Gotov sastanak Stožera s ravnateljima bolnica, Beroš otkrio koja se novost uvodi i poručio: ”Moraju se povećati izolacijski kapaciteti”

Vili Beroš i Krunoslav Capak danas su se sastali s ravnateljima zagrebačkih bolnica. Nakon sastanka će izvijestiti o temama razgovora, kao i zaključku sastanka…

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sastali su se s ravnateljima zagrebačkih bolnica putem Zooma.

Tema razgovora s vodećim ljudima bolnica bila je strategija i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Nakon sastanka Beroš je rekao da su na sastanku zaključili da se mora povećati broj kreveta u kliničko-respiratornim centrima. ”Svi centri moraju povećati svoje izolatorne kapacitete za primanje većeg broja oboljelih”, rekao je.

Novost je da će se formirati sekundarni centri za prihvat oboljelih unutar velikih centara. ”Ukupan kapacitete je oko 3000 kreveta, pa mislimo da bi oni bolesnike s težim oboljenjima trebalo smjestiti u te regionalne centre”, objasnio je Beroš.

Posebna pozornost zdravstvenim djelatnicima

Dodao je da je veću brigu potrebno posvetiti zdravstvenom kadru. ”Činjenica je da se i liječnici i sestre također razbolijevaju i to bi moglo predstavljati ograničavajući faktor”, kaže Beroš.

Iako se govorilo da bi zagrebački KBC Dubrava mogao postati COVID centar, to se ipak neće dogoditi. ”Sad nam se ta opacija malo mijenja. Aktivirat ćemo dodatne krevete, ali ćemo također u C bloku ostaviti odvijanje uobičajenih zdravstvenih aktivnosti, koliko god je to moguće”, rekao je ministar zdravstva.

”Ono što je različito proljetos i sada je činjenica da su proljetos ulazi virusa u zdravstveni sustav bili rjeđi i pojedinačni, a posljednjih nekoliko dana su učestali i širi, obuhvaćaju nekad i više odjela”, istaknuo je Beroš.

Druge struke pomagat će epidemiolozima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sastanka je istaknuo da se razgovaralo i o važnim temama za dijagnostiku. Rekao je da je Ministarstvo zdravstva potpisalo više od 100 dozvola suglasnosti za zapošljavanje drugih struka u javno zdravstvo kako bi se pomoglo epidemiolozima.

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite epidemiolozima pomagati s upisom kontakata zaraženih osoba, ali i traženju kontakata kada se radi o kontaktima njihovih pacijenata.

Capak je otkrio i da se razgovaralo o brzim testovima, koje neke ustanove već reklamiraju. Zaključeno je da ti testovi nisu dovoljno pouzdani, no može ih se koristiti u nekim hitnim situacijama. ”A nakon toga je rezultate potrebno potvrditi PCR-om”, rekao je.

Ravntelj HZJZ-a je poručio i da se, nakon velike gužve koja se na Štamparu dogodila ovog vikenda, ubrzano radi na pokretanju dodatnih lokacija za testiranje u Zagrebu.

Beroš se osvrnuo i na jutrošnji sastanak s veledrogerijama poručivši da sastanak “nije naprasno prekinut”.

T.H.