GOLDSTEIN: “Bleiburg nije bio genocid jer nisu ubijane žene i djeca, a to da je Tito bio zločinac je revizionistička glupost”

Prvi gost u 10. sezoni Pressinga bio je povjesničar Ivo Goldstein koji je govorio o svojoj novoj knjizi “Povijesni revizionizam i neoustaštvo u Hrvatskoj 1989. – 2023.”.

Smatra kako nakon tri desetljeća revizionizma u Hrvatskoj nema povoljnog rezultata za neku liberalno demokratsku antifašističku opciju. “Revizioniste od historičara dijeli pitanje, vrlo jednostavno, a to je: Tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani? Jedina strana koja je bila na pravoj strani su bili partizani. Svi ostali, ustaše, domobrani, Nijemci, Talijani, četnici, bili su na krivoj strani i to treba prihvatiti”, rekao je Goldstein.

Mi bismo ovdje postavili i pitanje “Tko je u Domovinskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani”, ako već u ratu postoje “prava” i “kriva” strana (kriva strana je uvijek ona koja je izgubila rat!)

“To nije samo pitanje političke koreknosti, to je i pitanje povijesne istine. Ako želimo biti ustavobranitelji u Hrvatskoj, onda smo politički korektni na način da branimo Ustav, kaže Goldstein.

U Ustavu se kaže da je ova Hrvatska, na temeljima odluka ZAVNOH-a i potvrđena na odlukama AVNOJ-a”, dodaje.

Mi bismo primijetili, istine radi, da se u preambuli Ustava uz “odluke ZAVNOH-a” u istom nabrajanju kao izvorišta spominju i personalna unija s Ugarskom, hrvatske kneževine iz VII stoljeća, kraljevi i sve ostalo, tako da bi se moglo reći i da je Hrvatska po ustavu monarhija, istom logikom, ili da je unija s Ugarskom po Ustavu temelj Hrvatske i da je moramo braniti.

Objašnjavajuću razliku između nacizma i fašizma s jedne strane i komunizma s druge, Goldstein je naveo primjere Jasenovca i Bleiburga.

“Jasenovac je bio zločin genocida, ratni zločin, protiv čovječnosti. Bleiburg nije bio genocid, u jednom dijelu je bio ratni zločin, ali i obračun s kriminalnom, zločinačkom izdjaničkom endehazijom”,

“Tisuće i tisuće dokumenata, ne partizanske propagande, ne angloameričke nego, ustaški dokumenti, njemački i talijanski dokumetni govore o zločinačkoj povijesti Jasenovca i općenito ustaškog režima. I kada se dogodio ustanak krajem srpnja 1941. samo pogledajte njemačke i talijanske dokumente što o tome oni govore. Oni ne govore da su komunisti krivi neo da su ustaše svojim terorom potakle ustanak. I Nijemci i Talijani koji su de facto uspostavili vlast bijesne na Pavelića i njemu prigovaraju.”

“Tako da govoriti da se rasni zakoni nisu proviodili je neistina, govoriti o tome da je srpski ustanak bio zato jer Srbi nisu voljeli bilo kakvu Hrvatsku državu je jedna od revizionističkih i neoustaških tvrdnji”, smatra Goldstein.

Goldstein opovrgava i tvrdnje da je Jasenovac bio logor nakon 1945.

“Jasenovac je bio srušen. Postoji niz fotografija, prvo da su saveznički bombarderi jedan dio srušili, onda su ustaše prilikom povlačenja palili logor, onda su došli partizani i odnijeli su sve što se moglo iskoristiti i već od 45. je tamo bilo kukuruzište.”

Goldstein kaže da do takvih zaključaka dolazi zbog nedetaljnog pregleda dostupnih dokumenata.

“Kada govorite o dokumentima od prije 80 godina često ih ima kontradiktronih, nejasnih. Onda ti revizionisti uzmu jedan dio te priče ili jedan dokument, a ostala tri ne vide. Što rade revizionisti, za razliku od skrupoloznih historičara? Ja kad imam dokumente stavim ih na stol i pokušavam uspostaviti neku sredinu, sintezu. Revizionisti rade slično kao i odvjetnici. Dakle odvjetnik ima svoju stanku koju mora braniti i to radi tako da one činjenice koje idu njegovoj stranci u prilog stavlja na stol i na sva zvona”, pojašnjava Goldstein.

Sporne tvrdnje o Bleiburgu
“Prvo, to nije bio zločin nad Hrvatima. To je bio zločin u jednom dijelu nad vojksom NDH, nad HOS-om, jednim dijelom nad domobranima, prvenstveno nad ustašama. To nije bio zločin nad hrvatskim narodom. U kompleksu Bleiburga kad ga revizionisti prezentirau kao takvog ima čitav niz nelogičnosti. Vrlo često se govori da su na Bleiburgu stradavali žene i djeca. Nisu, to nije istina. To je želja, strategija da se izjednači s Jasenovcem”, izjavio je Goldstein.

Inače, istom argumentacijom, da Srebrenica nije genocid jer nisu ubijane žene i djeca i da su ubijani vojnici ABIH, se branio i Ratko Mladić pred haškim sudom. Sud mu to nije uvažio – osuđen je kao ratni zločinac.

Osvrnuo se i na žrtve križnog puta Bleibuga.

“Masovno su se vojnici predavali, civili su načelno bili puštani. Međutim, od onih koji su bili uhvaćeni, veliki dio ustaša je bio streljan, dobar dio domobranskih oficira je bio streljan, a oni koji su prošli taj filter, bili su upućivani na ove križne putove i na tom putu su stradali oni koji ništa nisu krivi. I to je bio zločin, tu je ta malignost Bleiburga”, poručuje Goldstein.

Daily Mail je Tita uvrstio među 10 najvećih ratnih zločinaca 20. stoljeća, što je za Goldsteina glupost.

“To je jedna glupost, tipična hrvatska revizionistička glupost”, smatra i dodaje kako je popis napravljen po knjizi američkog profesroa Rudolpha Rummela, čiji rad ne poštuje.

“On je bio zadrti antikomunist, radio je te tabele komunističkih zločinaca, i općenito zločinaca, u jednoj knjizi. To je amaterizam par excellence. Za Jugoslaviju je imao samo knjigu grofa Tolstoja koji, nota bene, je bio osuđen zbog lažiranja dokumenata na britanskom sudu. U toj knjizi pokazuje golemo neznanje. On kaže da je najveći partizanski rat bio u Sloveniji i onda Tita stavlja na listu zločinaca. On kaže da je broj ubijenih na Golom otoku bio 60 tisuća, od kud mu ta brojka”, pita se Goldstein.

Tijekom intervjuua u više je navrata kritizirao prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.