Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Grbin otkrio tko će zamijeniti Milanovića ako ne bude mogao biti na listi, potvrđeni i ostali nositelji

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje.

 

“Ako Ustavni sud tako odluči, onda ćemo sazvati naša tijela i donijeti odluku“, poručio je u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a čelnik te stranke Peđa Grbin na pitanje novinara što će učiniti ako Ustavni sud odluči da Zoran Milanović ne može biti njihov kandidat na izborima za Hrvatski sabor dok istodobno obnaša funkciju predsjednika Republike, prenosi Priznajem. hr.

Iako smatra da za to nema zapreke, Grbin je uputio dopis Ustavnom sudu da se očituje “bez obzira što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v.d. predsjednika Republike i bez obzira na činjenicu da niti u jednom propisu takve formalne zabrane nema“.

Na pitanje da li im je onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan ‘B’, Grbin je odgovorio kako ima i plan ‘C’.

“Kada bude odluka, onda ćemo odlučiti što dalje, sada je prioritet da Ustavni sud tu odluku donese što prije“, rekao je.

Neslužbeno se može čuti da je među opcijama u slučaju da se Ustavni sud negativno izjasni o Milanovićevoj kandidaturi, da on ne bude na listi, ali bi i dalje ostao SDP-ov kandidat za premijera.

“Ovo je izvanredno stanje”

Govoreći o stranci Možemo!, predsjednik SDP-a je istaknuo da su razgovori u tijeku i naglasio kako se oni moraju riješiti jako brzo. “Vremena za odgađanje nema i to se odnosi i na druge. Vjerujem da će formalni razgovori biti gotovi do sredine sljedećeg tjedna. Što se tiče koliko smo smanjili nekome šansu za bolji rezultat na izborima, to će pokazati građani 17. travnja“, kazao je.

Novinari su ga pitali tko se sjetio da Milanović bude premijerski kandidat SDP-a i koalicijskih partnera – on ili Milanović – no, Grbin nije htio otkriti.

„Neke stvari su predmet razgovora u četiri oka i tako će i ostati“, rekao je dodavši kako ti razgovori nisu počeli jučer.

Za odluku o uključivanju Milanovića u ovu izbornu utrku znao je onaj tko je trebao znati, rekao je Grbin i dodao kako su kolege u stranci svjesne da postoje odluke koje se moraju donijeti i provesti na ovakav način. U krajnjoj liniji, dodao je, to je nešto što i ide s funkcijom predsjednika stranke. Ne smatra da je sebe ponizio činjenicom da on kao predsjednik stranke neće biti kandidat za premijera. Podsjetio je kako je još prije mjesec dana rekao da svatko u ovom izbornom procesu mora biti spreman svoj ego staviti sa strane kako bi se maknuo HDZ s vlasti.

„Ovo je izvanredno stanje i građani to razumiju. I ja ih pozivam da izađu na izbore. A da li ćete vi reći da sam sebe ponizio, iskreno, svejedno mi je jer sam napravio ono što sam morao s ciljem da Hrvatska bude bolja“, naglasio je.

Glavni odbor, na čijem je uvodnom dijelu sudjelovao i Milanović obrativši se javnosti i članovima SDP-a, usvojio je i izborni program s četiri temeljne točke, a to su borba protiv korupcije, za standard građana, priuštivo stanovanje te za kvalitetnije javne usluge.

Grbin je, na novinarski upit, odgovorio da na sjednici nije bilo negodovanja nezadovoljnih SDP-ovaca iz Splita ili Varaždina, koji su se protivili koaliciji s liberalima, dodavši da mu je GO dao puni mandat da nastavi koalicijske pregovore sa strankama ljevice i centra. Što se programa tiče, naglasio je da oni koji surađuju sa SDP-om moraju biti svjesni da onaj tko uživa najviše povjerenja građana diktira tempo, dodavši da su otvoreni za razgovore o određenim pojedinostima, ali ako ne prihvaćaju temeljne postavke SDP-ovog programa, ne mogu biti s njima u priči.

Ako Milanović ne bude mogao biti na listi, prvi u 1. izbornoj jedinici bit će Bauk

Grbin je istaknuo i da su svi koalicijski partneri prihvatili Zorana Milanovića kao kandidata za premijera. Nije, međutim, htio govoriti o detaljima pregovora s potencijalnim partnerima, dodavši da će ih objaviti tek kada razgovori sa svima budu gotovi, a na idućoj sjednici GO-a 25. ožujka, najavio je, bit će usvojene i kompletne liste.

Nije odgovarao na pitanja što će biti s Milanovićem na izbornoj listi, pozvavši da se pričeka što će Ustavni sud reći u ponedjeljak. Nije htio komentirati ni stav Sandre Benčić (Možemo!) da bi dala ostavku da je na Milanovićevu mjesto, kazavši da je to njen stav te ponovio svoj stav da formalno-pravne zapreke za Milanovićevo sudjelovanje na izborima nema.

Na sjednici Glavnog odbora, neslužbeno se doznaje, potvrđeni su vodeći ljudi SDP-ove koalicije po izbornim jedinicama. Ako se Ustavni sud izjasni da Milanović ne može biti na listi, onda on neće biti prvi u prvoj izbornoj jedinici, kako je jučer najavljeno, ali i dalje ostaje SDP-ov kandidat za premijera. Umjesto njega, u tom slučaju prvi bi bio Arsen Bauk. U drugoj izbornoj listu će predvoditi Boris Lalovac, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj Mišel Jakšić, u petoj Predrag Fred Matić, u šestoj Mihael Zmajlović, u sedmoj Kristina Ikić Baniček, u osmoj Peđa Grbin, u devetoj Sabina Glasovac, a u desetoj Ranko Ostojić. SDP u 11. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju tri zastupnika dijaspore, neće imati listu.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...