Grabar-Kitarović ne odustaje od puta u Srbiju: Imamo ispruženu ruku za dijalog, ja sam voljna i dalje surađivati

Potvrdila je da se u petak ujutro na temu odnosa sa Srbijom čula s premijerom Andrejem Plenkovićem i ustvrdila kako vrh hrvatske vlasti treba općenito više razgovarati o odnosima sa susjednim državama...

Foto Hanza Media

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je poručila kako Hrvatska i dalje ima ispruženu ruku za dijalog sa Srbijom, no da je za to potrebno dvoje.

“Imamo ispruženu ruku za dijalog, ali za to je potrebno dvoje. Dakle, nije to samo stvar toga da razgovaramo o otvorenim pitanjima, nego mora postojati i iskrena želja da se ona riješe”, rekla je predsjednica u Skoplju u kojem drugog dana svog posjeta Makedoniji sudjeluje na skupu Brdo-Brijuni procesa na kojemu će, između ostalih, prisustvovati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije u četvrtak je proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevićanepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u državu srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu.

Grabar-Kitarović smatra kako čelnici Hrvatske i Srbije “moraju biti dovoljno zreli da riješe otvorena pitanja” te je naglasila kako je Hrvatska u potpunosti spremna “u duhu dobrosusjedstva” razgovarati sa Srbijom, no na način da se “čuva dignitet hrvatske države, naroda i svih hrvatskih državljana, uključujući srpsku zajednicu u Hrvatskoj”.

Poručila je kako njezin planirani posjet Srbiji na uzvratni poziv Aleksandra Vučića koji je u veljači boravio u Hrvatskoj i dalje stoji.

“Nitko to nije otkazao. Ja sam voljna i dalje surađivati, međutim prije toga trebamo napraviti neke konkretne iskorake. Do njih jest došlo nakon posljednje posjete, nemojmo ih podcjenjivati jer su se dogodile pozitivne stvari, no moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima”, rekla je Grabar-Kitarović.

Potvrdila je da se u petak ujutro na temu odnosa sa Srbijom čula s premijerom Andrejem Plenkovićem i ustvrdila kako vrh hrvatske vlasti treba općenito više razgovarati o odnosima sa susjednim državama.

“Mislim da je koordinacija iznimno bitna kako bismo zaštitili interese naše države, ali i pokazali da je Hrvatska jedna zrela europska demokracija koja racionalno pristupa svim otvorenim pitanjima, no s pozicije zaštite nacionalnih interesa”, zaključila je.

Grabar-Kitarović u Skoplju sudjeluje na skupu Procesa Brdo-Brijuni koji su Hrvatska i Slovenija pokrenule 2013. u svrhu jačanja suradnje i povjerenja u regiji i ubrzanja puta prema EU-u onih država koje još nisu članice tog saveza.

Na skupu sudjeluju i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske, zemlje koja je trenutna predsjedateljica EU-a, te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je ovog tjedna na turneji Balkanom.

“Danas sam se sastala s Tuskom i objasnila neke elemente koji su vezani ne samo uz odnose Hrvatske i Srbije, nego i općenito na prostoru jugoistoka Europe”, otkrila je hrvatska predsjednica koja je održala i bilateralni sastanak sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

“To je bio dio naših redovitih sastanaka koje nastavljamo i dalje”, rekla je Grabar-Kitarović o susretu sa slovenskim čelnikom, najavivši idući susret u svibnju.

Bilateralni susret predsjednice sa srbijanskim predsjednikom Vučićem nije planiran.H

G.S.

Comments are closed.