Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

GLAVAŠU SEDAM GODINA ZATVORA: “NABIJEM VAS I VAŠ SUD”

ZAGREBAČKI Županijski sud danas je nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovo proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne. Na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp‘ i ‘garaža‘ nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku “zadnje runde” ponovljenog suđenja sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, kamo je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovo započelo 2017., te je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog, nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Glavaš: Nabijem vas i vaš sud

Predsjedniče moram li ja ovo slušati?, prekinuo je izlaganje suca Kevrića u jednom trenutku Glavaš. – Ne morate, rekao je sudac.

Nakon toga je Glavaš ustao i rekao “sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud” i izišao iz sudnice.

– Kada je počinjao taj proces, od zagrebačkih odvjetnika sam čuo da je on (sudac) jedno go**o koje nema petlje, da je sluga režima i da ne očekujem ništa. Intimno sam očekivao da ću imati pravedan proces. Ispitano je 20 vrlo bitnih svjedoka, koji nisu ispitani u prvom postupku. On je sad prepisao Horvatovićevu presudu, rekao je po izlasku iz sudnice referirajući se na prethodnu odluku suca Željka Horvatovića.

Na pitanje novinara kakav mu je plan, ponovno je krenuo psovati.

– Ma ništa, nabijem ga na k**ac i njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo mi.

Na pitanje je li spreman ići u zatvor ako Vrhovni sud potvrdi presudu, poručio je da u zatvor ne ide.

– Neka potvrdi. Idem dalje, do Strasbourga. Ja neću više biti ni dana u zatvoru. To je farsa, predstava za javnost, za režim, za međunarodnu zajednicu. Ovo je politički montiran proces. Ovaj slugan će sutra postati predsjednik Županijskog suda ili otići u Visoki kazneni sud. Gdje je završio Horvatović? Sedam dana nakon što mi je presudio postao je šef Kaznenog odjela. Sad je odjednom predsjednik Visokog kaznenog suda, komentirao je Glavaš.

Odgovorio je i na pitanje novinara planira li napuštati Hrvatsku i možda otići u Bosnu i Hercegovinu.

– Ja ću putovati kao slobodan građanin.

Glavaševu burnu reakciju na presudu komentirao je sped sudnice i njegov sin Filip Glavaš, ujedno i branitelj oca.

– Očekivano, ja sam mu rekao da ode u Bosnu. Bio je uvjeren da će biti oslobođen. Sudac će napisati posebno rješenje zašto nije odredio istražni zatvor. U njemu će se pozvati na odluku Ustavnog suda. Tužiteljstvo se na to može žaliti, rekao je.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...