Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

General Glasnović pozvao Hrvate: Sutrašnji izbori su ključni za opstanak Hrvata u BiH! Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi!….

Tko si daje za pravo da sabotira legitimni politički proces u BiH? Hrvati su bili žrtve izbornog inženjeringa u prvoj Jugoslaviji.

U drugoj Jugoslaviji Hrvatska je bila satrapija jednopartijskog Beogradskog režima. Povijest se opet ponavlja i isti vjetrovi pušu iz Sarajevske čaršije.

Neojugoslaveni i kameleoni kao što je Željko Komšić ne mogu i ne smiju predstavljati hrvatsko biračko tijelo u BiH.

Hrvati su vise puta spašavali BiH, u najvećem broju su izašli na referendum za neovisnost prije početka rata. Kad je potpisan Daytonski sporazum Hrvatske snage su držale 51% teritorija sadašnje Federacije BIH.

Bez punopravnog sudjelovanja hrvatskih kadrova u političkom procesu, BiH ostaje Balkanska satrapija i model disfunkcionalne države na rubu provalije.

Politika unitarizma, koju predvodi SDA s retuširanim titoistom i prevrtljivcem Željkom Komšićem o kakvima je pisao davno i A. G. Matoš predstavlja najveću opasnost za opstanak Hrvata u BiH.

-Predsjednik Milanović: Pozivam Hrvate u BiH da izađu na izbore, kao Predsjednik Republike štitit ću konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH…

Svaka pogrešna odluka otvara vrata društvenoj anarhiji i vodi BiH na put prema novoj tiraniji.

BiH će opstati kao država samo ako poštuje konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda ili će neslavno propasti kao mini Jugoslavija. Sutrašnji izbori su ključni za opstanak Hrvata u BiH, kazao je Glasnović i pozvao Hrvate u da iziđu na sutrašnje izbore.

Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi…


[POZIV HRVATIMA U BIH NA IZBORE I HRVATIMA U VOJVODINI NA IZJAŠNJAVANJE U POPISU STANOVNIŠTVA O VJERSKOJ I NACIONALNOJ PRIPADNOSTI]

U nedjelju 2. listopada za Hrvate u BiH i za Hrvate u Republici Srbiji važan je dan za njihovu opstojnost na prostorima na kojima su pustili korijena obilježavajući ga lepezom svojega nacionalnoga identiteta: od očuvanja hrvatskoga jezika i narječja, preko kulture, folklora, običaja, kroz sudjelovanje u društvenom, gospodarskom, političkom i svakodnevnom životu.

Naime, u nedjelju se u Bosni i Hercegovini održavaju Izbori, a u Republici Srbiji se održava Popis stanovništva u kojemu se pozivaju Hrvati da slobodno i bez straha iskažu “Znam tko sam”!

Predsjednik Milanović: Pozivam Hrvate u BiH da izađu na izbore, kao Predsjednik Republike štitit ću konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH…

Pozivam stoga sve Hrvate u BiH, i izvan BiH koji imaju pravo glasa, kao bivša urednica online programa za hrvatsko iseljeništvo, kao urednica i voditeljica Podcasta ZOV DOMOVINE te kao povratnica, da nakon što očito Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nije iskoristio svoje bonske ovlasti i ispravio grješku Izbornoga zakona, da iskoriste svoje demokratsko pravo i masovno u zajedništvu uz blagoslov okupljeni iziđete na izbore, pokazujući da vas ima više nego “par vagona” i da niste tamo manjina.
Izlaskom na birališta pokazujete svu snagu “gena kamenih” i odlučnost da se sami izborite za svoja prava i ravnopravnost kao jednoga od triju konstitutivnih naroda BiH. Vašim masovnim izlaskom na birališta u nedjelju nakon blagoslova sa svete mise dajete do znanja da svoju “Majku Hercegovinu ne date nikome” i “neka vide da vas ima”!
A onda, kako Bog dade i sreća junačka! Ne bude li pravde u skladu s mirovnim Daytonskim sporazumom, ne budu li Hrvati mogli sami birati svoje predstavnike u Dom naroda i u Skupštinu, budu li vam nametnuti tuđi predstavnici – dajemo vam punu podršku da predložite drugačije rješenje koje će bolje štititi vaše interese u BiH!

Također, pozivam sve Hrvate u Republici Srbiji, predstavnike Hrvata koji su gostovali u mojoj emisiji Zov Domovine kroz koju se uvijek mogao čuti i njihov glas i kroz koju su uvijek bili dobrodošli iskomunucirati svoje izazove s kojima se susreću te ispromivirati svoje aktivnosti i kampanje uz moju punu podršku, da sutra uz blagoslov nakon svete mise hrabro, odvažno i bez straha uz punu svijest o svome hrvatskome i katoličkome biću kažu “Znam tko sam – Hrvat/-ica”, “kćer i sin sam roda hrvatskoga”!
Samo vašim zajedništvom i hrabrošću možete se izboriti za opstanak i za svoj bolji položaj u državama u kojima živite. Ne bude li vas dovoljno, ostat ćete na margini, na dnu lonca, otirač drugima.

Ja čvrsto vjerujem u vas i želim vjerovati da sutra nećete poput Petra koji je zanijekao tri puta Isusa, zanijekati svoje porijeklo, svoj hrvatski korijen. Pokazali ste zajedništvo, ušli u Skupštinu Srbije, sada složno još jedanput u ovome Popisu stanovništva pokažite to i ponosno recite “Znam tko sam!”

Znamo da prava naših sunarodnjaka nisu uvijek proporcionalna onim pravima koja uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj. Stoga tom pravilu reciprociteta i proporcionalnosti u njihovom pravima još uvijek težimo i trebamo dati podršku u daljnjim nastojanjima da uživaju biti punopravni građani u tim zemljama.

Prije svega je to dužnost politika da kroz dijalog, razgovore i lobiranja pomaknu granice dosadašnjih ukopanih stavova i ulože dodatne napore, ali im i vrlo jasno uvjetujući ravnopravnost Hrvata prije ulaska u EU!
Na taj način se i u tim zemljama razvija demokratska svijest, tolerancija i mir, postižu se uvjeti da te zemlje pristupe obitelji zemalja članica EU i tako dijele s nama vrijednosti političkoga Zapada.

Želim Hrvatima u BiH i Hrvatima u Republici Srbiji sutra u nedjelju, hrabrost, zajedništvo i neustrašivost u borbi iskazivanja svoga hrvatskoga nacionalnoga bića i prava na izbor.
Vjerujem u vašu snagu!, pozvala je Hrvate BiH i Hrvate u Srbiji,

Anita Prka Đurašić / bivša urednica online programa za hrvatsko iseljeništvo i urednica Podcasta Zov Domovine

Predsjednik RH Milanović: Pozivam Hrvate u BiH da izađu na izbore.Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi…

Povodom održavanja izbora u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je poruku sljedećeg sadržaja:

„Zaštita prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne samo da je ustavna obveza, već i strateški nacionalni i sigurnosni interes Republike Hrvatske. Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduvjet njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcioniranje Bosne i Hercegovine.

Uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini želim još jednom naglasiti kako je za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini ključno poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je ustavna osnova funkcioniranja BiH, ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nažalost, izbori u Bosni i Hercegovini i sada će biti održati prema postojećem izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti.

U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u Bosni i Hercegovini, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike.

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom ćemo graditi prijateljske i partnerske odnose. Siguran sam da su upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini poveznica koja sprečava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike.

Braniteljski portal pridružuje se svima onima koji bez fige u džepu našim Hrvatima u BiH daju ljudsku i veliku potporu i poziva sve Hrvate koji imaju pravo glasa da iziđu na izbore i izbore svoje demokratsko pravo jer su Hrvati Bosni i Hercegovini konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi…

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini; Poziv građanima hrvatske nacionalnosti da se u popisu stanovništva istinito izjasne o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...