Gospodo, vi ste stvorili Pernara iz ničega, on je vaš projekt. A sjetite se kako ste drukali branitelje.

foto: Jabuka.tv

Ivan Pernar je, nakon što je hvalio Hitlera i Putina, ponovo šokirao javnost objavivši kako je prijavio vlastima u Zambiji kako je jedan od – kako vam drago – hrvatskih posvojitelja ili trgovaca djecom trenutno u zatvoru u Zambiji – promijenio spol. Pernar kaže kako zakon u Kongu ne dozvoljava posvajanje transrodnim osobama. Pernar, naravno, griješi, zakon u Kongu ne dozvoljava uopće strancima posvajanje djece, bili transrodni ili ne. A cinkati sunarodnjake ni inače nije lijepo. Sad je pak odlučio otići u Beograd u veleposlanstvo Konga i podiči kaznenu prijavu protiv svih posvojitelja iz DR Konga zbog sumnje da su na sudovima predavali krivotvorene dokumente o posvajanju.

Pernar, naravno, i tu griješi. Prijavu treba podnijeti DORH-u da provjeri kako su “posvojitelji” u Zlataru dobili papire, temeljem krivotvorenih dokumenata, a ne petljati u to Kongo (kojeg se cijela priča uopće ne tiče niti su mu hrvatski građani dostupni, niti Hrvatska svoje građane izručuje, kao i svaka druga normalna država). Isto tako, nema se što petljati u proces u Zambiji. Te stvari treba raščistiti, ali ih treba raščistiti u Hrvatskoj, a pravosuđe u Zambiji Pernar (isto tako i Grlić-Radman) trebaju pustiti da radi svoj posao bez uplitanja izvana.

No sad Index i ostali mainstream i lijevi mediji kažu kako je Pernar sramota za Hrvatsku i ljudski rod. Pernar je isti kakav je oduvijek bio. Pernara su Index i ti isti mediji stvorili iz blata, iz ničeg, doslovce. Kad je taj lik pokrenuo prosvjed protiv Jadranke Kosor, kojem su u početku prisustvovale tri njegove neke prijateljice – takvi poput Pernara znaju biti karizmatični, kao i Greta koja ima njemu srodan psihoprofil i slične probleme s mentalnim zdravljem – svi su oni bili apsolutno oduševljeni Pernarom. Kad je skakao u kordone policije, vikao da ga uhite kako bi dokazao da u Hrvatskoj vlada fašistički režim “Jace guzice”, kad je tadašnjoj premijerki dolazio pod prozore privatnog stana – vjerojatno ne shvaćajući koje sile uopće stoje iza tog medijskog pumpanja prosvjeda i koji je stvarni cilj – Index je pisao, “svi na prosvjede!” Pernar je bio Bog, “Jaca” je bila guzica.

Jadranka Kosor je ipak opstala do izbora, Hrvatska je ipak završila proces ulaska u EU, kad je stvar potpisana prosvjedi su utihnuli, ideja da idemo u EU “zajedno s regionom” (Srbijom, koja će u EU vjerojatno ući kad intergalaktička putovanja i teleportiranje postanu svakodnevnica) je propala zauvijek. Sad se nad njim zgražaju isti oni koji su ga stvorili, koji su mu omogućili da uđe u Sabor, zaradi si saborsku mirovinicu. Iako je svatko tko je ikad proveo s njim u razgovoru dvije minute ili morao zaključiti da taj čovjek ima ozbiljnih psihičkih problema, ili se pomiriti s tim da jako loše procjenjuje ljude. Sad mi jedan znanac, ljevičar, koji ga je tada podržavao, ma moju primjedbu o tome kako su ga oni stvorili iako je hodajuća enciklopedija poremećaja, a sad peru ruke od njega, kaže, “ma ubrao sam ja njega, no u jednom su nam se trenutku podudarali interesi”. Vrlo principijelno.

Sad se očito više ne podudaraju. Pernar je inače sve što je oduvijek i bio. A i ljevica, koja je bez kompleksa govorila kako bi cinkala Gotovinu policiji da ga negdje vidi, jer “zakone treba poštivati”. Koje? Haške, političkog suda? Zakone suverenih država, naravno, treba poštivati, i propisi su jasni. Hrvati u inozemstvo putuju na svoju odgovornost, i dužni su poštivati sve zakone zemlje u koju putuju, takve su jednostavno diplomatske konvencije. Ako zakon u Dubaiju brani ljubljenje na javnom mjestu, nemojte to raditi. Ako zakon u Saudijskoj Arabiji brani alkohol, nemojte ga piti. Ako znate da u Singapuru za gram droge možete dobiti doživotnu kaznu zatvora, nemojte je imati. Stvar je u tome da su “posvojiteli” išli “posvajati” djecu kršeći sve moguće zakone Konga, i Zambije, i zato su sad tamo gdje jesu. Hrvatska nema pravo miješati se u postupak niti pokušati ishoditi njihovo oslobađanje, može samo zatražiti, budu li osuđeni, da služe zatvor u Hrvatskoj, ako Zambija pristane.

No treba se sjetiti: Oni koji bi cinkali branitelje Haagu, ne samo Gotovinu, i koji bi ih vjerojatno cinkali i Srbiji, sad su apsolutno zgroženi Pernarom. Oni koji su stvorili Ivana Pernara, sad peru ruke od njega. Licemjerje je uvijek bila jedna od njiovih definirajućih osobina. Pernar danas je isti onaj Pernar koji je naglavce uskakao u policijske marice, ali tada je bio “heroj a ne zločinac”. Nije se promijenio. A nisu ni oni: Sve je stvar interesa, a na principe se odgovaraju kako im kad odgovara, kao i na poštivanje zakona.

Marcel Holjevac