GDJE JE NESTALO 50 milijuna eura i zašto je nad hotelom otvoren stečaj…Radnici bivšeg hotela “Marjan” traže izuzeće Trgovačkog suda

"Mi se već dvije godine kao vjerovnici stečajne mase borimo da se proda hotel 'Marjan' i da se naplatimo iz stečajne mase.

Radnici bivšega splitskog hotela “Marjan” zatražili su u ponedjeljak izuzeće Trgovačkog suda u Splitu jer, kako su rekli na konferenciji za novinare ispred tog suda, do danas nisu dobili odgovor na pitanja gdje je nestalo 50 milijuna eura i zašto je nad hotelom otvoren stečaj.

Predstavnici radnika pokazali su novinarima prijedlog za izuzeće, koji su prije gotovo dva tjedna predali Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu. Ističu kako im je prije nešto više od godinu dana Adris grupa iz Rovinja ponudila otkup tražbina, petero radnika prodalo je svoje tražbine, a 72 radnika potražuju 65 posto tražbina, to jest dva milijuna eura i doprinose za mirovinsko osiguranje.

“Mi se već dvije godine kao vjerovnici stečajne mase borimo da se proda hotel ‘Marjan’ i da se naplatimo iz stečajne mase. Sud je to nekoliko puta odbio pa pretpostavljamo da se tu pogoduje jednom od vjerovnika u stečajnom postupku”, rekao je bivši radnik tog hotela Ante Ledenko i upitao zašto službena Hrvatska šuti.

Hotel “Marjan” na atraktivnome mjestu na Zapadnoj obali obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum. Stečajni postupak nad njegovom tvrtkom “Adriatic”, u čijem je vlasništvu bio “Marjan”, pokrenut je sredinom 2015. godine. Postupak je pokrenulo 13 radnika tvrtke “Adriatic” zbog 34 neisplaćene plaće i otpremnina.

Adris grupa, to jest njezina turistička tvrtka “Adria Resorts” otkupila je tražbine za apartmanski aneks “Marjana”, točnije petinu ukupne površine hotela, a osim za taj dio, koji se sastoji od 58 soba, “Adria Resorts” preuzeo je i tražbine 72 djelatnika hotela.

U protekle dvije godine radnici su nekoliko puta prosvjedovali pred “Marjanom” i Trgovačkim sudom, gdje su upozoravali na mogućnost obezvrjeđivanja hotela, tražili da se u proces stečajnog postupka uključi Državno odvjetništvo i Uskok, te da Ministarstvo pravosuđa provede izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Splitu.

Autor Hina