Govor Vrhovnog zapovjednika dr Franje Tuđmana Bojni “Zrinski” u prosincu 1991.godine.“Junaci,prvi put u povijesti imamo svoju vojsku, a vi ste njen prvi odred.

Za vaša junačka djela zna se samo dijelom u javnosti, ali znat će se, pisat će o njima povijest”...Naša je trajna obveza čuvati i prenositi istinu o Bojni "Zrinski", 1.hrvatskom gardijskom zdrugu i Domovinskom ratu te se sa ponosom i vječnom zahvalnošću sjećati naših poginulih, nestalih i umrlih heroja i naše časne pobjede u ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskog naroda...

18. svibnja 1991 – Osnovana ‘Bojna Zrinski’

“Junaci,prvi put u povijesti imamo svoju vojsku, a vi ste njen prvi odred. Za vaša junačka djela zna se samo dijelom u javnosti, ali znat će se, pisat će o njima povijest”.
Govor prvog hrvatskog predsjednika i Vrhovnog zapovjednika dr Franje Tuđmana prilikom posjeta Bojni “Zrinski” u prosincu 1991.godine…
Poštovani članovi obitelji poginulih i umrlih ratnih pripadnika Bojne “Zrinski” i 1.hrvatskog gardijskog zdruga, poštovani moji suborci ratni pripadnici Bojne “Zrinski” i 1.hrvatskog gardijskog zdruga sa ponosom, neizmjernim poštovanjem i vječnom zahvalnošću čestitam vam jubilarnu tridesetu obljetnicu utemeljenja prve postrojbe za specijalna djelovanja, Hrvatske vojske Bojne “Zrinski”.
Pripadnici Bojne “Zrinski“ i 1.hrvatskog gardijskog zdruga su u Domovinskom ratu domoljubljem i zajedništvom, hrabrošću, odgovornošću i vjerom dokazali da su za svoj hrvatski narod i hrvatsku domovinu spremni položiti živote.
Naša je trajna obveza čuvati i prenositi istinu o Bojni “Zrinski”, 1.hrvatskom gardijskom zdrugu i Domovinskom ratu te se sa ponosom i vječnom zahvalnošću sjećati naših poginulih, nestalih i umrlih heroja i naše časne pobjede u ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskog naroda.
BOJNA ZRINSKI ⚔️
Surove planine krotili su lako,
Smrtonosna polja prelazili mirno,
Pred zmaja su uvijek izlazili prvi
Dostojnici Zrinskih plemenite krvi.
Odlazeći tiho u pothvate smjele
Pobjede im tako još gromkije ječe,
Kaplja koja stijene i gromade mrvi
Potomci su Zrinskih plemenite krvi.
Sedamdeset-pet palo je u borbi
Vitezova sjajnih u oklopu časti,
Prkoseći smrti zadnji ko i prvi
Nasljednici Zrinskih plemenite krvi.
Pisali su povijest vrhom svoga mača
Zelenoj su beretki udahnuli slavu
U hrvatskoj vojsci prethodnica prvih
Slavna Bojna “Zrinski” plemenite krvi.
Kad opet pozovu trublje nove bitke
Jer dušman se sada podmuklo sakriva
Ko i onda bit će u spremnosti prvi
Branitelji “Zrinski” plemenite krvi.
Čestitamo pripadnicima specijalnih hrvatskih snaga koji danas slave 30. obljetnicu osnutka i ustroja.
Poginulim na slavu, počivali u miru Božjem. Živima na čast!

G.S. / Braniteljski portal

Foto-screenshot