Grabar-Kitarović primila izaslanstvo MUP-a u prigodi Dana policije…odličje za PP Garešnica

"Prve žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku bili su upravo policajci. Sjećamo se i u ovoj prigodi s velikom zahvalnošću svih pripadnika MUP-a koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebice poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih te svih koji i danas strpljivo nose teret...

foto/fah

“Prve žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku bili su upravo policajci. Sjećamo se i u ovoj prigodi s velikom zahvalnošću svih pripadnika MUP-a koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebice poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih te svih koji i danas strpljivo nose teret.

Hrvatska policija pokazala je proteklih godina, u kušnjama s kojima se suočila, sposobnost odlučnog djelovanja u kriznim situacijama pa možemo ponosno reći da je Hrvatska jedna od najsigurnijih europskih zemalja, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku, gde je primila izaslanstvo MUP-a u prigodi Dana policije te Redom Nikole Šubića Zrinskoga za ratno junaštvo odlikovala Policijsku postaju (PP) Garešnica.

Čestitavši izaslanstvu MUP-a, prevođenog ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, Dan hrvatske policije i blagdan njihovog zaštitnika sv. Mihovila, predsjednica je uputila zahvalu svim pripadnicima MUP-a na požrtvovnom izvršavanju dužnosti te podsjetila da je hrvatska policija izrastala od početka devedesetih godina zajedno s hrvatskom državom.

“Prve žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku bili su upravo policajci. Sjećamo se i u ovoj prigodi s velikom zahvalnošću svih pripadnika MUP-a koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebice poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih te svih koji i danas strpljivo nose teret invaliditeta. S istom zahvalnošću sjećamo se i svih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća”, istaknula je.

Naglasivši kako su upravo te godine i ta požrtvovnost temelj povjerenja koje policija uživa u narodu, okupljenim je policijskim djelatnicima kazala kako njihov rad ima i dodatnu važnost jer dojam što ga ostavljaju u svakodnevnoj komunikaciji “dio su sadržaja u percepciji građana kada izgovore riječ ‘država’”, a isto vrijedi, dodala je, i za brojne goste i turiste koji posjećuju Hrvatsku.

Grabar-Kitarović: Policija je prvi jamac osobne i opće sigurnosti

“Stoga ste upravo vi često prvi kojima se ljudi obraćaju u raznim teškoćama i ugrozama, u kriznim i opasnim situacijama, videći vas kao prve jamce i oslonce svoje osobne i opće sigurnosti. I stoga, koliko god bili pripremljeni za zadaće koje obavljate, vaš posao nikad nije rutinski”, rekla je.

Podsjetivši da se proteklih godina hrvatska policija uz klasične poslove morala suočiti s migrantskom krizom koja je zatresla europski kontinent, a ove godine i s požarima i poplavama, ustvrdila je da su njezini djelatnici u svim tim kušnjama pokazala visoku sposobnost odlučnog djelovanja, pa možemo ponosno reći da je Hrvatska jedna od najsigurnijih europskih zemalja.

“No, mogli smo uočiti i potrebu poboljšanja sustava djelovanja u kriznim situacijama”, istaknula je Grabar-Kitarović kazavši da i dalje treba unaprjeđivati sposobnosti prevencije i reakcije “kako bismo razinu sigurnosti ne samo održali, nego i podigli i ubuduće posve spremno reagirali na slične ili nove izazove te uspješno predviđali i prevenirali moguće ugroze”. U tom smislu drži da će Strategija nacionalne sigurnosti i budući Zakon o sustavu domovinske sigurnosti radu policije dati još povoljniji zakonodavni okvir.

Ističe i potrebu poboljšanja opremljenosti policije, unaprjeđenja sustava izobrazbe i stimuliranje predanog rada kroz plaće koje će, kako je rekla, bar približno odraziti zahtjevnost posla koji policija obavlja. “Ministar Božinović ubrzo je nakon preuzimanja dužnosti uočio tu potrebu i drago mi je što se već nalaze konkretna rješenja”, dodala je.

Uvjerena je da će nedavno provedene kadrovske promjene “pridonijeti još boljem radu svih sastavnica MUP-a i, sljedno tomu, još većem povjerenju građana u državu”.

“To nam je od posebne važnosti za ukupni ugled države, posebice kao turističke zemlje, kao i za ukupnu gospodarsku aktivnost. Uza sve to, rad policije bit će onoliko uspješan koliko je društvo u cjelini uspješno i koliko u njemu vlada ozračje zajedništva, optimizma, sigurnosti i vjere u napredak”, kazala je predsjednica koja je u prigodi Dana policije odlikovala 101 pripadnika Ministarstva, a Redom Nikole Šubića Zrinskoga za ratno junaštvo PP Garešnica.

Božinović: Policija je baza ukupnoj sigurnosti Hrvatske

Ministar Božinović istaknuo je da je hrvatska policija ne samo jamac mira i reda na hrvatskim ulicama već i baza ukupnoj sigurnosti Hrvatske.

“Hvala vam što prepoznajete naše napore u smjeru podizanja standarda policajca jer samo zadovoljan policajac, koji uživa ugled u društvenoj zajednici, može biti efikasan u poslu”, rekao je.

Obilježavanje Dana policije i blagdana svetog Mihovila

Kad poruke koje ste uputili, prepoznajući tu nužnost za naredno razdoblje, dolaze s ove razine, prilično sam siguran da ćemo u  tom smjeru i nastojanju i uspjeti, dodao je Božinović te djelatnicima PP Garešnica čestitao na odlikovanju, a svim policajcima njihov dan.

Ratni zapovjednik PP Garešnice Ivan Marinko Čajsa podsjetio je na ratni put djelatnika postaje tijekom kojeg je njih osam poginulo, osmorica su ranjena, a dvojica bila zatočena u srbijanskim logorima.Autor/Hina

T.H.