GDJE SU NESTALE UDRUGE BRANITELJA, gdje je HGZ? Na misu za Tuđmana od Hrvatskog generalskog zbora došao samo Andabak, a evo tko je bio od ostalih udruga!

Na 24. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, organizirana je komemoracija na groblju Mirogoj ispred njegovog posljednjeg počivališta, a kasnije je služena misa u crkvi Sveta mati slobode na Jarunu.

Na misi je od Hrvatskog generalskog zbora bio prisutan samo – general Zdravko Andabak. Ljubo Česić Rojs, koji je izbačen iz zbora i što je odluka koju spori, je ove godine bio odsutan, kaže nam, jer je u Njemačkoj, u Salzburgu, i ostat će tamo još neko vrijeme. Ovo je, kaže, prva godina da nije bio na komemoraciji. “Sramota da mi koji pripadamo Predsjedniku, koji smo od njega dobili činove, nismo bili tamo”, kaže Rojs. No gdje su bili ostali?

Protokol je organizirao Milan Zanoški, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Trnje, dobitnik Nagrade grada Zagreba, javnosti poznat među ostalim po tome što je s nekoliko prijatelja pokrenuo paljenje svijeća na Ulici grada Vukovara u Zagrebu: Danas je nezamislivo da ta obljetnica prođe bez svijeća upaljenih u cijeloj Hrvatskoj.

Pitali smo ga je li istinita vijest koja se proširila društvenim mrežama, da nitko od Hrvatskog generalskog zbora nije bio na misi za Tuđmana?

“Bili su na komemoraciji na Mirogoju, bili su u protokoku i prvi su polagali vijenac, Marinko Krešić, Krešimir Kašpar, Ante Vučić, Zvonko Peternel, Mladen Kruljac, Rudi Klicper, ali na misi je bio samo Zdravko Andabak”, kaže nam.

Ni predstavnika Vlade, kaže, nije bilo na misi za Tuđmana. Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Sabora Jandroković su došli kao izaslanstvo HDZ-a na komemoraciju, no ne i u crkvu.

Napominje i da je Predsjednik republike poslao vijenac po prvi put nakon duže vremena. Prilikom protokola pročitani su nazivi svih prisutnih udruga.

Kao organizatora, pitali smo ga kako gleda na nedolazak.

“Osim što držim da je HGZ udruga kao sve druge udruge branitelja, i da druge udruge također nisu reagirale na primjeren način onda nas sve zajedno biti sram”, kaže Zanoški.

“Od devet zagebačkih brigada osam nih ima svoje udruge veterana, a osim nas iz 148. bili su na komemoraciji samo predstavnici 102. i 145. brigade. Mi smo poslali obavijest svim udrugama branitelja, a došli su tek neki. Bila je HVIDRA, bila je Udruga udovica branitelja Domovinskog rata, HGZ, Viteško alkarsko društvo iz Sinja, udruga Hrvatski domobran iz Duge rese, Koordinacija braniteljskih udruga iz Kaštela i 141. brigada iz Drniša, UHDDR Kaštela”, nabraja. Kaže da su predstavnici 102. i 145. bili s njima i na Mirogoju i u crkvi, uz udrugu “Neslomljivi Držići” iz Trnja.

Tuđman je nesporno, kad se govori o Hrvatskoj državnosti, ključna figura, kao i kad se govori o Domovinskom ratu, pa stoga ta nezainteresiranost brojnih veteranskih udruga za odavanje počasti čovjeku koji je bio vrhovni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske tijekom cijelog Domovinskog rata djeluje, najblaže rečeno, razočaravajuće.

24. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obilježena je u brojnim hrvatskim gradovima, no središnje obilježavanje je ono u Zagrebu, gdje su trebale prisustvovati sve udruge koje djeluju na zagrebačkom području, a naročito HGZ – koji je, doduše, imao predstavnike na komemoraciji, ali nedolazak na misu je teško objasniti.