Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Grbin više neće biti šef SDP-a: Neću se kandidirati

Foto:Facebook

 

Peđa Grbin više neće biti šef SDP-a.

Na početku konferencije za medije zahvalio se biračima i parnterima, kao i timu SDP-a.

Grbin je rekao kako je izlaznost bila među najgorima u Europi i “to je nešto na čemu čitav hrvatski politički sustav mora poraditi”, a za to su, smatra, najodgovorniji vladajući. “Plenković je na ovim izborima dobio što je htio”, kaže.

Izabrani zastupnici u Bruxellesu će, kaže, brinuti o interesima hrvatskih građana, ali i o interesima EU-a, koji se nalazi pred ogromnim izazovima. “Što nam budužnost nosi je vrlo neizvjesno. Ako ćemo nastaviti s birokratiziranim i uštogljenim načinom vođenja ove instuticije, ne treba nas čuditi ako te stranke (radikalne desnice, op. a.) budue i većinske.”

“Što se tiče našeg rezultata, kad nisi prvi ne možeš reći da si pobijedio, ali nismo ni nezadovoljni rezultatom. U medijima su nas kontinuirano pokapali, ali nismo umrli, tu smo. SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje”, kaže Grbin. Rezultat, dodaje obvezuje i SDP to povjerenje neće iznevjeriti, prenosi Hrvatska danas.

“SDP Hrvatska je unutar naše grupe po postotku na petom mjestu, a po broju mandata dijelimo šesto mjesto. To je jako važno kad imamo u vidu da se Hrvatska definitivno ne nalazi na šestom mjestu po broju stanovnika u EU-u. Malo nas je D’Hondt zaznuo, ali to je naprosto tako, izborni sustav imamo kakav imamo. Mi se nećemo uznositi kao neki, ali ponovit ću još jednom, svima nama koji djelujemo u hrvatskom političkom prostoru ova izlaznost mora biti zvono za uzbunu”, rekao je.

Kritike medija

Kritizirao je i medije.

“Ako u prvi plan stavljamo to kolika je plaća zastupnika, onda je jasno da u prvi plan ne može doći ono za što se ljudi u EP-u bore i rade”, kaže.

Stranački izbori

Govorio je i o stranačkim izborima. “Sutra će Predsjedništvo definirati i predložiti Glavnom odboru timeline, odnosno raspored, kako će se određene radnje u našem izbornom procesu definirati. Kad završi sjednica Predsjendištva odgovorit ću na sva pitanja o izbornom procesu”

“Ja sam čovjek koji se drži riječi. Rekao sam da nam je cilj formirati vladu, ako je ne formiramo, neću biti predsjednik SDP-a. Na izborima se neću kandidrati”, rekao je.

“Ne smatram da imam luksuz otići u Gardaland i praviti se da me ne zanima. Imam obvezu kao i dosada osigurati da se svi procesi u SDP-u transparento i pošteno provedu”, rekao je. Nije htio govoriti o mogućem nasljedniku na čelu stranku. Na pitanja o tome ima li Zoran Milanović utjecaja na to, rekao je kako nema – koliko on zna.

“Dok sljedeća predsjednica ili predsjednik ne budu izabrali, ja ću voditi stranku, a onda ću predati dužnost”, rekao je.

Na pitanje što bi radio drugačije da sada postane predsjednik, rekao je kako bi vjerojatno više vremena provodio na terenu i razgovarao s ljudima. “Dužnost političara je biit s ljudima, slušati ih i prenositi to. Svom nasljedniku ću sigurno reći da ima odličan tim u Saboru, a da predsjednik uz svoje obveze u Saboru mora puno više biti s hrvatskim ljudima”, rekao je, javlja N1.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...