GI ‘Narod odlučuje’ ispred sabora objavio dovoljan broj prikupljenih potpisa za referendume…

Foto-V.M.-facebook

Građanska inicijativa GI Narod odlučuje objavila je u četvrtak pred Saborom broj prikupljenih potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava.

“Slavimo festival demokracije”, rekao je u četvrtak predstavnik Građanske inicijative “Narod odlučuje” Zvonimir Troskot rekavši kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Podsjetimo, trebalo je prikupiti 374.740 potpisa.

Troskot je volontere incijative koji su prikupljali potpise nazvao “jedinim pravim, hrabrim junacima i uzorima pravednije Hrvatske o kojoj svi sanjamo”.

Demantira Kuščevića

Troskot se osvrnuo i na izjave ministra uprave Lovre Kuščevića da raspolaže informacijom kako se na nekim mjestima potpisi još uvijek prikupljaju.

“To je opći medijski spin i žalosno je da se ministar koristi tim metodama da bi obmanuo javnost. Ako ima dokaze, molimo da to objavi”, rekao je Troskot dodajući kako je ministar priznao protuustavne radnje gradonačelnika Rijeke i Samobora te je najavio ustavne tužbe protiv ova dva grada.

“Neka se ministar izjasni kako će građanima Rijeke i Samobora nadoknaditi 20 dana u kojima im je ukradeno ustavno pravo jer je omogućio segregaciju građana RH”, kaže Troskot, prenosi N1.

Glavni financijer prema Troskotu bili su građani koji su svojim donacijama omogućili plaćanje korištenja javne površine na kojoj su se skupljali potpisi.

Hrvoje Pende iz inicijative “Narod odlučuje” rekao je kako su članovi inicijative prikupljali potpise uz brojne prepreke, a one su se ponajprije odnosile na odugovlačenje procesa kod izdavanja dozvola i naplaćivanje javne površine.

“Ne bavimo  se komercijalnom djelatnošću, nismo politička stranka, mi smo građanska inicijativa i naplaćivao nam se javni prostor za građansku akciju. To je nedopustivo”, rekao je Pende koji je otkrio i kako su građani uplatili gotovo 100.000 kuna kako bi donacijama pomogli prikupljanje potpisa.

G.S.

Comments are closed.