

” Ta gospoda podcjenjuju ustanovu, podcjenjuju Gradsko vijeće i sve nas. Je li moguće da smo u ovoj državi toliko bolesni da svatko tko drugačije misli i svatko tko od vas traži odgovor, da vam je politički neprijatelj i da vam želi skinuti glavu. Mi, oporbeni vijećnici HDZ-a ,predlagali smo amandmane na rebalanse i proračune, koji su i usvojeni tako da je u nepune dvije godine kroz razne pomoći bolnici donirano preko pola milijuna kuna”, rekao je Tokmakdžija prozivajući i ravnateljicu i članove Upravnog vijeća bolnice.

“Grad bez bolnice nije grad”, istaknuo je gradonačelnik Marko Jelić. “Što se tiče zaposlenika i opreme, situacija u bolnici je dobra. Imamo kvalitetnu bolnicu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, no nagomilani dugovi su zbilja zabrinjavajući. Grad je spreman pomagati i dalje, no nema 60 milijuna kuna godišnje za njeno održavanje”, naglasio je gradonačelnik.

Koliki su doista dugovi bolnice, podatak je, iz dostupnog financijskog izvješća, iznio nezavisni vijećnik Davor Ilić. Kaže da je na dan 31. 12. 2017. dug iznosio 5,2 milijuna kuna, da bi se 31.12.2018. povećao na 27, 7 milijuna kuna.

Po riječima HDZ-ova Roberta Marića, kninska bolnica je prije tri godine bila među najboljima hrvatskim bolnicama po poslovanju i podmirenju svojih obveza.

Tematskoj sjednici nazočio je Nikola Mihaljević, pročelnik županijskog Upravnog odijela za zdravstvo i socijalnu skrb. “Šibensko -kninska županija je osnivač bolnice. Kninska bolnica dijeli sudbinu hrvatskog bolničkog sustava. Razumljiva je briga lokalne zajednice, a županija čini koliko može, no bez pomoći države problem se ne može riješiti”, rekao je Mihaljević.

Kako bolnica “Hrvatski ponos “ima status i “veteranske”, Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kazao je da ministarstvo bolnici ne duguje niti lipe, a učinit će sve kako bi se poboljšala kvaliteta zdravstvene skrbi. “Uskoro će biti objavljen javni poziv na kojeg se može javiti i kninska bolnica, a planiramo otvoriti 9 kreveta za palijativnu skrb i 9 kreveta produženog liječenja”, istaknuo je Vukić.

Jedino rješenje za bolnicu je sanacija dugova, osnivanje Respiracijskog centra za Dalmaciju te odjela fizikalne rehabilitacije, zaključci su tematske sjednice Gradskoga vijeća koji će biti upućeni resornom ministarstvu, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Šibensko-kninskoj županiji, donosi HRT.

G.S.

Comments are closed.