Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Grabar Kitarović: Sinjska Alka nas podsjeća na odgovornost prema Hrvatskoj Domovini…

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju da Sinjska alka podsjeća na odgovornost prema domovini te da smo “i mi danas koji imamo sreću živjeti u miru, pozvani istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena”.

“Kao što nas i ove godine Sinjska alka sjedinjuje u spomen na slavne prošlosti, ona nas ujedno podsjeća na odgovornost koju imamo prema domovini. Kao što su naši pradjedovi obranom Sinja posvjedočili odgovornost prema zavičaju i domovini, isto su učinili i naši branitelji u Domovinskom ratu.

-I mi danas koji imamo sreću živjeti u miru pozvani smo istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena”, naglasila je Grabar- Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, koja je slavodobitniku 302. alke Alenu Poljaku darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

-Posebno se to, naglasila je, odnosi na sve one koji na bilo kojem društvenom području obnašaju javne dužnosti. “Mi imamo samo jednu obvezu – služiti interesima hrvatskog naroda i hrvatske države. Niti jedna politika ne može biti uspješna ako se ne oslanja na narod i nema povjerenja u stvaralačke potencijale hrvatskog čovjeka”, kazala je.

Hrvatska je u četvrt stoljeća neovisnosti puno toga postigla, ali, skloni prevelikoj kritičnosti – često ne vidimo brojne uspjehe i dostignuća, rekla je. “Ipak, treba priznati da slobodu i neovisnost nismo kapitalizirali u željenoj mjeri društvenog razvoja i osobnog standarda koji jamči dostojanstven život. Odlazak mladih simptom je tih neispunjenih očekivanja. Stoga je naša prva zadaća ubrzati investicije i povećati zaposlenost kako bismo mladima otvorili bolju i sigurniju osobnu i obiteljsku perspektivu te širili obzorje optimizma i samopouzdanja”, poručila je.

Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju. U prvoj i drugoj utrci osvojio je po dva punta, a u trećoj je pogodio u sridu. Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje je slavodobitnik pronio ulicama Sinja.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje ga zlatnom plaketom i s 40.000 kuna.

Alen Poljak je rođen 1989. godine u Glavicama kod Sinja. Potječe iz alkarske obitelji u kojoj mu je otac Ante bio slavodobitnik s tri pogođene trice. Alen je debitirao je u povorci 2013. godine, a ove je godine debitirao kao alkar. Jaše na svojoj kobili Kalcit.

Alkare je bodrilo više tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su se okupili uz trkalište.

U svečanoj loži okupili su se predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar-Kitarović.

Alku su pratili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnik i čelnik Mosta Božo Petrov, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, potpredsjednica Vlade i ministrica financija Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

Uoči početka 302. Sinjske alke, u Alkarskim dvorima organiziran je tradicionalni vojvodin prijem na koji je stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Današnji slavodobitnik Alen Poljak je Čoju osvojio u subotu sa 7 punata nakon dva pogotka u sridu i jednog u jedan. Pobjednik 302. Bare, prvog prednatjecanja Alke održanog u petak, je Jure Domazet Lošo, koji je nakon tri trke i pripetavanja osvojio 9 punata.

Sinjskom alkom obilježava se pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.H

T.H.

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...