GENERAL LUKA DŽANKO: “ZDS zabraniti, a branitelji su samo obranili što je Tito vratio Hrvatskoj”

Udruga veterana Domovinskog rata antifašista (VeDRA) čiji su članovi među ostalim “veterani DR” Stjepan Mesić i Ivo Josipović, reagirala je povodom potencijalnog imenovanja za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija profesorice povijesti Vlatke Vukelić koju nazivaju “revizionisticom povijesti koja negira zločinački karakter NDH”.

Tim povodom član te udruge antifašista – branitelja (?) dao je i intervju za Nacional u kojem je iznio prilično kontroverzne tvrdnje. Prenosimo neke od njih:

“Partizani su bili najbrojniji u Hrvatskoj. Najprije su se sklanjali od ustaškog noža, a poznato je i što se dogodilo u Jasenovcu. Jedina je opcija bila partizanski pokret. Znate valjda i koliko je Dalmacija dala žrtava na Neretvi i Sutjesci. Tu Dalmaciju NDH je poklonila talijanskim fašistima.”

“Hrvatska je 1995. bila ponovo oslobođena i ostala slobodnom do danas. Zato i postoji geslo VeDRA-e: „Iz pobjede u pobjedu: 1945-1995“.

To geslo znači sljedeće: ono što su partizani na čelu s Josipom Brozom Titom za vrijeme Drugog svjetskog rata vratili Hrvatskoj, a to su bili izgubljeni teritoriji u Dalmaciji i Istri, pa su tako zaokružili teritorij Hrvatske u njenim postojećim granicama. Poslije toga general Franjo Tuđman je sa svojim braniteljima u Domovinskom ratu Hrvatsku obranio u tim istim granicama.”

“Bio sam u JNA i danas se ponosim onim što sam radio u JNA. Ali kada sam vidio da moji kolege iz JNA sa zvijezdom petokrakom na kapi odobravaju onu kolonu četnika koji su pjevali spomenutu pjesmu o klanju Hrvata, odnio sam moju odoru u svoje selo i zapalio je. Shvatio sam da to više nije moja vojska, a ta je vojska svojeg sponzora našla u Srbiji i u Slobodanu Miloševiću.”

NACIONAL: Povodom izmjena prekršajnog zakona u javnosti se ponovo otvorila rasprava i o sankcioniranju ustaškog pozdrava „za dom spremni“. Opet nigdje u izmjenama tog zakona nije izrijekom navedeno da će taj pozdrav biti sankcioniran. Kakav je vaš stav o tome kao antifašiste?

Što ću vam reći. To je za mene neprihvatljivo. Svi manipuliraju s tim ustaškim pozdravom i nikako se neće izglasati zakon o njegovoj zabrani. Kao hrvatski general i antifašista s tim se ne slažem. Taj pozdrav treba zakonom sankcionirati. Kad ih udare po džepu, ljudi su najosjetljiviji. Pogledajmo kako to rade Austrija i Njemačka. Zar od njih ne možemo to naučiti? Makar od Austrijanaca i Nijemaca to prepisali, a onda počeli i primjenjivati kroz sudsku praksu.

NACIONAL: Jeste li i osobno poznavali Bulata?

Nas dvojica smo završili vojnu školu. Bulat je bio sposoban i korektan oficir. Bio sam na kursu i s Ratkom Mladićem i Momčilom Perišićem. Od svih njih jedino je častan ostao Bulat, a svi ostali bili su nacionalisti i velikosrbi.