Subota, 22. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Grad Beč izdvaja milijun eura za projekte ozelenjavanja fasada do 2023. godine…Evo zašto je to korisno…

Ovisno o tome što građani žele „zazeleniti“, za projekte ozelenjavanja fasada mogu dobiti najviše 5.200 eura, za sadnju biljaka u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, dok se za uređenje zelenih krovova odobrava najviše 20.200 eura po projektu…

Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park (MA 48) smatra se pionirom austrijske metropole u zaštiti okoliša i klime. U skladu s tim, ovaj odjel bečke gradske uprave je pročelje svog sjedišta u petom bečkom okrugu Margareten uljepšao s čak 17.000 biljaka još prije deset godina. Pročelje MA 48 pretvoreno je u pravu vertikalnu livadu na kojoj su usred grada svoje mjesto našle brojne vrste trajnica i cvijeća, lavanda, razne trave i začinsko bilje. Osim toga, ovim prelijepim zelenim pročeljem postižu se  i velike uštede energije: u MA 48 tvrde kako njihovo zeleno pročelje zamjenjuje rad čak 45 klima uređaja godišnje!

  • Ovako je izgledala upravna zgrada MA 48 prije uređenja zelene fasade / © MA 48

5.200 eura za projekte zelenih fasada

Grad Beč ne uređuje zelene fasade samo na zgradama u svom vlasništvu, već potiče projekte ozelenjivanja privatnih stambenih i poslovnih zgrada kao dio svoje zelene strategije kojom se bori protiv ljetnih vrućina i urbanih toplinskih otoka. Dosad je uspješno realizirano preko stotinu projekata, a prošle je godine umjesto ranijih 100.000 eura za ozelenjavanje zgrada namijenjeno već pola milijuna eura.

Ovisno o tome što građani žele „zazeleniti“, za projekte ozelenjavanja fasada mogu dobiti najviše 5.200 eura, za sadnju biljaka u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a najizdašnija sredstva odobravaju se za uređenje zelenih krovova i to najviše 20.200 eura po projektu.

U skladu s provođenjem ostalih aktivnosti zaštite klime, Grad Beč je odlučio do 2023. godine povećati sredstva za sufinanciranje ovih ekoloških mjera na ukupno milijun eura.

Vlasnicima zgrada u Beču nude se posebne pogodnosti za ozelenjavanje fasada, a uz sufinanciranje takvih projekata gradska uprava nudi i savjete stručnjaka. Naime, bečki odjel za zaštitu okoliša (MA 22) sufinancira projekte ozelenjavanja fasada prema unaprijed preporučenim mjerama ozelenjavanja. Za e-prijavu je potrebno dostaviti procjenu troškova za planiranu mjeru ozelenjavanja, popis materijala i troškovnik ako građani samostalno realiziraju projekt te procjenu troškova ili račune za već izvršene konzultantske usluge za planiranu mjeru ozelenjavanja. Ugovor o financiranju također je dostupan online na stranicama MA 22 te se uz navedenu dokumentaciju prilaže pri elektronskoj prijavi.

  • Bečka zelena fasada / © Wiener Wasser / Novotny

Uvjeti sufinanciranja

Bečki odjel za zaštitu okoliša (MA 22) promiče ozelenjavanje fasada zgrada s ciljem poboljšanja kvalitete života, biološke raznolikosti i očuvanja zdravlja gradske klime, a projekti se financiraju temeljem detaljno razrađenih uvjeta.

Tako, na primjer, pri sufinanciranju ozelenjavanja fasada zgrade ne smiju biti u vlasništvu javnog pravnog subjekta, države ili grada, a ovlašteni predstavnik stanara i većina vlasnika stanova u zgradi moraju potpisati suglasnost za provođenje projekta. Ne sufinanciraju se projekti ozelenjavanja na zgradama koje su u proteklih pet godina već koristila namjenska sredstva, odnosno sredstva za ozelenjavanje iste površine fasade odobravaju se tek nakon razdoblja od 15 godina. Isključivo se financira ozelenjavanje fasada na uličnoj strani zgrade, a vertikalni vrt se mora održavati najmanje 15 godina. U slučaju uklanjanja prije isteka 15 godina (npr. u slučaju obnove fasade), ponovno ozelenjavanje se mora obnoviti o trošku vlasnika. Dvostruko financiranje projekata iz različitih programa sufinanciranja također nije dopušteno, a važno je napomenuti kako se ne financiraju održavanje i popravci već uređenih zelenih fasada. Također, zabranjena je upotreba treseta, a komponente sustava zelenog pročelja ne smiju sadržavati plastične materijale.

U ime Grada Beča stručnjaci za zaštitu okoliša pružaju sve potrebne savjete. Međutim, prvi sat savjetovanja je besplatan, a troškovi dodatnih dva sata savjetovanja predstavljaju opravdane troškove koji se građanima nadoknađuju iz odobrenih sredstava sufinanciranja.

  • Zelena fasada bečkog magistratskog odjela MA 48 slavi već deseti rođendan / © MA 48

Prednosti zelenih fasada

Ozelenjavanje fasada nije samo vizualno privlačno, već širenjem zelenih površina ima i velike prednosti za zaštitu klime. Zelenim fasadama stvaraju se dodatna staništa oprašivača, a tijekom cijele godine postižu se energetske i financijske uštede –  zimi se štedi na troškovima grijanja, a ljeti zeleni zidovi štite fasadu od zagrijavanja. Fasadno zelenilo pozitivno djeluje na mikroklimu zbog efekta zasjenjenja i isparavanja, pa ima funkciju lokalnog „sustava klimatizacije“. Taj je učinak je još veći ako je na određenom području ozelenjeno više zgrada. Osim toga, zelene fasade predstavljaju prirodni sustav za pročišćavanje zraka te istovremeno proizvode kisik i pohranjuju CO2.

Dobro dizajniran biljni pokrov ujedno predstavlja i prirodnu zaštitu od oborina i UV zračenja, čime se produžuje vijek trajanja fasade. Uostalom, zelene fasade oživljavaju i podižu estetsku vrijednost javnog prostora te povećavaju kvalitetu života i boravka u gradskim četvrtima.

Autor / S.F. / Ekovjesnik

Najnovije

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...