GENIJALNO OTVARANJE EP-A: HRVATI DOMINIRALI NAD MAĐARIMA, HRVATICE NAMUČILE VICEPRVAKINJE EUROPE

STOLNI TENIS...U Cluj Napoci počelo Europsko prvenstvo, muški svladali Mađare, djevojke poražene od Portugala...Stolnotenisači su odlično otvorili Euro, Andrej Gaćina, Tomislav Pucar i Frane Kojić su protiv Mađara u cijelom susretu ispustili tek set!...

foto-DIRK WAEM Belga Via Afp

Počelo je Europsko prvenstvo u Cluj Napoci, a nakon prvog dana uspjeh naših predstavnika je podijeljen. Stolnotenisači su s 3:0 svladali Mađarsku, dok su djevojke poražene od Portugala (3:1), ali u vrlo neizvjesnom meču…

Stolnotenisači su odlično otvorili Euro, Andrej Gaćina, Tomislav Pucar i Frane Kojić su protiv Mađara u cijelom susretu ispustili tek set!

U prvom susretu Gaćina je s 3:0 (6, 5, 4) bio bolji od Szudija, mu nije dao priliku da ga uopće ugrozi. Pucar je otvorio meč nešto lošije, Majoros je osvojio prvi set, ali na još uvjerljiviji način uzvratio mu je naš stolnotenisač ostavivši suparnika na tri poena. U trećem setu se vodila neizvjesna borba, Majoros je vodio 7:6, uslijedio je niz Pucara nakon čega je poveo 10:7. Mađar je uzeo sljedeća dva poena, no Pucar ga je ‘probušio’ backhandom za vodstvo od 2:1. U četvrtom setu više nije bilo dvojbe, hrvatski stolnotenisač se brzo odvojio na 6:2 i 8:3, da bi do kraja seta ispustio još tek poen. Inače, Pucar je za vrijeme timeouta koristio usluge fizioterapeuta, očigledno je osjetio zatezanje u desnoj ruci, no ispostavilo se da je sve u redu te je završio meč. Bilo je jasno da smo nakon toga susreta na korak do pobjede, a sve je potvrdio Kojić, donosi sportske.

Nakon neizvjesnijeg prvog seta, Kojić je suvereno vodio meč, ostavio je Ecsekija na 11:6 i 11:4. U srijedu nas čeka susret s Italijom (9.00), koja je u prvom susretu poražena od Češke s 3:0.

– Dobar početak Eura, no to je tek prvi meč. Dobro da smo otvorili pobjedom i da su svi dobili svoje mečeve, ali teži susreti su pred nama. S Italijom će biti otvoren susret, izuzetno su neugodna ekipa. U mom mandatu nismo nikad igrali s njima, izmijenili su ekipu, došli su neki mlađi igrači… – kazao je izbornik Neven Karković.

Djevojke su poražene od Portugala koje predvode Kineskinje Yu Fu i Shao Jieni. Obje su bolje rangirane od naših igračica, a na prošlom EP-u su bile srebrne. Naše djevojke, Mateja Jeger, Ivana Malobabić i Hana Arapović su pružile dobar otpor favoriziranim suparnicama te su u sva tri izgubljena susreta itekako imale svoju šansu.

Izbornik Darko Arapović je ispremiješao postavu u nadi za iznenađenjem. U vatru je gurnuo Hanu na najbolju portugalsku igračicu 42-godišnju Yu Fu. Bez obzira na drastičnu razliku u godinama, ogromno iskustvo i broj medalja u korist Portugalke, naša mlada 17-godišnja reprezentativka je pružila dobru igru. Malo je nedostajalo da meč završi u petom setu. Hana je za 2:2 imala dvije set lopte (10:8), no Portugalka je uspjela okrenuti meč.

Dobru igru pružila je i Jeger u susretu sa Shao Jieni (62. na svijetu). Naša najbolja igračica je vodila 1:0 i 2:1, a povela je i 3:1 u petom setu. Kod 3:3 je nastao prijepor jer su Jeger i naša klupa tvrdili da je loptica dirala rub stola, dok suci to nisu vidjeli, a Shao je tvrdila da to nije tako. Portugalka je povela 4:3, ubrzo je nanizala nekoliko poena i praktički osigurala pobjedu.
U igru nas je vratila Malobabić koja je s 3:0 svladala Fins. Jeger je odlično otvorila susret s Yu Fu, povela 2:0 u setovima, ali na kraju se ispostavilo da to nije bilo dovoljno. Sljedeća dva seta Portugalka je slavila s 11:4 i 11:2, a u odlučujućem setu neizvjesnost je trajala do 6:6. Potom je Yu Fu nanizala pet poena i potvrdila portugalsku pobjedu. U srijedu nam slijedi dvoboj s Mađarskom (18.00).

D.J.