GOTOVO! HDZ i cijela ljevica – SDP, GLAS, SDSS i HNS glasovali protiv referenduma GI Narod odlučuje

Vladino Izvješće temeljilo se na izvješću ministra uprave Lovre Kuščevića...

U petak, 15. veljače Hrvatski sabor prihvatio je izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je ustvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Zanimljivo je pri tome kako su prisutni zastupnici SDP-a i HDZ-a zajednički podržali Vladino izvješće, osim zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji se izuzeo od glasovanja…

Konkretno, protiv Vladinog izvješća glasovali su 2 zastupnika Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Pernar, tri zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, 9 zastupnika Mosta Miro Bulj, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Robert Podolnjak, Ante Pranić, Marko Sladoljev, Hrvoje Runtić, Ines Strenja Linić, zastupnik Ivan Lovrinović (PH) i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Suzdržani su bili zastupnik Branko Hrg (HDS) i zastupnik Darinko Kosor (HSLS), a od glasovanja se izuzeo zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

Svi ostali zastupnici podržali su Vladino izvješće.

Prisutni nisu bili: Goran Aleksić, Vedran Babić (SDP), Krešo Beljak(HSS),Sonja Čikotić (Most), Daus Emil (IDS), Tulio Demetlika (IDS), Slaven Dobrović(Most), Saša Đujić (SDP), Branko Grčić (SDP), Romana (Jerković), Joško Klisović (SDP), Željko Lenart (HSS), Marta Luc Polanc(SDP), Damir Mateljan, Orsat Miljenić (SDP), Ivana Ninčević-Lesandrić (Most), Vlaho Orepić (NZ), Ana-Marija Petin (HSS), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Giovanni Sponza (IDS), Nenad Stazić, Marin Škibola, Miro Totgergeli, Davor Vlaović (HSS), Mihael Zmajlović (SDP).

Popis kako je koji zastupnik glasovao možete se provjeriti na stranicama Hrvatskog sabora.

Vladino Izvješće temeljilo se na izvješću ministra uprave Lovre Kuščevića čije je Povjerenstvo bez nadzora ustvrdilo kako je oko 40.000 potpisa nečitko čime je smanjio broj valjanih potpisa na 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

Od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, u glasovanju su sudjelovala 123 zastupnika, te je njih 105 prihvatilo Vladino izvješće, 16 ih je odbilo, a 2 su bila suzdržana.

Glasovali nisu Goran Aleksić, Vedran Babić (SDP), Krešo Beljak, Stevo Culej, Sonja Čikotić (Most), Daus Emil (IDS), Tulio Demetlika (IDS), Slaven Dobrović, Saša Đujić (SDP), Branko Grčić (SDP), Romana (Jerković), Joško Klisović (SDP), Željko Lenart (HSS), Marta Luc Polanc(SDP), Damir Mateljan, Orsat Miljenić (SDP), Ivana Ninčević-Lesandrić (Most), Vlaho Orepić (NZ), Ana-Marija Petin (HSS),Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Giovanni Sponza (IDS), Nenad Stazić, Marin Škibola, Miro Totgergeli, Davor Vlaović (HSS), Mihael Zmajlović (SDP).

Vladino Izvješće temeljilo se na izvješću ministra uprave Lovre Kuščevića čije je Povjerenstvo bez nadzora ustvrdilo kako je oko 40.000 potpisa nečitko čime je smanjio broj valjanih potpisa na 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

GI Narod odlučuje mjesecima je isticala kako su ispunjenje sve pretpostavke Zakona o referendumu (čl. 8f i 8h) – građanska inicijativa je pregledala i prebrojala sve potpise, a odbacila one za koje se moglo utvrditi da su dupli ili nepotpuni te je Hrvatskom saboru predano 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, što znači da se referendum treba raspisati.

GI Narod odlučuje više je puta ponavljala kako je provjera vjerodostojnosti i broja potpisa izvršena bez potrebnog nadzora, a sumnje u samu vjerodostojnost provjere potpisa pojavile su se kada je javnost doznala da su kontrolne liste s navodno nevažećim potpisima uništene. Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da to nije točno, da su one pohranjenje u aplikaciji te da ih je u svakom trenutku moguće isprintati i omogućiti uvid u njih saborskim zastupnicima i referendumskim inicijativama.

Unatoč, zahtijevanju saborskih zastupnika da se to i učini, Ministarstvo uprave do glasovanja o izvješću Vlade nije omogućilo uvid u kontrolne liste budući da je, kako je tvrdila državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac, za tako nešto potrebna privola osoba čiji su potpisi proglašeni nevažećima – unatoč činjenici da te osobe, kao i saborski zastupnici, ali i referendumske inicijative, niti ne znaju da im je potpis proglažen nevažećim i zbog čega.

Ministar uprave Lovro Kuščević također je u intervjuu u četvrtak ustvrdio da pripadnici inicijativa nisu niti bili na sastanku u APIS-u, pokušavajući dobiti uvid u navodno nevažeće potpise, iako postoji i službeni zapisnika upravo s tog sastanka.H

H.H.